Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 14 do 20. veljače 2011

Najave vjeronauka za studente stavljam posebno i svaki dobiva svoj naslov.
Ovaj tjedan nas ćeka vjeronaučne olipijade.
SKAC Palma ima dosta toga tokom tjedna tako da za one koji se tražu neka su upute kod njih.
Dosta je toga pa krenimo redom:

- (IKA) - U Dubrovniku će se od 14. do 17. veljače održati dvadeseta godišnja Skupština pravoslavlja u organizaciji Međunarodne Skupštine pravoslavlja iz Atene i Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve, na čijem čelu se nalazi moskovski patrijarh Kiril. Ovogodišnja Skupština održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog Sabora Luke Bebića.
Više od 80 sudionika konferencije i izaslanstava iz više od 20 zemalja, zastupnika nacionalnih parlamenata, znanstvenih i kulturnih djelatnika, teologa i bogoslova, iznijet će svoje viđenje multikulturnog projekta u mnogim zemljama svijeta na temu: "Neki zaključci multikulturalnog projekta u suvremenoj Europi i problemi duhovnog identiteta naroda".
Svečano otvorenje konferencije bit će u ponedjeljak, 14. veljače u 19 sati u Kneževom dvoru. Sudionike konferencije pozdravit će predsjednik Sabora Luka Bebić, srpskopravoslavni metropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan, predsjednik Međunarodne skupštine pravoslavlja S. Popov, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, dubrovački imam Salkan Herić, Predsjednica Židovske općine Dubrovnik Sabrina Horović i predsjednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda prof. dr. Valerij Arkadijevič Aleksejev. Dvodnevne sesije konferencije odvijat će se u hotelu „Libertas - Rixos" u Dubrovniku.

- (IKA) - U dvorani pastoralnog centra župe Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu, u ponedjeljak 14. veljače u 19 sati, održat će se tribina pod naslovom "Vjera u nadvladavanju stresa - psihološko–duhovni pristup". Voditelj tribine bit će dr. sc. o. Mijo Nikić. Nakon predavanja bit će moguće nabaviti knjige i CD u izdanju Zaklade Biskup J. Lang.

- (IKA) – Sv. Valentina, svog nebeskog suzaštitnika, čiji se oltar nalazi u župnoj crkvi Sv. Jelene križarice, istoimena župa u Zaboku svečano slavi 14. veljače. Svečanu koncelebraciju u 18 sati predslavi don Stjepan Lončar, rodom iz Zaboka, župnik župe sv. Kaja iz Solina i splitski policijski kapelan. Koncelebriraju župnik Marijan Culjak i svećenici Krapinskoga dekanata, a misno slavlje pjesmom prati solinski zbor župe sv. Kaja.
Don Stjepan predslavi misu uz pranju svog župnog zbora i u nedjelju 13. veljače u 18 sati.

- (IKA) – S dvije blagdanske mise, jutarnjom u 9 na mađarskom te svečanom koncelebracijom u 11 sati na hrvatskom jeziku, vjernici Batine župe na tromeđi Hrvatske, Vojvodine i Mađarske, jedine hrvatske župa posvećene sv. Valentinu biskupu i mučeniku, u ponedjeljak 14. veljače na Valentinovo, slave svoj župni god. Uz župnika Gjergeja Beera svečano prijepodnevno koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodi Robert Erhard, župnik Kraljice svete Krunice iz Budisave, župe pokraj Novoga Sada (Srbija) sa svećenicima iz dekanata, koji predvodi i jutarnje bogoslužje. Svečano liturgijsko slavlje pjesmom prati mješoviti župni zbor pod ravnanjem Marije Radičev uz glazbenu pratnju Jele Kovačić.
Nadamo se da je to posljednji župni god koji slavimo još u samoposluživanju, prostoru privremeno prilagođenom za bogoslužje, dok se u srpskoj agresiji i okupaciji teško postradala župna crkva ne obnovi. Radovi se izvode već više godina pod nadzorom konzervatora, pri kraju su i vjerujemo da ćemo ovogodišnji Uskrs slaviti u izvorno obnovljenoj župnoj crkvi, optimističan je župnik Beer.

