Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Protiv fašizma - uvijek i svuda

Prenosim sa mrežnog sjedišta Udruge mladih antifašista grada Zagreba.

Kukasti križ na spomeniku u MostaruUdruga mladih antifašista grada Zagreba, u trenutku kada jadnici i maloumnici svoje frustracije izbacuju napadajući spomenike borcima za slobodu, izražava punu podršku drugovima u Mostaru koji su ironičnim pitanjima u otvorenom pismu tražili od političkih elita u svojem gradu da kažu u čijem interesu radi ološ po ulicima. Ne treba sumnjati da u državi u kojoj je narod doveden na rub gladi, koji se sustavno pljačka, a čiji ekonomski pokazatelji zvuče gotovo nevjerovatno, huškačke ideje i održavanje trenutačnog stanja odgovara onima koji će pljačkati dok god će postojati i najmanja prilika za to.

Kada bi „gospoda“ na čelu Mostara htjela reći tko je odgovor na postavljena pitanja prst bi trebali okrenuti prema sebi. Naravno da njima i onima čije interese brane podjele među ljudima najviše odgovaraju, a izmanipulirana ološ koja napada simbole ideje slobode, odnosno ono što je od njih ostalo, radi uz njihovo tiho odobravanje i u njihovu korist vjerovatno to niti ne shvaćajući, misleći da rade jako „pametne“ stvari. Vjerujemo da će drugovi u Mostaru naći sredstvo koje će te priglupe reakcionare natjerati da dobro razmisle prije nego što sljedeći put namjeravaju izaći iz svojih domova, a mi, solidarizirajući se sa njihovom borbom svjesni da niti nas u Hrvatskoj ne zaobilaze slične stvari, prenosimo njihovo otvoreno pismo u cijelosti.


OTVORENO PISMO GRADSKIM I KANTONALNIM VLASTIMA

Antifa fest u Mostaru Serija incidenata koje izazivaju ekstremno desničarske i neonacističke grupe u Mostaru se nastavlja. Ovaj put na meti je bio spomenik poginulim građanima Mostara i borcima Armije BiH u Liska parku u Mostaru, koji je prije dva dana išaran kukastim krstovima.
Prije deset dana je uništeno ili oštećeno dvadesetak ploča sa imenima poginulih antifašistista na Partizanskom spomen groblju. Spomenik fontana kod Doma zdravlja na Bulevaru, spomen ploča obješenim rodoljubima i mnogi drugi antifašistički spomenici u gradu su u istom ili sličnom stanju. Skoro svi ćirilični natpisi imena mjesta i gradova na saobraćajnim znakovima od Mostara prema jugu su prešarani, dok su grad i okolica doslovno zatrpani fašističkim simbolima, porukama mržnje i pozivima na nasilje.
Ono što i najpovršniji posmatrač može primjetiti je da se tu radi o nacionalistički motiviranom, kontinuiranom, organizovanom djelovanju ekstremne desnice, koje se pojačava i smanjuje po potrebi (u mjesecima koji su prethodili izborima, u vrijeme pregovora oko formiranja vlasti...). Nameću se pitanja:
Ko su ti koji naručuju, pomažu, usmjeravaju i zataškavaju djelovanje neofašističkih ekstrema? Kome odgovaraju međunacionalni incidenti, tenzije i kao posljedica zbijanje etničkih redova? Ko insistira na podijeljenom obrazovanju?
Ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitovao?
Čime su komadant Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice u Mostaru nose njihova imena?
Gospodo, molimo da se izjasnite po navedenim pitanjima i ponudite građanima Mostara odgovore.

ANTIFA Mostar
Mostar 22.02.2011. godine


Post je objavljen 23.02.2011. u 14:41 sati.