Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anakonda898

Marketing

ugljiko hidrati

Ugljikohidrati su složeni organski spojevi bogati energijom koje proizvode biljke uz pomoć reakcije fotosinteze.

Fotosinteza

Složen proces pri kojemu se iz ugljikovog dioksida i vode uz pomoć sunčeve svjetlosti i klorofila iz kloroplasta proizvode kisik i šećer. Proces se odvija u zelenom dijelu biljke (gdje ima klorofila) a sastoji se od niza reakcija koje pospješuju prirodni katalizatori (enzimi). Produkt fotosinteze je jednostavni ugljikohidrat glukoza C6H12O6.

jednadžba fotosinteze:

6CO2 + 6H2O -> C6H12O6 + 6O2
Sastav i podjela [uredi]
Sastav ugljikohidrata [uredi]

Građeni su od ugljika, vodika i kisika, a kod većine je omjer vodika i kisika 2 : 1, upravo kao kod vode. Zato su i dobili naziv ugljikohidrati kao spojevi ugljika s vodom.
Podjela ugljikohidrata [uredi]

Iako svi ugljikohidrati imaju isti kemijski sastav, razlikuju se složenošću građe svojih molekula. Zato imamo:

* jednostavne šećere ili monosaharide (glukozu i fruktozu)
* složene šećere:
o disaharide (oligosaharide) - (saharozu i laktozu)
o polisaharide (škrob i celulozu)

Najrasprostranjeniji u prirodi su jednostavni šećeri glukoza i fruktoza
Monosaharidi (glukoza i fruktoza) [uredi]

Slatkog okusa, topljivi su u vodi ali se otapanjem u vodi ne mogu rastaviti.

Glukoza i fruktoza imaju istu kemijsku formulu C6-H12-O6 ali se razlikuju po strukturi koja im daje i različita svojstva.
Glukoza [uredi]
Glukozu nalazimo u grožđu

Glukoza je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi. Može se naći u krvi svih sisavaca, a i u medu i grožđu. Upravo zato su drugi nazivi za glukozu "grožđani šećer" i "krvni šećer". Molekule glukoze grade (u većem broju) molekule složenijih ugljikohidrata kao što su škrob i celuloza.

Glukoza ima vrlo sladak okus, lako je topljiva u vodi a također je i neophodna za održavanje života jer kada se razgradi u citoplazmi žive stanice ona oslobađa velike količine energije potrebne za mnoge životne funkcije.

Reagens za dokazivanje glukoze zove se Trommerov reagens. To je lužnata otopina bakrovog II sulfata. U dodiru s glukozom nastaje crvenkasto-smeđi talog.
Fruktoza [uredi]
Fruktozu (voćni šećer) nalazimo u voću

Vrlo sladak šećer koji je dobro topljiv u vodi. Nalazi se u voću u smjesi s glukozom pa se zato naziva i voćni šećer ili fruktoza. U tkivu se razgrađuje brže od glukoze (pa je zato i vrlo popularna u sportskim pićima ili ljudima oboljelim od dijabetesa).

Post je objavljen 10.03.2011. u 18:24 sati.