- (IKA) - U župi Josipdol se u ponedjeljak 14. veljače slavi njen suzaštitnik, sv. Valentin. Misu u 11 sati predvodi gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi dr. fra Draženko Tomić u suslavlju mjesnog župnika Petra Šporčića i svećenika Ogulinskog dekanata.

- (IKA) – Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela (PMD) za Hrvatsku bit će upriličena od 14. do 17. veljače u marijanskom svetištu u Vepricu. Već se ustalio običaj da se svake godine skupština PMD održi u drugoj biskupiji, a ove godine domaćin je Splitsko-makarska nadbiskupija. To je prigoda da se na jednom mjestu nađu biskupijski ravnatelji iz svih hrvatskih (nad)biskupija i da zajedno raspravljaju o ostvarenom na polju misijske animacije te da stvore daljnje planove kako bi porasla misijska svijest i odgovornost kod pastira i kod vjernika.
Otvaranje skupštine je, pod predsjedanjem nacionalnog ravnatelja PMD dr. Milana Špehara, u utorak 15. veljače u 9 sati u velikoj dvorani u Vepricu. Istoga dana bit će upriličen izlet u dolinu Neretve: Ploče, Vid i Metković. Koncelebrirano misno slavlje u 18 sati u crkvi Sv. Nikole u Metkoviću predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U srijedu 16. veljače program započinje u 9 sati u Vepricu godišnjim izvješćem biskupijskih ravnatelja. Euharistijsko slavlje u 18 sati u katedrali Sv. Marka u Makarskoj predvodi hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk. Program skupštine završava u četvrtak 17. veljače u jutarnjim satima.

- (IKA/TU) – U konkatedralnoj župi Sv. Petra i Pavla apostola u Osijeku 15. veljače održat će se susret za članove župnih ekonomskih vijeća i svećenike župa Osječkog zapadnog dekanata. Nakon uvodne riječi preč. Ivice Rebića, dekana Osječkog zapadnog dekanata, na temu "Duhovnost i suodgovornost članova župnog ekonomskog vijeća unutar župne zajednice" govoriti će dr. sc. Stanislav Šota, koordinator BPC-a. O pravnim odredbama za djelovanje župnog ekonomskog vijeća govorit će vlč. Josip Ivešić, župnik osječke župe Sv. Luke, a o redovitom i izvanrednom upravljanju ŽEV-a vremenitim dobrima Crkve unutar nadbiskupijskog ekonomskog sustava govorit će mons. Nedjeljko Čutura, ravnatelj UZUK-a. Susret počinje u 20 sati.

- (IKA) - U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene općine Dubrovnik i pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika u utorak, 15. veljače u 19 sati u dvorani Hotela Libertas Rixos bit će predstavljena knjiga „Ruski konzulat u Dubrovniku od osnivanja do 1878. godine" autora dr. Rade Petrovića. Uz autora knjigu će predstaviti dubrovački paroh Goran Spaić i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, a u prigodnom programu nastupit će ugledni Beogradski muški oktet izvodeći duhovnu glazbu.
Knjiga je prvi pokušaj cjelovitog prikaza djelovanja ruskog carskog konzulata osnovanog još u doba Dubrovačke Republike, a koji je nastavio djelovati i u doba austrijske vlasti nad Dubrovnikom. Otvaranje ruskog konzulata ubrzalo je i osnivanje Pravoslavne crkvene općine, jer su službenici konzulata zahtijevali od vlasti Dubrovačke Republike da imaju za sebe, ali i za ostale pravoslavne vjernike, mjesto gdje će biti služena Služba Božja.Velik dio aktivnosti konzulata, pogotovo tijekom 19. stoljeća, bio je posvećen geostrateškim procjenama Dubrovniku susjednih zemalja, u prvom redu Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje su tada bile pod turskom vlašću. Osim objavljenih izvora iz stranih arhiva i literature na više jezika, posebnost je ove knjige i u tome što prvi put našoj stručnoj i široj javnosti donosi integralni prijevod teksta „Opis Dubrovačke Republike" ruskog konzula Antona Ghike iz 1792. godine i njegov izvornik na francuskom jeziku u fototipskom izdanju.

