Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pozdrav iz Črnomerca!

Za sve one koji ne znaju, na Črnomercu se nalazi dežurni prekršajni sud.

U jeku protuvladinih prosvjeda koji se zadnjih dana događaju kako u Zagrebu tako i u nekim drugim djelovima Hrvatske, službeno izvješće za medije kaže da je policija u Zagrebu privodila samo nasilnike i izazivače nereda. No postoji jedan problem. To naime nije istina.

Prilikom zadnjeg prosvjeda 26.2., u sudaru mase i interventne policije u Radićevoj ulici, policija je tom prilikom trpala u marice i uhitila sve ljude (uključujući autora bloga i njegovog prijatelja također fotografa) koji su se iz nekog razloga zatekli na tome mjestu između dva policijska kordona, od koji se jedan kretao Radićevom nizbrdo od Krvavog mosta, a drugi istrčao iz prolaza koji spaja Radićevu i Tkalčićevu ulicu.

Treba spomenuti da su se u društvu od 13 ljudi koje je tom prilikom završilo u marici, nalazila dva fotografa amatera (autor bloga i njegov prijatelj), zatim čovjek koji je sjedio s ekipom u obližnjem kafiću i izašao da vidi što se vani događa, student koji je išao kod kolege po neke skripte, čovjek koji živi na gornjem gradu koji se vraćao kući iz dućana gdje je kupio kruh i mlijeko, još nekoliko drugih slučajnih prolaznika te možda 2 ili 3 izazivača nereda.

Svi oni su prošli isti tretman, od trenutka nailaska kordona interventne policije i uhićenja u jednom haustoru, preko policijske obrade u 5. policijskoj postaji u trajanju od 20-ak sati, do prebacivanja u Črnomerec i izlaska pred dežurnog suca za prekršaje, koji je nekima odredio daljnje zadržavanje, a neke pustio na slobodu (uključujući autora bloga i njegovog prijatelja).

Štoviše, iz onoga što se za vrijeme boravka u postaji moglo čuti, navodno je čak nekoliko fotoeportera domaćih novinskih aencija Pixsell i cropix, te snimatelj jedne strane agencije također tom prilikom uhićeni u Radićevoj.

Završni dojmovi? U neku ruku interesantni, s obzirom da za sve postoji prvi put. Štoviše iz svega viđenog i doživljenog iz prve ruke, dalo bi se zaključiti da pripadnici interventne policije nisu sposobni razlikovati ciglu od fotoaparata, dok su druge strane temeljni policajci u postaji (tj. oni koje se svakodnevno viđa na ulici), inspektori i ostalo osoblje zaduženo za obradu sasvim normalni ljudi.

No s obzirom da sada slijede žalbe na sudska rješenja i glavna rasprava na prekršajnom sudu, ovo je bio tek početak. Nastavak slijedi...

Post je objavljen 28.02.2011. u 07:50 sati.