Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Okrutna istina o foie gras

Po nazivu bi se možda dalo zaključiti da se radi o nekoj poslasitici za bogate ili nešto slično. Nažalost, radi se o izrazito krvavoj poslastici koja se najviše proizvodi u Francuskoj.

Posebnom cijevi koja se gura do želuca gusaka i pataka one se šopaju iz dana u dan, a samo u jednom danu ugura im se i do 3,5 kilograma kukuruza. Zbog ovoga im jetra naglo raste i liči na dinju. Nakon četiri tjedan torture, ubijaju životinje, a od jetre prave paštettu – foie gras.

Mnoge patke i guske ne izdrže jednomjesečnu torturu jer im se želudav rasprsne od prenatrpanosti hranom. Također, za ovo mučenje biraju se muške životinje jer se smatra da će preživjeti torturu. Ženske životinje završe u smeću – doslovno. Naime, ženskim pačićima pune se najlonske vreće te ih zatim vežu i bacaju u kante za smeće pune kipuće vode. Preživjele se ubiju razbijajući im glave o kantu za smeće.


Brojni veterinari New Yorka potpisali su izjavu da bi trebalo zabraniti proizvodnju guščje i pačje jetre, budući da ona nije ništa drugo do ozbiljna jetrena bolest, naime hepatitička lipidoza: 'Životinje se u tim uvjetima osjećaju krajnje bolesno.'

Nobelovac i stručnjak za guske Konrad Lorenz zamoljen je da pročita u Europskom parlamentu izvješće kojim se promiče proizvodnja guščje jetre. Lorenz je odbio, izjavivši da se 'zajapurio od bijesa' dok je čitao izvješće. 'Moj stav prema 'mišljenju stručnjaka' koje dopušta daljnje nasilno debljanje gusaka može se izraziti u nekoliko riječi: to 'mišljenju stručnjaka' je sramota za cijelu Europu'.

Image and video hosting by TinyPic








Post je objavljen 15.02.2011. u 09:38 sati.