- (IKA) – Tribina "Ne živi čovjek samo o kruhu" održat će se u utorak 15. veljače u 19 sati u crkvi u Novom Jelkovcu, u atomskom skloništu pored osnovne škole.
U 18.30 sati je misa, a tribina na kojoj su gosti Mirna i Zoran Novosel počinje u 19 sati

- (IKA) - Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u suslavlju sa hvarsko-bračko-viškim biskupom Slobodanom Štambukom predvodit će koncelebrirano svečano misno slavlje u utorak 15. veljače u crkvi Sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Misa je u 18 sati

- (IKA) – Tema redovite mjesečne tribine Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, u srijedu, 16. veljače bit će "Zakon o znanosti, sveučilištu, visokom obrazovanju".
Tribina će se održati u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove,
Palmotićeva 31 (dvorišna zgrada) u 19.45 sati, a uvodničari će biti akademik Mislav Ježić i prof.dr. Tomislav Pletenac.

- (IKA/TU) –"Prirodna znanost i teologija – suradnja i nesporazumi" naslov je tribine akademika Vladimira Paara i prof. emeritusa Tomislava Ivančića koja će se u srijedu, 16. veljače održati u velikoj dvorani hotela "Lav" u Vukovaru s početkom u 18 sati.
Tribinu organiziraju Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - područni centar Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, vukovarska župa sv. Filipa i Jakova, Zajednica "Molitva i Riječ" Osijek i Europski dom Vukovar. Izlaganja će pokušati odgovoriti na pitanja jesu li nastanak svemira i život na Zemlji plod slučajnosti ili stvaralačke intervencije; koliko suvremena znanost drži do Darwinove teorije o evoluciji; ima li čovjek uz tijelo i psihu i svoju duhovnu dimenziju; je li duh mitski teološki pojam ili postaje sve važnije područje suvremenih neuroznanstvenih istraživanja.

- (IKA) – Četvrti susret Kršćanskoga akademskog kruga o temi „Duh i misao Željka Mardešića" održat će se u srijedu 16. veljače od 17 sati u prostorijama Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u Praškoj ulici 6/II. kat desno (Marićev prolaz, prvi ulaz desno) u Zagrebu. Na dnevnom redu su izlaganje i rasprava o Mardešićevim studijama „Kršćanstvo i sekularizacija" i „Sekularizacija I." koje je autor objavio u Kani i Novoj prisutnosti.
U drugom dijelu večeri, u okviru izlaganja „Pročitali smo za vas..." bit će riječi o zapaženoj knjizi uvijek suvremene teme La differenza cristiana (Kršćanska razlika) kojoj je autor Enzo Bianchi.

- (IKA) – Jedanaesta u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 17. veljače u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će se predstaviti Zajednica Molitva i Riječ.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin priređuju predstavljanje knjige Gregura Kapucina Epska trilogija ili Nestrančno vezdašnjega tabora ispisavanje za leto: 1788., 1789. i 1790.
Knjigu će u studijskoj čitaonici Gradske knjižnice u Varaždinu u četvrtak 17. veljače u 19 sati predstaviti fra Bono Zvonimir Šagi, mr. sc. Ivan Zvonar i priređivač dr. sc. Alojz Jembrih.

- (IKA) – Tema redovite mjesečne tribine Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda – Kaptol koja će se održati u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu u četvrtak, 17. veljače u 19.15 sati bit će "Fra Aleksa Benigar o blaženom Alojziju Stepincu".
Predavanje će održati vicepostulator kauze sluge Božjega fra Alekse Benigara fra Ratko Radišić.

- (IKA) – „Dan radosti" naziv je prvog CD-a sisačkog katedralnog dječjeg zbora "Križ ljubavi" koji će biti predstavljen u četvrtak 17. veljače u 19.30 sati u Domu kulture KKV, Šetalište V. Nazora 12, u Sisku.

- (IKA/TU) – Dom duhovne pomoći u Đakovu organizira od 17. do 20. veljače duhovne vježbe za žene i majke s djecom, uz organiziranu skrb i program za djecu. To su dani mira, molitve, razmatranja i susreta s Bogom u sakramentima, kako bi obnovili snagu vjere i ljubavi. Tema je "Kako pomoći svome djetetu?" a voditeljica je Katarina Ralbovsky, teolog, s dugogodišnjim radom hagioterapije u Centru za duhovnu pomoć u Zagrebu. Duhovne vježbe održat će se u kući "Betanija", Kralja Tomislava 29 u Đakovu. Počinju u četvrtak u 16 sati, a završetak je u nedjelju u 15 sati. Moguće je dolaziti i samo u pojedine dane ili na program preko dana, bez noćenja. Potrebna je prethodna prijava radi smještaja na tel. 099/5997-552 (Marija Mihaljević) ili 031/801-262 (Dom duhovne pomoći) kao i na e-mail: rastislava.ralbovsky@os.t-com.hr.

