Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prosvjedi i zelena politika

Prenosim sa mrežnog sjedišta zelenapolitika.info.

zelenapolitika baner

Prosvjedi na kojima se traži ostavka Vlade i raspisivanje novih izbora tresu Hrvatsku posljednja dva tjedna.

Neke može zbuniti, što u adresi bloga inicijatora Ivana Pernara stoji "zelenapolitika" (http://zelenapolitika.wordpress.com). Kad je taj blog otvorio, Pernar je bio član stranke Zelena lista. Nakon toga u stranci je došlo do raskola. Stranka je izgubila polovicu podružnica i aktivnih članova. O tome pogledajte tekstove O patologiji politike i mogućnosti zalijećenja - prvi i drugi dio.

Nakon toga, na jednom sastanku u studenome, Pernar je objavio da više ne podržava zeleni svjetonazor, te da će osnovati svoju stranku "Savez za promjene". Promijenio je ime svojeg bloga, ali ne i adresu. Tako smo mi, osmišljavajući program KOMAZ, postavili blog na adresi http://zelpol.wordpress.com, a zatim isti sadržaj prenijeli i na sajt http://zelenapolitika.info.

Pernar je prihvatio i promovira politički svjetonazor, koji se u bitnim točkama razlikuje od onoga, što zastupaju zeleni i kojeg zastupaju sudionici programa KOMAZ. Povodom prosvjednog pokreta, pokretač i voditelj KOMAZ-a Zoran Oštrić je na svom osobnom blogu objavio niz komentara i analiza (prvi 21. veljače), u kojima zastupa nenasilje, participativnu demokraciju i druga načela zelene politike. To je "teorija u akciji" - kako smo proklamirali u načelima djelovanja KOMAZ-a:

Vizija, koja nadahnjuje
Teorija, koja je kritička i angažirana
Praksa, zasnovana u viziji i teoriji

(...) Prosvjede podupiremo i pozivamo građane, da im se pridruže. Što je veći broj sudionika, to je manja opasnost da ekstremen desničarske grupe, huligani ili ubačeni provokatori izazovu nasilje.

Prvi broj Mrežnog glasila za privredu, društvo i ekologiju "Zelena politika" izaći će 23. ožujka. U njemu će biti obrađeni i ovi događaji. Pozivamo sve zainteresirane za suradnju i potporu da se jave!

Program KOMAZ (Komunikacijska mreža zelene politike) financirat će se donacijama. Strateški je cilj pokriti minimalne troškove malim osobnim donacijama, tako da se osigura puna programska nezavisnost. Ako možete i želite pomoći, pogledajte opis programa i broj tekućeg računa ovdje.


Post je objavljen 08.03.2011. u 09:32 sati.