Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Socijalni dinari Federalne Crne Gore izdani u Cetinju 1945. godine

Socijalni dinari Federalne Crne Gore izdani u Cetinju 1945. godine

Rat nije bio ni završen, kad je antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore (CASNO) u Cetinju odlučilo da u januaru 1945. godine emituje "Socijalne dinare".

Iz zapisnika Predsjedništva Casno-a od 29.januara i 5. marta 1945. godine, moglo bi se zaključiti da je izdavanje bonova, koji se nazivaju "topeći bonovi" odnosno "topeći novac" bio pokušaj rješavanja valutnog pitanja u Crnoj Gori poslije oslobođenja.

Odluku o štampanju novca-bonova donijelo je Predsjedništvo Casno-a, odnosno Povjereništvo za socijalnu politiku u Cetinju, ali je ta odluka već u toku februara ukinuta od Nacionalnog komiteta, odnosno Povjereništva za finansije Nacionalnog komiteta.

Iz zapisnika se ne može zaključiti koje su novčanice štampane i u kojem iznosu, niti da li su bili u upotrebi kao sredstvo plaćanja.

Međutim, tragajući za ostalim podacima o emisiji ovih bonova-novčanica, vrijedno je registrovati i sve ostale podatke koje sam prikupio.

Ove novčanice potpisao je Predsjednik za narodno zdravlje Casno-a, Dr Niko Miljanić, hirurg iz Cetinja.

Ranjeni partizan na novopnici od 1000 dinara simboliše povratak ratnika i učešće Crnogoraca u NOB-i. Vjerovatno su brojni ranjenici, razaranja i druge nedaće, poslužile Dr Miljaniću kao ideja, da se ovaj dinar nazove socijalni.

Zanimljivo je istaći da su se ovi dinari topili i svakog narednog mjeseca bi imali manju vrijednost. Na primjer:

u januaru 1945. - 1000 dinara
u januaru 1946. - 600 dinara
u decembru 1946. - 50 dinara

Izrada novčanica obavljena je u štampariji CASNO-a u Cetinju.

Novčanice su rađene prema crtežu akademskog slikara Milana Božovića iz Beograda, a tehnička obrada u linorezu u pločama od po sedam novčanica povjerena je Anti Lukateliju, fotografu iz Herceg-novog.
Novčanice su emitovane u apoenima:

10 dinara, 1. januara 1945. (plava u dva tona)
100 dinara, 2. januara 1945. (plavo, crveno i žuto)
1000 dinara, 1. februara 1945. (žuto, braon i crveno)

(Postoje vrijednosti štampane i u apoenima od 10, 100 i 1000 lira).

Socijalni dinari imali su namjenu da iz prometa potisnu njemačke marke, talijanske lire i albanske leke, te da na taj način stabilizuju valutni sistem u Crnoj Gori. No to je bio samo jedan projekat i već koncem februara 1945. godine, Nacionalni komitet za finansije izdaje naredbu da se iz opticaja povuku "Socijalni dinari", pošto je novi federalni dinar stupio na pozornicu. Ove novčanice sa pravom možemo nazvati "Partizanski novac" Crne Gore, i uvrstiti ih u platežna sredstva NOB-a, koji treba u budućnosti proučavati i sistematski obrađivati.

Bilješke:
Dobrotom direktora Istorijskog instituta SR Crne Gore druga Dr Dime Vujovića dobio sam neke izvorne podatke za pisanje ovoga rada. Posebno zahvaljujem vrsnom skupljaču papira, Branku Jerkoviću iz Ljubljane na pružanju vrijednih podataka o izradi "Socijalnih dinara".

Autor: dr. Božidar Pokrajčić
Izvor: Numizmatičar br. 1 god. I, Numizmatičko društvo BiH, Sarajevo, 1971.
Slike: Borna Barac, Papirni novac bivše Jugoslavije i zemalja na području bivše Jugoslavije, Obol naklada, 1. izdanje, Zagreb, 2002.

Ključne riječi: papirni novac, novčanice, Federalna Država Crna Gora, socijalni dinari, 1945
Keywords: paper money, banknotes, Federal State of Montenegro, social dinars, 1945
English title: Social Dinars of Federal State of Montenegro Issued in Cetinje in 1945


Coins Banknotes Militaria Store

Post je objavljen 15.02.2011. u 11:03 sati.