- (IKA) - Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu od 17. do 20. ožujka organizira duhovnu obnovu, koju će voditi fra Zvjezdan Linić.

- (IKA) - Nadbiskupijski pastoralni institut priređuje petu u nizu tribina filmova kršćanske tematike „Lik svećenika u filmu" u petak, 18. veljače u 20 sati u dvorani „Vijenac", Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će biti projekcija filma „Deveti dan" redatelja Volkera Schlőndorfa. Ulaz na tribine je slobodan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava.

- (IKA) - Izložba fotografija župnika u Donjoj Dubravi i Donjem Vidovcu vlč. Mirka Pilaja otvorit će se u župnom pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u Prelogu u donjem Međimurju u petak 18. veljače u 19 sati. Izložbu pod nazivom Natura naturata "Stvoriteljeva slika u prirodi" suorganiziraju Muzej i knjižnica Croata insulanus Prelog i preloška Turistička zajednica.

- (IKA) – U čast hrvatskog misionara isusovca Ante Gabrića udruga Ivan Pavao II. iz Splita priređuje izložbu fotografija Zvonimira Atletića pod nazivom „Sveti Ante Neretvanski". Izložbu će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u petak 18. veljače u 19 sati u galeriji Muzeja grada Splita. Program će pjesmom uzveličati vokalno-instrumentalni sastav „Sperantes" iz sv. Frane na Obali u Splitu. Izložba će biti otvorena do 13. ožujka.

- (IKA) – U petak 18. veljače u dvorani dominikanskog samostana Kontakova 1 (ulaz sa Stiplošekove) u Zagrebu u 20 sati otvorenje je izložbe likovnih radova fr. Marka Bobaša „Ikonopisi kao duhopisi". Izložbu će otvoriti likovni kritičar Milan Bešlić, fr. Ivan Iko Mateljan i dominikanski provincijal dr. fr. Anto Gavrić uz glazbenu pratnju VIS-a „Glasnici nade". Prije otvorenja izložbe misa je u župnoj i samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u 19 sati.

- (IKA) - Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada održat će se u petak 18. veljače u 9.30 sati u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a.
Nakon međuškolskog/županijskog natjecanja, održanog 28. siječnja, sudjelovanje na nadbiskupijskom natjecanju pokazanim znanjem osigurale su sljedeće srednje škole:
Srednja škola bana Josipa Jelačića iz Zaprešića (mentorica: Bernarda Majstorović)
Srednja škola Oroslavje (mentorica: Nataša Jelica)
Gimnazija Karlovac (mentorica: Petra Beljan)
III. gimnazija iz Zagreba (mentor: Stjepan Pavek).
Od osnovnih škola natječu se:
OŠ Stjepana Radića iz Dugog Sela (mentorica: Valentina Tuteković)
OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog (mentor: Zdenko Kobešćak)
OŠ Vladimira Nazora iz Duge Rese (mentor: Šimun Pavlović)
OŠ Luka iz Sesveta (mentorica: s. Danijela Ksenija Topolovec)
OŠ Augusta Šenoe iz Zagreba (mentor: Josip Štefanac)
OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba (mentor: Dominko Filipović).

- (IKA/TU) – Pod geslom "Marija – Isusova i naša majka" u petak 18. veljače u prostorima Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Đakovu (Vijenac k. A. Stepinca) održat će se nadbiskupijsko - međužupanijsko natjecanje iz vjeronauka. Natjecanje počinje u 9 sati, a objava službenih rezultata održat će se u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, s početkom u 15.15 sati.

