Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zelenioddarka

Marketing

Priopćenje Zelene liste o revoluciji na ulici

Ulična revolucija koja se događa u Zagrebu i ostalim većim gradovima Hrvatske uperena je protiv političke, ekonomske i sociološke bezizlazne situacije u koju je građane Hrvatske doveo HDZ i njegove Vlade.
Međutim, kad je Zagreb u pitanju, i SDP snosi svoj dio krivice. SDP je godinama podupirao Milana Bandića u njegovim faraonskim rabotama po Zagrebu te mu pružio podršku i na zadnjim izborima za gradonačelnika.
Gospodin Bandić je u svojoj 10-godišnjoj vladavini glavnim gradom uspio iz Zagreba istjerati cijeli niz tvornica i proizvodnje uvođenjem visokih komunalnih nameta, skupim komunalnim uslugama i visokim prirezom. Sve to je činio da bi se domogao građevinskog zemljišta, kojima gospodari što sam, što preko grada, što preko Holdinga, uz blagonaklonost bivše ministrice Marine Matulović Drpulić.
Govore rječito o tome propale investicije u Sopnici Jelkovec, Iver naselju, pranje novca na Zavrtnici, novi tramvaji ali ne i pruge, Arena koja zjapi prazna i stvara gubitke, itd... U Bandićevoj eri došlo je do prekomjerne izgradnja shoping-centara koji su gotovo zatrli male dučane i obrte po kvartovima što je osiromašilo srednji sloj stanovništva koji je bio u stanju da se sam zapošljava i prehranjuje. Shoping-centri su danas poluprazni a nmogi i pred zatvaranjem te umjesto „obečavajućih“ tisuća radnih mjesta za plaću od 2500 kn Zagrebu prijeti novi val socijalnih slučajeva. Za vrijeme Bandića Zagreb je postao primjer urbanističkog, arhitektonskog i prometnog kaosa koji svakodnevno zagorčava život njegovih stanovnika i čini ga sve težim i težim.

I HDZ i SDP svo ovo vrijeme nisu bili u stanju ponuditi građanima zadovoljavajuća životna rješenja kako u Zagrebu tako ni u cijeloj Hrvatskoj. A stvar je samo u primjeni zakona a ne u njihovom izigravanju radi osobnog bogaćenja i održanja na vlasti pod svaku cijenu.

Što se Zagreba tiče postoji jeftino i jednostavno rješenje. Ali za to treba postojati politička volja.
Od svih jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj, samo Grad Zagreb ima svoj posebni zakon – Zakon o gradu Zagrebu. Njime su njegovi stanovnici zakinuti u pravu na samoupravu u lokalnoj zajednici. Zakonom o Gradu Zagrebu nije predviđena lokalna samouprava već samo ona centralizirana na nivou Grada i mjesna po gradskim četvrtima. Tako gradske anglomeracije od npr. 80 tisuća stanovnika (Trešnjevka-jug) nemaju ni približno prava kakva imaju mnoga sela od tisuću-dvije stanovnika širom Hrvatske.
Kad bi to željeli saborski zastupnici SDP-a i HDZ-a, promjenom Zakona o Gradu Zagrebu mogla bi se lako riješiti „kvaka 22“ u vezi smjene gradonačelnika Bandića i ispraviti demokratski deficit građana Zagreba. Oni međutim, više vole javna prepucavanja u gradskoj skupštini tipa „tko-je-više-kriv“ od rješenja koje bi donijelo prosperitet svim građanima, a Zagreb postao metropola kojom se vlada demokratski i na primjer ostalima.
Bojimo se da će grad Zagreb uskoro postati zajednica sa velikim socijalnim potrebama, s ograničenim mogućnostima, bez perspektive i bez znanja.
Toga su građani Zagreba itekako svjesni što im daje dobar razlog za ulične demonstracije a mnogima nažalost i povod za ispoljavanje nemoćnog biijesa putem nasilja.
Poštovani parlamentarci, sjetite se da ste svi odgovorni narodu i državi!
Podnesite odgovornost i raspišite izbore!
Umjesto što ste potrošili cijeli dan u Saboru na prepucavanja o tome čiji je djed bio partizan a čiji žrtva Blajburga, bilo bi bolje da ste donijeli Zakon kojim će graađani moći kažnjavati vaš nerad, neučinkovitost, promašene investicije i nebrigu za nas
male ljude.
Vratite nam naše dostojanstvo, pravo na rad i život, znanje i pravičnu plaću – u konačnici će i Vama biti bolje.
Sanja Stipandić,
Supredsjednica Podružnice Zelene liste za Grad Zagreb


Post je objavljen 03.03.2011. u 08:17 sati.