Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pokusinazivotinjama

Marketing

Zanimljiv zaključak o studiji na miševima

Zanimljivo je jednu životinju nazivati modelom za cijelu skupinu sisavaca, i smatrati je „ispravnim“ modelom, reprezentativnim sustavom. Ovaj rad ilustrira kako se životinje neočekivano razlikuju u neočekivanim detaljima, u neočekivanim trenucima i na neočekivanim mjestima. I ne mogu modelirati jedne druge.

Intuitivno znamo da miš ne može modelirati kravu, kao što krava ne može modelirati miša. A u ovom specifičnom slučaju, krava ne može biti krupniji model miša kao što miš ne može biti minijaturni model krave za embrionalni razvoj. Razlika mora postojati kad jedan traje 3 tjedna, a drugi 9 mjeseci. I naravno da se neki principi slijede, i da smo svjesni da će na kraju svakog ispasti neka krava, ili neki miš, ali potankosti su specifične i nepredvidljive.

Ako intuitivno znamo da krava ne može modelirati miša i obrnuto, kako to da onda često podbacimo pri pomisli o mišjem modeliranju čovjeka?

Zato jer je to iluzija na koju smo već navikli pa je smatramo neupitnom. Već odmalena učimo da se to tako radi, i onda odrastemo i branimo taj stav ni ne znajući zapravo zašto...


Post je objavljen 24.02.2011. u 23:23 sati.