Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Šenica...

Razmišljam si da li da vam objasnim paradoks kako je najskuplji kruh u našoj hrvatskoj žitnici - Slavoniji ili ne?

Kao prvo, koliko se sjećam, znalo se da će biti frka s žitom (pa samim time i cijenom kruha) nakon što su požari poharali ukrajinska i ruska žitna polja. Tu je negdje Putin stisnuo zabranu izvoza žita prema Europi. Doduše, nisam sigurna da je to bilo zato što je htio sačuvati kruh za napaćeni ruski narod, već da još više zarade bogataši, uključujući njega nakon što se po klasičnoj ekonomskom "ponuda-potražnja" cijena dotičnog skoči do nebesa. Tamo negdje se i Čobanković kleo seljacima neka čuvaju svoje žito, a ne da ga prodaju. Moje je pitanje - a gdje će ga stokirati?? Na tavan?

Doduše, u duhu svakogodišnjih misterioznih nestanaka žita u tzv. "robnim zalihama RH", a koje su smještene u one iste silose kao i sve ostalo žito, (koliko se sjećam određeni ljudi - seljaci još uvijek utjeruju dug od nestanka njihovog žita - zaboravih koji ono slavonski silos je u igri), a pošto se nitko nije sjetio prozvanim da digne USKOK, a kamoli da nekog konačno potrpa u zatvor - jebiga, ne bih ni ja ništa svoje ostavila da mi čuvaju. Državni službenici. Ma dajte, najte. burninmad

Pa su određeni poslovni subjekti ipak na jedvite jade odkupili od seljaka za onih nekih kunu i nešto sitno po toni 'šenicu, a koja je sada na na svjetskoj burzi skočila preko dvije kune (tako je netko spemenuo na tv) - i voila - šta bi se sad pekao kruh kad se ista pšenica lijepo može za puste pare plasirati izvan zemlje i fino u džep potrpati razlika u novcima. Eto.

Pa su sad već, a gdje drugdje nego u Slavoniji poskupili kruh i pekarski proizvodi. A zima još traje....

Post je objavljen 18.02.2011. u 19:05 sati.