Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLJOPRIVREDNICI NAJAVILI PROSVJED


ILI JE ČAŠA POLUPRAZNA
ILI JE ČAŠA POLUPUNA !

U Kutjevu su se prošloga tjedna sastali predstavnici seljačkih udruga iz 12 hrvatskih županija i donijeli su odluku o prosvjedu koji bi trebao započeti 1. ožujka. Predsjednika dr. Josipovića pozvali su da traži sazivanje sjednice Vlade o problemima agrara.Vladi i resornom ministarstvu uputili su ultimatum - ili dogovor o isplati poticaja u maksimalnom iznosu do kraja veljače ili će u prosvjede.
Isplata poticaja je sam vrh zahtijeva kojim poljoprivrednici najavljuju prosvjed.Lista razloga za prosvjed je mnogo duža jer poljoprivrednici dalje traže da cijena plavog dizela bude „zacementirana „ na četiri kune, da se kapitalna ulaganja napokon isplate poljoprivrednicima, da se svi objekti koji su u funkciji, a koji su građeni gotovo pedeset godina, legaliziraju jer će u suprotnom veliki, a već uložen novac biti izgubljen, zatim poljoprivrednici traže da Vlada dogovori GREIS period od minimalno dvije godine i kamate za poljoprivredu minimalno 4,5 % u komercijalnim bankama, traže da se razgovara o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, smatrajući da već ima previše izmjena i da bi bilo najbolje raditi novi Zakon o zemljištu, ali da u izradi Zakona sudjeluju poljoprivrednici - jer se ne mogu donositi Zakoni i Pravilnici za poljoprivrednike, a da se njih ništa ne pita. Žele da se posredstvom Vlade ukine i devizna klauzula u kojoj dio poljoprivrednika vraća kredite. „ Naša Vlada ne može štititi interese stranih banaka u našoj zemlji na uštrb svoga stanovništva, kako u poljoprivredi, tako i u cijelom gospodarstvu „ kaže Mato Mlinarić predstavnik Nezavisnih seljaka.
Miroslav Filipović proizvođač povrća iz Virovitičke županije kaže „ Naš proizvod koji ode kod trgovca plaćen je tek 30% od vrijednosti koju plaća kupac. Mi i građanima kupcima i Ministarstvu pokušavamo skrenuti pažnju da nismo mi ti koji zarađujemo. Ja radim 10 ha povrća, to je 300, 350 do 400 tona povrća , a jedva preživljavam , jedva školujem djecu. Radim po 20 sati svaki dan. Ja sam u jedanaestom mjesecu predao karfiol po dvije kune, a on je bio gotovo osam kuna u trgovini. I tražimo da se nama povrćarima uvedu zaštitne cijene, ili da nam se spusti cijena repromaterijala ili da uvozimo repromaterijal, da bi nam proizvodnja bila jeftinija do 30 posto da bi se mogli uklopiti u ovaj postojeći cjenik proizvodnje. Ako se to ne ostvari 50 posto povrtlara će ove godine propati“. Predsjednik sindikata hrvatskih poljoprivrednika Tomislav Pokrovac još je prije deset dana rekao „ Dajemo Vladi i Ministarstvu rok do 28. veljače, ukoliko nam novac sve do zadnje lipe neće biti plaćen i vraćen, u protivnom ćemo tražiti jednostavno da Vlada odstupi“.
Poljoprivrednici traže da se donese strategija poljoprivredne proizvodnje.


MINISTAR ŠALJE PORUKU DA JE U POLJOPRIVREDI
SVE U REDU
Ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković ovako je komentirao najavu o prosvjedima: „Ja ću biti ovdje vrlo otvoren i kazati ću da svi oni koji žele najavljivati prosvjede, svi koji danas pričaju, poglavito ovdje se radi prvenstveno o proizvođačima iz ratarske proizvodnje, gdje su cijene osnovnih poljoprivrednih proizvoda značajno otišle gore, pogledajte cijenu kukuruza, pogledajte cijene uljarica, gdje sam ja rekao da će poticaji biti isplaćeni na nivou prošle godine, koja je cjenovno bila vrlo, vrlo lošija i teža za poljoprivrednike. Ja im želim odgovorno kazati, nema pogađanja sa državom, sukladno planu i raspoloživim sredstvima poticaji će se isplaćivati. A oni koji se ne mogu uklopiti bez obzira kakve će to reakcije izazvati najbolje da se ne bave tom proizvodnjom jer mislim tko neće biti u mogućnosti, tko nije prošlu godinu i ovu godinu bio u mogućnosti pozitivno poslovati u biljnoj proizvodnji, mislim da se on mora okrenuti sam sebi, a ne tražiti svoje probleme u državi ili u bilo kome drugome“.





Post je objavljen 28.02.2011. u 16:39 sati.