Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

RUSKI PUT ZA HRVATSKE REKREATIVCE

Skupina entuzijasta – ljubitelja Rujnice i članova Eko udruge „Život“ organizirali su i odradili ovog vikenda akciju čišćenja nekoliko kilometara (!) starog „Ruskog puta“ koji je svoj naziv dobio po ruskim zarobljenicima koji su ga gradili u prvom svjetskom ratu.
Put se prostire nekoliko kilometara - sve od područja Desana preko Rujnice, vrha Ilice odnosno do obronaka iznad Podrujnice i Borovaca.
Ispod vrha Ilica (691 metar) nalazila se u to vrijeme (I. svjetski rat) autrougarska vojarna koja je imala dobru taktičku poziciju obzirom da se s tog mjesta pružao izvrstan pogled na područje doline Neretve, ušća Neretve s Pelješcom, cestovnu komunikaciju Neretva-Vrgorac te dobar dio Hercegovine.

Put je kroz desetljeća lagano zarastao, a ponajviše zadnjih 20-ak godina otkada je civilizacija uzela maha i otkada nema stoke, a ni potrebe za drvima kao nekada.

No ovi entuzijasti, od kojih je većina sudjelovala već u čišćenju brdskih staza protekle 2 godine, utvrde Vratar u Borovcima i drugim akcijama, ne staju na ovome. Već se kuju daljnji planovi, tako da su najviši vrhovi Neretve (Babina gomila, Rujnica...) postali pristupačni svakom običnom Neretvaninu ili turistu, a nove staze se otkrivaju na svakom koraku.
Image and video hosting by TinyPic
Vrijedi i spomenuti članove ove radne akcije koja je na kraju završila večerom uz ugodno druženje: Tino Ćelić, Srđan Prusac - Gejić, Slobodan Dominiković - Kika, Ilija Manenica, Drago i Frano Mejdandžić, Dražen Kaleb, Ante Romić, Ivan Plećaš Dundo, Alfonso Jurić - Fone, Ante Marević -Ćipak, Eka Mitovski, Toni Prusac –Šlapa i Duje Plećaš.

Posebno je zanimljivo da se tih 14 dragovoljaca skupilo iz čak 7 mjesta – iz Podrujnice, Momića, Krvavca, Borovaca, Metkovića, Matijevića i Kule Norinske.

Ekipa na mjestu vojarne
Image and video hosting by TinyPic

Zahvala Tinu Ćeliću, Borovci.hr na fotografijama te braći Mejdandžić na video uratku.



Post je objavljen 01.03.2011. u 21:59 sati.