Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

"Vrata Općinskog odbora otvorio sam mladim, obrazovanim i moralnim ljudima..."

Portal SUTRA.BA kroz razgovore predstavlja mlade političare, koji su na odgovornim pozicijama i lideri su mladih svojih političkih stranaka. Tako je, naravno, red došao i na Uskopljanina Dražena Matišića, predsjednika Mladeži HDZ-a 1990. Iz razgovora prenosimo dva-tri pitanja vezana, dakako, uz Uskoplje :


Mladi ljudi u BiH inače imaju averziju prema politici. Vi ste predsjednik Mladeži HDZ-a 1990. Zašto politika i otkada ste u politici?
MATIŠIĆ: Činjenica je da politika prožima svako područje života. Nezadovoljan političkom situacijom u G. Vakufu-Uskoplju te s obzirom da nisam osoba koja će sjediti po strani, kritizirati, a ne činiti ništa preuzeo sam odgovornost i aktivno se uključio u politiku. Politikom sam se aktivno počeo baviti krajem 2008. godine. (...)

Predsjednik mladih jedne političke stranke, je zasigurno, odgovoran i težak zadatak. Koji ste put morali preći da bi bili ono što ste danas, i da li bi sve to prošli ponovo?
MATIŠIĆ: Moj politički put je u najmanju ruku zanimljiv. Već nakon nekoliko mjeseci aktivnog političkog djelovanja izabran sam na mjesto predsjednika Općinskog odbora HDZ 1990 Uskoplje, naravno uz bezrezervnu potporu Predsjedništva stranke. Vrata Općinskog odbora otvorio sam mladim, obrazovanim i moralnim ljudima željnih promjena. Moram spomenuti da je Općinski odbor HDZ 1990 Uskoplje kao spoj mladosti i iskustva ostvario odličan rezultat na prošlim općim izborima. Najveće priznanje za svoj rad dobio sam na II. Konvenciji Mladeži održanoj u Mostaru 26. 6. 2010. pred oko 1000 izaslanika. Zbog osjećaja ispunjenosti kada kroz politiku uspijete pomoći običnom čovjeku ponovno bih prošao kroz sve poteškoće koje nosi političko djelovanje, pogotovo u manjim sredinama. (...)
I za kraj, kako komentarišete pregovore o formiranju vlasti, i kako Vi kao predsjednik Mladeži HDZ-a 1990, vidite riješenje tog problema?MATIŠIĆ: Proces formiranja vlasti ne ide u dobrom smjeru. Razlog tome je što i dalje ima nekih koji negiraju većinsku izbornu volju jednog od konstitutivnih naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda. Vlast koja će biti formirana na razini BiH, entiteta i županija treba odražavati većinski izborni legitimitet ta tri konstitutivna naroda. Namjera da se iz vlasti izbace većinski nositelji hrvatskog izbornog legitimiteta najbolje se očituje u Središnjoj Bosni gdje se ne uvažava 35 000 glasova koje su u ovoj županiji dobile stranke sa hrvatskim predznakom (HDZ 1990, HDZ BiH, HSS-NHI ), a što je izrazita većina ukupnih hrvatskih glasova. Rješenje problema vidim u poštivanju načela za konstituiranje funkcionalne vlasti u BiH, a to su većinski izborni legitimitet svakog konstitutivnog naroda i kapacitet dovoljan za donošenje ustavnih promjena.





Post je objavljen 18.02.2011. u 07:15 sati.