Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

ČITAMO ZAGORKINA PISMA

Vrijeme: 4. ožujka · 19:00 - 22:00
Lokacija: Gradska knjižnica Čazma

Povodom rođendana Marije Jurić Zagorke (02. 03. ), najčitanije hrvatske književnice, prve hrvatske novinarke i feministice, i Međunarodnog dana žena (08. 03.), Gradska knjižnica Čazma organizira program čitanja Zagorkinih pisama njenoj prijateljici Štefici Vrbanić.

Kako su otkrivena Zagorkina pisma? Tko je Štefica Vrbanić? O čemu je Zagorka pisala svojoj prijateljici? Kako je prva novinarka u ovom dijelu Europe i najpopularnija... hrvatska spisateljica proživjela svoje posljednje godine?
Šokatnu istinu o posljednjim godinama života Marije Jurić Zagorke otkrila mi je njena dobra prijateljica Štefica Vrbanić. O svemu piše Zagorka u potresnim pismima, upućenima svojoj prijateljici, koja su najčešće potajno donosile kumice s Dolca u Štefičin stan na Marulićevu trgu. Na temelju tih pisama, doznajemo tužnu sudbinu žene koja je, umjesto poštovanja s obzirom na svoj rad i na svoje godine, doživjela zlostavljanje i besparicu, radila i pisala do zadnjega dana te na kraju umrla sama u svojoj sobi, goreći u vrućici.
Zagorkina pisma Štefici Vrbanić ispričat će tužnu priču o životu starih osoba koje, bez obzira na to koliko poznate ili nepoznate bile, postaju žrtve svojih najbližih, a društvo pritom nema volju ni snagu da ih dostojno zaštiti.

O Zagorkinim pismima govori novinarka i urednica Diana Kučinić, a pisma čita glumica i producentica Dubravka Vidović, petak 04. Ožujka 2011. U 19,00 sati

Post je objavljen 03.03.2011. u 09:28 sati.