- (IKA/TU) – U OŠ Ivana Gorana Kovačića (K. Tomislava 25) u Đakovu u petak 18. veljače na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka okupit će se ekipe osnovnoškolaca koje su rezultatima sa županijskog natjecanja iz vjeronauka, održanog 28. siječnja ove godine, ostvarile pravo sudjelovanja na nadbiskupijskom natjecanju. Natjecanje, koje se održava pod geslom "Marija – Isusova i naša majka", počinje u 9 sati, a objava službenih rezultata bit će u 15.15 sati u prostorijama KBF-a u Đakovu.

- (IKA) – Vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike s područja Splitsko-makarske nadbiskupije održat će se u petak 18. veljače. Osnovna škola „Ivan Mažuranić" u Hanu domaćin je natjecanju osnovnih škola, sudjeluje 27 školskih ekipa koje su ostvarile najbolje rezultate a početak je predviđen u 9 sati. U isto vrijeme održat će se i vjeronaučna olimpijada za učenike srednjih škola u Ekonomskoj školi u Imotskom, na kojoj sudjeluje 36 školskih ekipa.
Natjecanje se sastoji od tri dijela: pisanoga testa, tombole i milijunaka, a dvije najbolje ekipe zastupat će nadbiskupiju na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 23. do 25. ožujka u Hvaru.

- (IKA/TU) – U prostorima KBF-a u Đakovu 19. veljače 2011. bit će održan Nadbiskupijski susret suradnika u pastoralu braka i obitelji. Ovaj već ustaljeni oblik promicanja redovitog pastorala braka i obitelji planira se i u vidu priprave prvog Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te animiranja bračnih parova, čitavih obitelji i mladih na sudjelovanje na slavljima s papom Benediktom XVI. u Zagrebu 4. i 5. lipnja ove godine.

- (IKA) – U organizaciji mjesnog bratstva Sveti Duh Franjevačkog svjetovnog reda, u subotu 19. veljače u samostanu klarisa u Mikulićima u Zagrebu održat će se Franjevačko popodne.
U 16 sati je franjevačka krunica, a potom misa i rad po skupinama na temu života sv. Klare.

- (IKA) – „Glazbeno oblikovanje liturgijskih slavlja kroz korizmu i Veliki tjedan" tema je predavanja za voditelje i zborovođe crkvenih pjevačkih zborova, odraslih, dječjih i mladih te za orguljaše koji su uključeni u crkveni glazbeni život župa Kustošijanskog dekanata, ali i za sve druge crkvene glazbenike grada Zagreba i šire. Održat će se u vjeronaučnoj dvorani župe BDM Žalosne u Španskom, Brakovićeva 20 (ispod župne crkve) u subotu 19. veljače u 11 sati. O temi govore diplomirani crkveni glazbenici Damir Janković i Tihomir Prša, članovi Hrvatskog društva crkvenih glazbenika (HDCG). Predavanje je u sastavu susreta crkvenih glazbenika koji se održavaju u dekanatima grada Zagreba i dio je rada zagrebačkog ogranka HDCG-a. Nakon predavanja razgovor je s predavačima, a susret se nastavlja druženjem i međusobnim upoznavanjem.

- (IKA/TU) – Seminar za svećenike, animatore i suradnike u župnoj katehezi Županjske regije održat će se 19. veljače u prostorima župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Veliki kraj 47), s početkom u 9 sati. Mr. s. Meri Gotovac održat će predavanje na temu "Profil modernog župnog katehete", dr. Stanislav Šota iznijet će rezultate ankete provedene među suradnicima i animatorima koji su završili Školu za župne suradnike, a potom će uslijediti rad u skupinama.

- (IKA) – U pripravi za Papin dolazak mladi iz VIS Matheus iz Vrpolja i Bizovca, VIS Damjan iz Vukovara i VIS Proroci iz Subotice okupili su se u band aid Mreža ribara, te su načinili pjesmu "Mreža ribara". Tekst pjesme je napisala Josipa Dević iz Subotice na temelju Papine knjige "Svjetlost svijeta", a glazbu i aranžman napisao je Viktor Kesler iz Subotice. Mladi iz band aida pjevat će 20. veljače u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova na misi u 11 sati i tada premijerno izvesti pjesmu "Mreža ribara" a nakon mise će se snimati kadrovi za video-spot na obalama Dunava u Vukovaru.

Post je objavljen 14.02.2011. u 12:03 sati.