Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

DIVERZIJE PROTIV VLASTI: Udri po glasniku!

Jučer ujutro osvanula su dva nova grafita u Vrgorcu, jedan na tribinama ispred osnovne škole, a drugi na zidu pokraj ceste prema Stiljima, oba sa istim sadržajem: Matković = Gadafi. Tekst je potpisan kraticom RBL, za izraz Rebelde, prema istoimenoj seriji za mlade. Grafiti su očito upućeni gradonačelniku Borisu Matkoviću.
Jutros je na zgradi stare općine, kod ulaza u trgovinu Kavadaro, vlasnika Davora Radića, predsjednika HSS-a Vrgorac, nepoznati počinitelj ili više njih, napisao grafite sadržaja: "HDZ lopovi" i "Radić potrčko". Predsjednik HSS-a je zbog toga obavijestio policiju koja je izišla na mjesto događaja i izvršila uviđaj.

Tko sve ovo radi, ne znam, iako sam o većini ovih akcija proteklih dana bio obaviješten putem SMS-a. Scenarij je uvijek isti. U pola noći dođe SMS u kojem me nepoznati pošiljatelj obavještava o najnovijoj akciji. Svaki put se radi o nepoznatim brojevima, a osobe koje ovo rade, svoje akcije upućuju protiv HDZ-a, odnosno "vladajućih lopova". Nijednom se nisu potpisali, niti su objasnili zašto sve ovo rade. Samo je prilikom postavljanja grafita kod škole poruka na papiru potpisana terminom Rebelde. Radi li se o pojedincima, organiziranoj grupi ili više njih, nije mi poznato.

No kako to biva u našoj državi, vladajući umjesto da se bave razlozima ovakvih buna, oni udaraju po glasniku (ilitiga meni)! Ne razmišlja se da možda ovakve događaje potiče loša gospodarska situacija u našem gradu, sveprisutna politička korupcija i nepotizam. Umjesto da se time bave i na takav način pokušaju zadobiti povjerenje građana, oni se bave traženjem ljudi koji okolo šaraju po zgradama i napadanjem novinara koji ni kriv ni dužan dobiva poruke istih tih građana. Ako policiju štogod i bude zanimalo, ja ću obaviti svoju građansku dužnost i sa gospodom razgovarati, ali da će mi udarnici HDZ-ove vlasti u ovom i svakom drugom slučaju glumiti policiju i sud, e to neću dopustiti! Ipak su totalitarna vremena gdje je tako nešto bilo moguće iza nas. Bar se tako nadam!

Uzmimo hipotetsku situaciju da ja i dam broj mobitela noćnih aktivista policiji (koja ga i nije tražila), ne znam čemu bi to zapravo služilo. Prepaid kartice se svugdje mogu kupiti, a kako su jeftine, vrlo lako se mogu i baciti. Onaj tko pošalje jednu poruku, može lako kupiti novu karticu i poslati drugu. Inzistiranje na mojoj građanskoj i intelektualnoj odgovornosti na primjeru kartice za mobitel je sasvim glupo u državi i gradu u kojem su zamračeni milijuni kuna poreznih obveznika i gdje je odnarođena politička elita odgovorna za srozavanje države armagedonskih razmjera. Koje licemjerstvo!

I da, kao povjesničar „koji u svojim tekstovima ističe brigu o vrgorskim kulturnim dobrima“ nikako ne mogu podržati da se šara po kulturnom dobru poput zgrade stare općine ili da se nasilno otvaraju vrata Avale, ako je itko uopće imao dileme u moj stav. Stoga pozivam one koji rade ove akcije, da više ne vandaliziraju takve objekte. Vrgorske svetinje poput kula i drugih objekata materijalne baštine ipak su puno vrijednije od nečeg prolaznog i tako nevažnog kao što je HDZ! Hvala.


Post je objavljen 01.03.2011. u 22:35 sati.