Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

KRVAVAC PRAVNO-POLITIČKA BOMBA

Mještani jednog od najbrojnijih naselja u Neretvi – mjesta Krvavac žive u neznanju da je Grad Opuzen za svoje potrebe u svom prostornom planu predvidio ni manje ni više nego odlagalište komunalnog otpada blizu samih kuća u Krvavcu!!

Nevjerojatna vijest nije nikada stigla do mještana Krvavca iako je Grad Opuzen izmjene prostornog plana u ovom dijelu radio 2008. godine. Da situacija bude apsurdnija područje na kojem je predviđeno odlagalište otpada nije na državnom vlasništvu, već uglavnom u vlasništvu mještana Krvavca i Kule Norinske. Ova informacija se ne bi ni saznala da Općina Kula Norinska nije tražila suglasnost Grada Opuzena za projekt kanalizacije čiji bi dio instalacija prolazi kroz područje „Luke“ – tik do samog mjesta Krvavac (kraj bunkera na županijskoj cesti Krvavac-Komin), pa se otkrilo da na tom mjestu Opuzen planira baš odlagalište komunalnog OTPADA!

Blizina samog otpada bi bila tek 300-tinjak metara od kuća pa će biti zanimljivo vidjeti reakciju mještana Krvavca kada ova informacija dođe u širu javnost.

Slova "OK" pokazuju poziciju planiranog odlagališta komunalnog otpada
Image and video hosting by TinyPic

Oko 600 stanovnika mjesta Krvavac i oko 300 mještana Krvavca II je inače već duže vremena ljuto zbog nepravednih administrativnih granica između Opuzena i općine Kula Norinska. Naime predio između naselja Komin i Krvavac je u granicama Opuzena, a i u katastru se vodi kao k.o. Opuzen. Općina Kula Norinska je u više navrata pokušavala pokrenuti dijalog s Opuzenom oko administrativnih granica,a to je pokušavao i Grad Ploče, ali sve je prolazilo bezuspješno.

Još se nije slegla ni prašina zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa u području „Luke“ gdje je prije 15-ak dana skupina od 30-ak uglavnom razvojačenih branitelja na silu htjela ući u posjed uglavnom državnog zemljišta kojim po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu raspolaže Grad Opuzen.
Grad Opuzen je to zemljište (za koje se pogrešno smatra da je cijelo državno) podijelio na javnom natječaju osobama koje imaju prebivalište isključivo na području Opuzena, a da niti jedan mještanin općine Kula Norinska nije dobio ni metra kvadratnog zemlje iako su masovno sudjelovali u ratu u sastavu 116. brigade upravo zajedno s Opuzencima i iako su neki i stvarni vlasnici tog zemljišta! Javna je tajna da Opuzenci uglavnom nisu ni zainteresirani za obrađivanje tog zemljišta već im je jedini interes da od države u predstojećoj prodaji kupe to zemljište po cijeni od 2-4 kune po kvadratu (da – dvije do četri kune!) i preprodaju ga po 20-ak kuna po kvadratu i time ostvare bez kapi znoja i po 150.000 kn zarade preko noći po hektaru!

Na nedavnom sastanku načelnika Općine Kula Norinska Nikole Krstičevića i gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića je nakon dugogodišnjih stidljivih pokušaja napokon dogovorena komasacija predjela „Luke“ koji se nalazi između mjesta Krvavac i mjesta Komin.
Komasacija je inače postupak u kojem se nesređeno stanje rascjepkanog zemljišta sređuje na način da se okrupnjuju parcele (primjerice 2-3 male parcele istog vlasnika na raznim mjestima u jednu veliku na jednom mjestu ) te se točno određuje njihova nova lokacija. Tim postupkom bi se konačno privatnim vlasnicima i na terenu vratilo njihovo zemljište i obilježilo što je njihovo jer su sve međe uništene nakon što im je PIK „Neretva“ 60-tih godina nezakonito oduzeo zemlju koja im je prije par godina pravomoćno u upravnom postupku vraćena.
Dosada je bezakonje odgovaralo samo nazakonitim korisnicima zemlje koji su nadivlje ušli u posjed nakon propasti PIK-a „Neretva“ 90-tih.

Uzavrelo stanje, kojem pogoduje i nesigurna situacija u državi i predstojeći izbori, polako postaje ozbiljnim sigurnosnim problemom jer je poznato da je na području „Luka“ dosada bilo više nasilnih obračuna.

Hoće li komasacija riješiti probleme nezakonitog korištenja zemljišta (što privatnog, što državnog) ostaje za vidjeti. Tu se bar pojavila nada.
No kako će završiti planirani otpad?


Post je objavljen 11.03.2011. u 22:59 sati.