Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Presjek situacije kod Američke kontinentalne vojske – nakon gubitka fort Washingtona

Gubitak fort Washingtona imao je i ostavio je dubok utjecaj i trag na glavnog zapovjednika Američke kontinentalne vojske generala Washingtona koji je požalio što je dopustio generalu Greene da ima posljednju riječ o obrani utvrde. U budućnosti general Washington sve će se manje oslanjati na prijedloge svojih podređenih generala i zapovjednika, pa će on više rabiti svoju intuiciju i samostalnije odlučivati.

Photobucket
kopija originalnog orisa fort Washingtona s položajima obrane koji je izdajom dospio u ruke Britancima

Generalu Washingtonu od samoga početka rata Kongres i njegovi podređeni generali kao da se trude otežati vođenje i zapovijedanje s tek ustrojenom vojskom koju prate veliki 'porođajni' problemi. Najveći 'spletkar' (ja ne volim rabiti riječ spletkar za vojnike, jer to je njima doista neprimjerno, ali ovaj čovjek i još k tomu general doista je to bio) među generalima Kontinentalne vojske bio je general Charles Lee.

Naime, general Lee otvoreno kritizira sve odluke generala Washingtona, zaobilazeći crtu zapovijedanja direktno se obraća Kongresu i od početka sugerira da je general Washington nesposoban i bez imalo srama nudi sebe kao jedinu zamjenu.

Photobucket
general Washington ljutito zaustavlja generala Lee nakon njegove kukavičke zapovjedi za povlačenje tijekom bitke kod Monmoutha 1778.

Vojnički gledano pad utvrde fort Washington bio je veliki gubitak za Američku kontinentalnu vojsku, kako u ljudstvu tako i u ratnom doknadnom materijalu koji je ionako nedostajao postrojbama Kontinentalne vojske. Osim nekih 100-tak časnika koji su kasnije razmijenjeni, ali i uvjetno pušteni, nitko od 2818 branitelja utvrde nije se vratio iz zarobljeništva.

Britancima i Hessiancima u ruke je palo 142 topova manjih kalibara, ali i četiri topa velikog kalibra (32 pounda) koji su bili velika prijetnja ratnim brodovima koji bi se pojavili na rijeci Hudson River. Nadalje, izgubljeno je 3000 vojničkih mušketa koje su ionako bile rijetkost u američkim postrojbama, 12000 topovskih i puščanih barutnih naboja, te 40 000 metaka.

Četiri dana kasnije, sada izolirani fort Lee morao je biti evakuiran i napušten, jer mu je prijetila sudbina bratskog fort Washingtona. Padom obiju utvrda, rijeka Hudson je bila otvorena i slobodna za plovidbu britanskih trgovačkih i ratnih brodova sve do utvrde West Point koja će biti izgrađen 1778. godine.

Photobucket
General Washington tijekom molitve na Božić 1776. (trebalo je u tim trenucima donijeti sudbonosne odluke za daljnji nastavak rata)

General Washingtona čekao je težak posao, jer trebalo je opet prikupiti i organizirati raspršene postrojbe Američke kontinentalne vojske koja je sada pretrpjela i veliki gubitak u brojčanom stanju. Postrojbe Američke kontinentalne vojske krenut će na put kroz New Jersey i Pennsylvaniu, te polako, ali neizbježno sve se više postavlja povijesna kulisa za povijesnu pozornicu na kojoj će se odigrati bitka kod Trentona.


Post je objavljen 06.03.2011. u 12:20 sati.