Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

I VATROGASCI SE PRIDRUŽILI PROSVJEDU

MADISON

U zgradi zakonodavnog tijela savezne države Wisconsin, u Madisonu, održavaju se burni prosvjedi desetaka tisuća učenika, nastavnika, vatrogasaca i zatvorskih stražara.



Prosvjednici se bune protiv ekstremnog zakona republikanskog guvernera Scotta Walkera usmjerenog protiv sindikata. Prosvjedi protiv zakona koji bi smanjio plaće javnom sektoru između 6% i 8% traju već dva tjedna. Prosvjednici kampiraju u zgradi vlade a šefovi policije objavili su da ih neće ni uhapsiti ni prisilno ukloniti?! Podršku prosvjednicima pružilo je i 12 senatora iz Demokratske stranke.

Napad na sindikate, pod izlikom proračunske uštede se provodi na tri razine. Kao prvo, sindikatima se oduzima mogućnost sklapanja kolektivnih ugovora sa poslodavcem (saveznom državom), te se samim time sindikalnim organizacijama umanjuje pregovaračka moć. Drugo, sindikatima se onemogućuje da potražuju dugove, te time sindikati teže mogu financirati svoje djelovanje, te teže utjecati na nove legislative. Treća razina je zakon prema kojem radnici svake godine moraju izglasati svoj sindikat natrag u postojanje. Manji utjecaj znači da će sve manje i manje radnika dolaziti na redovite skupštine i broj sindikalnih podružnica će biti sve manji.

Od svih pedeset američkih saveznih država Wisconsin se može prepoznati kao bastion američkog radničkog pokreta, te domovina sindikata.Iako je daleki put do tako ekstremnog raspleta događaja, jasno se vidi da je okupljanje u Wisconsinu od iznimne važnosti za SAD, Sjevernu Ameriku, a onda i cijeli svijet.Dok su oči svijeta na sjevernoj Africi,u malom Wisconsinu se potencijalno kroji budućnost cijelog svijeta.


Post je objavljen 05.03.2011. u 08:42 sati.