Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Disleksija (u našoj školi)...

Kao što znate, ili ne - već sam godinama predstavnik našeg razreda Nasljednikove srednje škole u Vijeću roditelja. Ove godine je ispalo da sam izabrana za predsjedavajućeg ili kako li je već moja titula, što sada i nije važno.

Uglavnom, imali smo prije skoro pa mjesec dana Vijeće, te je naravno bio prisutan i ravnatelj (s prezentacijom uspjela na polugodištu i statistike odabira maturanata za maturu), te profesorice - tzv. koordinatora za maturu. Bajali smo o ovome i onome dok se nije javila mama iz jednog od prvih razreda te iznijela svoj problem - dijete joj ima dijagnosticiranu disleksiju, a ona ima osjećaj da razrednik baš i nije previše učinio po tom pitanju. Ravnatelj kao ravnatelj - odmah je obećao brda i doline, te smo na tome ostali. Ja naivac povjerovala ravnatelju.

Jučer sam zvala ravnatelja da kao revan predsjedavajući dobijem njegovo očitovanje po dotičnom pitanju. A on meni - pa znate, kolega razrednik je na bolovanju, pa doći će za par dana (čovjek polomio kralježak - moš' mislit da će se oporaviti za par tjedana rolleyes), pa riješiti ćemo to...

Jednom riječju - nisu ništa učinili. I dalje nastavnici dotičnog djeteta ne znaju da se radi o problemu koji je povezan uz čitanje (zadataka) te razumijevanje. Za razliku od usmenog odgovaranja. Grozno. no

U razgovoru s majkom (inače, roditelji malog žive 45-ak kilometara udaljeni od našeg mjesta, te mali stanuje u domu) doznala sam da mali ima loše ocjene, da uči, da s odgajateljima (ili tko ih već čuva u domu) uči i razumije, ali je sve teško kad mora dokazati svoje znanje. Naravno, kao većina disleksičara, mali je nadprosječno inteligentan. Ufff...

I moja prijateljica, majka jednog ovakvog djeteta - srednješkolca objasnila mi je da nema pravnih osnova stiskati školu na bilo kakav oblik suradnje - ispitivanje znanja na način da jedan disleksičar to i pokaže bez svojih ograničenja.

Riječ disleksija nastala je iz grčke riječi "dys" (što znači slab, loš, neprimjeren) i riječi "lexsis" (jezik, riječ). Disleksija je, prema definiciji Orton Dyslexia Society, jedna od nekoliko teškoća u učenju. To je jezično utemeljen poremećaj konstitucijskog podrijetla koji obilježavaju teškoće u kodiranju pojedinih riječi, a koje obično odražavaju nedostatne sposobnosti fonološke obrade. Teškoće u dekodiranju pojedinih riječi su neočekivane s obzirom na dob i ostale kognitivne i akademske sposobnosti; one nisu rezultat općih razvojnih ili senzoričkih teškoća. Disleksija se očituje različitim teškoćama u različitim oblicima jezika, često uključujući uz probleme čitanja i ozbiljne probleme u stjecanju vještine pisanja. (Orton Dyslexia Society Research Comittee,1996.)


Potrebna mi je pomoć oko toga kako da prisilim školu da pomogne malcu da ne padne razred tako da ga nastavnici ocjenjuju primjereno njegovim "nedostacima" ili kako bi se to moglo nazvati, te da utrem put i ostaloj djeci koja u slijedećim godinama ulete u našu školu?

Moja prijateljica veli kako u njihovoj školi nije bilo puno pomoći, već kod svakog pojedinog nastavnika - ovisno o njihovoj volji, te uz veliki rad njezinog supruga (inače isto tako pedagoškog radnika). Hm. Čisto ne vjerujem da ne možemo nešto postići. Dečko ipak mora još tri godine ići u dotičnu školu!

Please!!

Post je objavljen 09.03.2011. u 21:17 sati.