250g brašna tip 550
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
110g margarina ili maslaca
120ml ulja
200g smeđeg šećera
200g šećera
2 jaja
200g zobenih pahuljica, siitnija vrsta
160g grožđica
- prosijati brašno s sodom bikarbonom i praškom za pecivo
- omekšani margarin, ulje, sol i šećer miksati dok ne bude kremasto
- dodati jedno po jedno jaje
- na najsporijoj brzini umiksati brašno i zobene pahuljice
- žlicom umiješati grožđice
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje
- velikom žlicom zagrabire tijesto, malom ga prebacite na lim
- ostavite puno mjesta jer se keksi dosta rašire (6 do 9 keksa po limu je poželjno)
- keksi su pečeni kad poprime zlatnu boju
- vrijeme pečenja 8 do 10 min, ovisno o pećnici i velićini keksa
- pečene kekse ostavite na limu oko 2 minute
- premjestite ih na rešetku za hlađenje
- ohlađene kekse spremite u limene posude u kojima mogu stajati i 2 do 3 tjedna...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
iz iskustva....
- šećer se može smanjiti po ukusu
- sve namirnice moraju biti sobne temperature - velika razlika!
- tijesto se može i spremiti u hladnjak na par dana, posudu pokriti prozirnom folijom
- prijesne kekse posložene na lim zamrznuti i spremiti u kutije, redove odvojiti masnim papirom za pečenje ili prozirnom folijom) vrećice itd te ih zamrznute (malo duže vrijeme pečenja) ili odmrznute peći kad želite
- u smjesu se može dodati i oko 100g oraha, a umjesto grožđica može se koristiti i brusnice ili bilo koje drugo suho voće. ili komadiće čokolade! u stvari, u tijesto se može umiješati stvarno svašta...za svaki ukus - mašti na volju...
- puštanje pečenih keksa na limu par minuta je vrlo važno. keksi su još mekani i tu se nastavljaju peći i otvrdnu tj osuše se pa ih lako možete premjestiti na rešetku
dobar tek!
100 g keksa sadrži:
kalorije: 471
ugljikohidrati: 65.7
masti: 21
--od toga kolesterol 26
bjelančevine: 6
dijetna vlakna: 2.8
Post je objavljen 13.02.2011. u 13:53 sati.