Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ateizam

Marketing

Sudac u službi vlade

Bliže se izbori, pa se očito bude i neki spavači. Eto, jedan od njih očito je navodni "karizmatik" Zlatko Sudac, ma šta značilo ovo "karizmatik" značilo. Već sam u nekoliko navrata pokušao analizirati fenomen ovog čovjeka, no svaki me puta još više iznenadi njegovo djelovanje. Naime, nije prvi puta da Sudac nešto gukne u političke svrhe. Zadnji njegov ispad bio je tijekom predsjedničke kampanje, kada se otvoreno zauzeo za Bandića, samo zato što je ovaj deklarirani katolik. Tada je postalo sasvim razvidno da je baš kao i većina vjernika, osoba koja umije pročitati samo etiketu, a ono što se iza nje krije zapravo ga i ne zanima.
Ovoga puta Sudac si je dao za pravo braniti Jadranku Kosor i izricati o njoj hvalospjeve o nekakvoj čistoći duše, samo zato što je ona slala branitelje na njegove tečajeve "Duhovne obnove", i to zamislite - na račun poreznih obveznika! Dakle, ponovno je jedino mjerilo procjene Zlatka Suca zapravo njegova vlastita taština. Svaka opcija koja se usudi posumnjati u njegova Boga ili ono što on radi, zapravo ne može biti prihvatljiva.Neprihvatljiva je čak i ako uspoređujemo Ivu Josipovića sa Milanom Bandićem, jer deklarativno kršćanstvo Bandića ima veću težinu od cjalokupne osobnosti Ive Josipovića, čak i ako Bandić uopće nema osobnost.
Interesantno je da se takva osoba može uzdići do, doduše slabo definirane, razine koja je u društvu prihvaćena pod terminom karizmatik. Što je tada zapravo karizmatik? Meni se to sve više čini kao da se radi o sinonimu za "vjerski fanatik".
Dodatno pitanje je tko je kriv za pojavu tzv. karizmatika u društvu? Je li to pojava stohističkog karaktera ili je to produkt socijalno-ekonomskih promjena poput tarota i sličnih gluposti, ili možda čak proizvod nekih interesnih skupina koji pomoću njihove karizme (čitaj fanatizma) manipuliraju masama skrećući pozornost sa bitnih stvari (kao što je pljačka države)?

Večernji list

Post je objavljen 03.03.2011. u 12:49 sati.