Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Jadna naša silovana....



Da ne bi sve bilo- bilo (ovo sa Ajdukom mislim ha.ha)evo malo i sivog,i to iz Slobodne..;

"Gojko Šušak za milijun maraka prodao hidroelektranu ‘Roški slap’ Hrvatu iz Kanade?!


Premda Hrvatska nikada nije donijela odluku o privatizaciji svojega elektroenergetskog sektora, naprotiv, premijerka Jadranka Kosor, valjda poučena negativnim učincima zbog prodaje naftnog biznisa, ističe kako nema ništa od moguće privatizacije HEP-a, hidroelektrana "Roški slap" završila je u privatnom vlasništvu!

Gotovo s 14 godina zakašnjenja "Slobodna" otkriva, zapravo, još jedan privatizacijski biser poslijeratne privatizacije hrvatskog nacionalnog bogatstva. Riječ je o maloj hidroelektrani "Roški slap" koja je na nerazjašnjen način nestala s popisa državne imovine i završila u rukama Domagoja Kljaje, predsjednika Kanadsko-hrvatskog kongresa za Quebeck.

Tko je i kada donio odluku o tome da se ta mala hidroelektrana, građena početkom prošlog stoljeća za potrebe siverićkih rudnika, proda? Kada je i je li uopće raspisan natječaj za njezinu prodaju? I, na koncu, koliko je hrvatska država inkasirala tom transakcijom? Nažalost, nitko danas na ta pitanja ne može (ili ne želi) službeno odgovoriti u državi Hrvatskoj. - Dva puta smo provjeravali u našoj arhivi i nismo našli nikakav trag da je "Roški slap" bio u vlasništvu Fonda, a još manje da smo ga ikome prodali - uvjerava nas Mihaela Felker, glasnogovornica HFP-a.

Siverićki rudnici
Ništa bolje sreće nismo bili ni u HEP-u. Nitko nema pojma ili ne želi kazati što se dogodilo s "Roškim slapom". Neslužbeno se tvrdi kako ova hidroelektrana nije nikada ni bila u vlasništvu HEP-a. Drugi nas, pak, uvjeravaju u suprotno. Istina, naglašavaju kako nikada nije bila u sustavu proizvodnje, već samo distribucije HEP-a za drniško područje.
Potkrepljuju to činjenicom da se Ante Marasović, jedan od zaposlenika HEP-a koji je radio u HE "Roški slap" u posljednji tren, pred naletom četnika, povukao u HEP-ovu hidroelektranu "Jaruga". Postoji varijanta da hidroelektrana "Roški slap" uistinu nikada i nije bila u vlasništvu HEP-a, nego u vlasništvu "Hidroelektre", odnosno "Mikrosiverita".

Naime, ova hidroelektrana, instalirane snage 1,772 MW, izgrađena je za potrebe siverićkih rudnika i puštena u pogon daleke 1907. godine. Kada su 1971. godine ugašeni rudnici, našla se u vlasništvu "Hidroelektre" koja je preuzela cjelokupnu imovinu bivših rudnika. No, kako "Hidroelektra" i jedna od tvrtki kćeri "Mikrosiverit" nije privatna tvrtka, u tijeku privatizacije glavnu riječ je mogao voditi jedino Fond za privatizaciju.

Na naš upit je li hidroelektrana možda "utopljena" u paketu zajedno s ostalom imovinom tih tvrtki, u HFP-u odgovaraju niječno. Tu mogućnost provjerili smo i kod Marka Skeje koji je, odmah nakon rata, preuzeo imovinu "Hidroelektre", točnije jednu od pravnih sljednica "Mikrosiverita".

- Ne, ja nemam ništa s HE "Roški slap". Kupio sam "Hidroelektru", ali ne i "Roški slap". HE je kupio gospodin Kljajo i za nju platio tadašnjih 1,2 milijuna maraka - kaže Skejo koji nije skrivao ljutnju što se "čeprka" oko privatizacije te hidroelektrane.
Bolje upućeni u privatizaciju "Hidroelektre" upozoravaju nas kako je Skejo svojedobno više puta isticao da je Roški slap trebao biti njegov. Naši pokušaji da i službeno rasvijetlimo kako je HE "Roški slap" završila u vlasništvu spomenutog Kljaje, dijelom je rasvijetlio Goran Mihovilović, aktualni direktor tvrtke "Hidro Watt" d.o.o.. u čijem je sustavu HE "Roški slap".
- Na čelo ove tvrtke došao sam 1998. godine kada je obnovljena elektrana puštena u pogon. Koliko je meni poznato, za HE "Roški slap" nikada nije bila oglašena prodaja, već je izdvojena iz imovine i dokapitalizacijom se našla u većinskom vlasništvu tvrtke "Hidro Watt" d.o.o.. Postoje dvije tvrtke istog imena na dvije različite adrese, Siget 18A i Ožujska 21 Zagreb. No, jedna je matična, a druga operativno brine o HE "Roški slap" - kaže Mihovilović.

'Ispod stola'
Jedna od mogućih verzija prodaje ove elektrane "ispod stola", za koju naši dobro obaviješteni izvori tvrde da je točna, izgleda ovako: Hidroelektranu "Roški slap" hrvatskom iseljeniku u Kanadi Domagoju Kljaji prodao je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Jesu li u pitanju rodbinske veze ili izmirivanje nekih prijateljskih računa, teško je reći.
- Navodno je za tu hidroelektranu u to vrijeme bio zainteresiran i bliski rođak tadašnjeg ministra privatizacije Milana Kovača. Diskretno mu je sugerirano da se tu ne miješa, jer ju je već rezervirao moćni ministar Šušak za svojeg prijatelja. Bila su to poratna vremena kada nije bilo pametno puno pitati tko je što i na koji način došao do pojedine tvornice ili neke druge imovine. Da je kojim slučajem bio raspisan javni tender za prodaju HE "Roški slap", sasvim je sigurno bila bi tu poprilična gužva - kaže nam naš sugovornik.
Zanimljivo je da je Domagoj Kljajo modernizaciju hidroelektrane na Roškom slapu, prema projektu dr. sc. Borisa Berakovića, dipl. ing. građevinarstva, povjerio šibenskom poduzetniku Slavenu Tudiću.
- Hidroelektrana je modernizirana i obnovljena tako da se njome danas daljinski upravlja. S gospodinom Kljajom bilo je zadovoljstvo surađivati jer se radi o izuzetnom poslovnom čovjeku - kaže Tudić. Naravno, željeli smo porazgovarati i s Domagojem Kljajom, aktualnim vlasnikom HE "Roški slap". Nažalost, unatoč dugotrajnim pokušajima, nismo uspjeli."


MARIJAN DŽAMBO
Slobodna Dalmacija


Post je objavljen 16.02.2011. u 19:05 sati.