Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Napad bojom na HDZ- priopćenje "Radničke borbe" i komentar

Večernji list jutros javlja:

Stranačke prostorije vladajuće stranke ponovno su se našle na udaru. Naime, ulazna vrata sjedišta HDZ-a u Zagrebu i Karlovcu danas su osvanula zalivena crvena bojom. Nepoznata osoba ili više njih crvenom je bojom zalila ulaz u prostorije HDZ-a u središtu Karlovca, ploču s natpisom stranke, a zaliveni su i okolni stakleni prostori na kojima se nalaze slike lokalnih stranačkih dužnosnika.

Nepoznati "umjetnik" svoj trag je ostavio i u središnjici HDZ-a u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma. Pretpostavlja se da su se incidenti dogodili tijekom noći ili u ranim jutarnjim satima jer je boja još uvijek svježa.

Nakon što je obavljen očevid, čistačice su krenule u čišćenje.
.


Večernji još nema informaciju o tome kakva je poruka. Možda nisu dobili e-mail, koji je noćas u 03:40 poslan na razne adrese, s adrese radnicka_borba@yahoo.com. Prenosim ga u cjelosti.

Gesta napada bojom na prostorije HDZ-a, organizacije najodgovornije za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje i tragičan položaj u kojemu se nalaze radnici i nezaposleni, predstavlja simboličan doprinos masovnoj pobuni koja potresa cijelu zemlju.

Želja je stotina tisuća radnika, nezaposlenih, studenata i umirovljenika da HDZ zauvijek postane prošlost i da njegovi čelnici pred narodom odgovaraju za sve zločine koje su počinili. Svima koji su potlačeni i socijalno ugroženi sve je jasnije da takozvana bijedna „oporba“ na čelu s SDP-om ne predstavlja nikakvu alternativu, već se sa HDZ-om nalazi u najčvršćem, jedva prikrivenom savezu. Prijevremeni izbori stoga nisu nikakvo rješenje, promijenit će se samo imena, a pljačka će se nastaviti.

U ovakvoj situaciji jedinu stvarnu oporbu predstavljaju stotine tisuća nezadovoljnih radnika i ostalih koji su socijalno ugroženi. Njima nisu potrebni niti vođe, niti samoprozvani lideri koji će nastojati iskoristiti narodnu pobunu za svoj osobni politički probitak.

Neprijatelji nisu samo oni na vlasti i njihovi politički prijatelji, već i svi oni koji izrabljuju radnike, ne isplaćuju plaće i potkradaju poduzeća i državu. Radnici, vrijeme je i za vašu pobunu, uđite u štrajkove i preuzmite tvornice, a profitere i tajkune pošaljite gdje im je mjesto – u zatvore! Neka sva vlast prijeđe u ruke naroda!

Pozivamo sve koji su nezadovoljni da svoj stav prema ovoj zločinačkoj organizaciji zvanoj HDZ pokažu napadima bojom, jajima i sprejevima na njihove prostorije, u svakom gradu, mjestu i selu. Neka vas ne grize savjest zbog svježe oličenih zidova, stepenica i novih vrata – njihove prostorije su ionako uređene novcem kojega su od vas ukrali!

Srušimo Vladu, riješimo se lažne oporbe, sva vlast u ruke naroda!


Osobno međutim, moram reći da ovakve metode ne podupirem. Pojedinačni simbolički akti, kao uništavanje zastave prekjučer, šalju snažnu poruku. Dalji gestovi bijesa nisu potrebni. Iako je to još uvijek simbolička gesta (materijalna šteta nije velika), nosi u sebi opasnost od dalje eskalacije, koja može prerasti u nasilje.

Ne mislim isto tako da parala "sva vlast u ruke naroda" može imati neki realitet. Narod ne može svu vlast vršiti neposredno, neki posrednici naprosto moraju posotojati, a slobodni izbori, uz građanske slobode koje uz njih idu, najbolja su metoda da se predstavnici izaberu. Ima svojih mana, ali nema boljeg.

Međutim, ova posredna demokracija mora biti prećena razvojem oblika direktne demokracije, Danas imamo veliki demokratski deficit u Hrvatskoj. Građani i građanke moraju imati mnogo više prilika da sudjeluju u pripremi, donošenju i provođenju odluka nego danas, putem referenduma, mjesne i lokalne samouprave, javnih rasprava itd.

Današnji vrlo ograničeni oblik demokracije, gdje je moć kanalizirana kroz stranačke hijerarhije (partitokracija) i koncentrirana u predstavničkim i izvršnim tijelima, treba razvijati dalje, ka oblicima sudioničke (participativne) i delibetativne demokracije.

A građani i građanke moraju biti poticani, i moraju zahtijevati i koristiti mogućnosti sudjelovanja. Važno je to, između ostaloga, da se suzbije prijetnja za derogiranje demokracije u još lošiji oblik (gdje, recimo, biramo jednog vođu, koji onda vlada namještenim prebiscitima) ili čak njeno ukidanje; postoje snage u Hrvatskoj, koje to priželjkuju.

Neka to bude nova demokratska revolucija, 21 godinu nakon rušenja jednostranačja!

Inače, Radnička borba je članica Četvrte internacionale.


Post je objavljen 04.03.2011. u 08:39 sati.