Braćo, sestre, ljubitelji dobre kapljice i masnog zalogajčića! Hik!
Nakon učmale zime, dočekali smo gurmanlučki vrlo uzbudljiv i sadržajan dio godine. U malo vremena po Zagrebu se izotvaralo puno novih restorana i restorančića, iza nas je Wine Gourmet Festival. Dok se jetra i želudac još oporavljaju, a moždane stanice pregrupiraju, dolazi nam Tjedan restorana. Bacimo vage kroz prozor, stavimo svečani ubrus oko vrata, zataknimo vilicu iza uha te krenimo!
Wine Gourmet sve nas je nemalo razočarao klaustrofobijom i gužvom u lošem i skučenom prostoru, ali uz gomilu odličnog vina, dobro društvo, obnovu starih i sklapanje novih prijateljstava (dodajmo i sve prisutniju novu kategoriju: materijalizacija fejsbučnih frendova), sve je ipak dobro prošlo. Neću duljiti, samo ću podastrijeti vrlo nestručnu i subjektivnu struju vinskih dojmova (koju možete interpretirati i kao wish list za razne prigode ili tek tako):
- Ščurek - ovaj slovenski vinar pravo je oktriće, pogotovo Rumena rebula, Stara brajda (kupaža starih autohtonih bijelih sorti) i veliki hit UP (Uživati polako - crna kupaža)
- Babić Gracin - nije pogreška, već drugu godinu zaredom meni jedno od naših najboljih, najdražih i najuspjelijih dalmatinskih crnih vina
- Brkić - također novo otkriće upoznato na nedavnoj promociji. Uz više nego korektnu klasičnu žilavku i blatinu, ovaj vrijedan Hercegovac radi i fenomenalnu biodinamičku žilavku po imenu Mjesečar. Čudo jedno! Ali vrlo limitirano.
- Firriato - Fini i pristali Sicilijanac koji još nema distributora u Hrvatskoj. Moj prvi susret sa sicilijanskim sortama. Crna vina fantastična, pogotovo Harmonium i Ribeca.
"Vinarija je u obiteljskom vlasništvu i relativno smo novi", reče on.
"Ah, onda ste neki manji pogon, jel?"
"Da."
"Koliko boca godišnje?"
"Samo četiri milijuna." ...
Em ti hrvatske liliputanske okvire.
- Crvik - obiteljska vinarija iz Konavla, s nekoliko crnih i bijelih sorti, od jeftinije pa do malo više fensi linije, a ja obožavam njihovu Malvasiju dubrovačku (ne miješati s istarskom).
- Milina Bire - vinarija i domaćinstvo iz Lumbarde na Korčuli. Jako pristojan i kultiviran Grk. Ugodno iznenađena. Imaju i prvi ekološki vinograd na Korčuli i iskamčili su razna poticajna sredstva iz fondova. Nadam se da možemo svašta lijepoga očekivati u budućnosti.
- Kabaj - još jedan slovenski biodinamičar iz Goriških brda. S nogu me oborila njegova Amfora, bijela kupaža koja 10 mjeseci živi pod zemljom u, pogađate, amforama, zatim još godinu dana u hrastu pa godinu dana u boci.
- Kanonkop - Južnoafrikanac u pregovorima za distribuciju po Hrvatskoj. Izvrstan Pinotage (Ivana, hvala na savjetu) - nešto novo, gromko i aromatično. Zapamtiti!
- Saints Heels rose, proizvod meni vrlo dragog i najpozitivnijeg para na vinskoj sceni, preporučujem kao vince za jutarnje trežnjenje i vraćanje boje u obraze. Odlično izbalansiran osvježavajući rose. Slutim ljetni smeš hit!
Dakako, ovo je tek manji dio procesuiranog.
A sad treba nešto i prezalogajiti... Tjedan restorana nabildao se i postao dvotjedan, okupio respektabilne sponzore i organizirao odličan i svestran popratni program. Potez godine su pokretne juhe, odnosno juhomobil. Za trajanja dvotjedna, kružit će u vrijeme ručka po gradu i donositi ljudima po tri dnevne juhe za samo 10 kn. Kad vidite ovo, potrčite mu u susret:
Klap-klap. Baš mi je drago zbog njih. I tu se opet dobro vidi naša klasična priča. Imaš dobru ideju, ali nisi budža i krećeš od nule. Većina te ignorira, neki te tapšaju pa ignoriraju, ali kad stvar uspije i prašina se podigne, svi bi htjeli uskočiti u taj vlak. Zato je ovaj put u igri više od 40 restorana. Navalite dok još ima mjesta, uživajte i pokažimo restoranima da su tu zbog nas, a ne mi zbog njih.
Post je objavljen 27.02.2011. u 23:07 sati.