Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

Oscar revija

ZIMSKA KOST

Image and video hosting by TinyPic

Winter's Bone
triler/drama, SAD, 2010.
Režija: Debra Granik
Uloge: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Isaiah Stone, Ashlee Thompson
Scenarij: Debra Granik, Anne Rosellini, Daniel Woodrell (knjiga)
Trajanje: 100min

Radnja se odvija negdje u zabitima američke savezne države Missouri, u podnožju planine Ozark. U središtu radnje je 17 - godišnja djevojka Ree Dolly (Jennifer Lawrence) koja se brine o psihički nestabilnoj majci Connie (Valerie Richards), mlađem bratu Sonnyju (Isaiah Stone) i 6-godišnjoj sestrici Ashlee (Ashlee Thompson) dok joj otac Jessup provodi dane u zatvoru. Ree saznaje da joj je otac uz jamčevinu pušten iz zatvora te da je kao jamčevinu založio njihovu kuću i siromašno imanje. Međutim, ocu se izgubio svaki traga, a ako se u roku od tjedan dana ne javi u policiju, Ree i njezina obitelj izgubit će sve što imaju. S čvrstom namjerom da spasi sebe i obitelj, Ree kreće u potragu za ocem kroz nimalo bezopasnu okolinu.

Image and video hosting by TinyPic

Krug kriminala ovaj puta vodi nas negdje gdje je vrag rekao laku noć, daleko od velikih konglomeracijskih središta one eksponirane prosperitetne Amerike.
Snimljena prema romanu Daniela Woodrella i režirana ženskom rukom Debre Granik, kojoj je ovo tek treći redateljski uradak, Zimska kost u nekim elementima podsjeća na filmove pomalno bizarne tematike također smještene u zabitima ruralne Amerike. Prvi od njih dakako je Oslobađanje u kojoj su primitivni gorštaci preuzeli ulogu nepomirljivih ubojica iz tko zna kojeg razloga. Od novijih ostvarenja tu je Pogrešno skretanje, u velikoj mjeri inspirirano ovim prvim ostvarenjem. Zimska kost odvija se u vrlo sličnom okruženju u ipak dosta ljudskijoj atmosferi nego spomenuti naslovi i s pomalo noirovskim pristupom.
Izuzetno mala sredina, gdje su svi manje - više u krvnom srodstvu, u kojoj svo znanje koje ste stekli tijekom svih tih godina školovanja ne vrijedi ni pišljiva boba,a ako se ne snalazite u baratanju oruđem i oružjem teško da ćete dugo ostati na životu. Međutim, ono što ovdje zbilja znači život su šutnja i principi kojih se morate držati pod cijenu opstanka u zajednici čija je hijerarhija poprilično nalik onima iz mafijaških filmova. Glavna junakinja je ta koja će, slijedeći svoje vlastite više principe, prekršiti one koji predstavljaju nepisane zakone zajednice i tako svjesno, spremna izvršavanju svoga cilja uz tek pokojeg saveznika sklonog vlastitim interesima, staviti na kocku i ugroziti još ono malo do čega joj je stalo. U skladu s okolnostima i okolinom radnje, dijalozi u filmu možda i nisu inteligentni i direktni i malo toga otkrivaju, međutim upravo je to ono što čini ovaj film koji je vam neće puno toga na izravan način otkriti već svojom tajnovitošću daje dodatnu zanimljivost. Koliko jednostavan toliko suptilno zamršen. Zimska kost, koja tempom nalikuje na nedavnu izvrsnu Cestu, nije film za svačiji ukus, međutim radi se o nesvakidašnjem filmu koji se svakako gleda! Ove godine nominiran za 4 Oscara.

Post je objavljen 15.02.2011. u 00:56 sati.