Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka na uzvisinama Harlem Heights - 16. rujan 1776.

Kratki presjek situacije

Dakle, New York je još uvijek u rukama Američke kontinentalne vojske koja još uvijek ima velike muke u svom ustrojavanju. Naime, američki kolonisti doista su se odazivali na poziv pod oružje, ali su nerado ostajali duže vrijeme u redovima regularne kontinentalne vojske, u redove milicije također su se rado prijavljivali i bili su spremni boriti se, ali samo kada je ta bitka bila na području njihove države.


pripadnici Američke kontinentalne vojske (s lijeva na desno: časnik 3rd Continental Artillery, gardist Washington’s Guard, dočasnik 2nd Canadian Regiment, pripadnik milicije 1st Georgian Regiment)

General Washington tako u obrani New Yorka može računati na snage od oko 20 000 pripadnika kontinentalne vojske i milicije, ali jako dobro zna da mu to neće biti dostatno kako bi obranio New York. Nadalje kontinentalnoj vojsci jako nedostaje ratna mornarica koja je tek u ustrojavanju i opet je muče isti problemi kao i kontinentalnu vojsku.

Poraz tijekom bitke za Brooklyn pokazao je sve to vrlo zorno, no, britanski general William Howe, glavni zapovjednik svih britanskih snaga u kolonijama, iako povlači briljantne vojničke poteze kao da se ipak dvoumi s konačnim uništenjem Američke kontinentalne vojske. Naime, tijekom bitke za Brooklyn propuštena je prva gotovo idealna prilika za to. Tijekom predstojeće bitke na uzvisinama Harlem Heights general Howe ima novu priliku za potpunim uništenjem snaga kontinentalne vojske.


pripadnici britanske 42nd Highlanders Foot Black Watch (škotski 'crni kiltovi')


Situacija pred bitku na uzvisinama Harlem Heights

General Washington pritisnut izuzetno jakim snagama protivnika koji ima izuzetno snažnu potporu ratnog brodovlja (10 linijskih bojnih brodova i 20 fregata) prisiljen je po drugi put podijeliti svoje snage iako mu je vrlo zorno da to s vojničkog stanovišta uopće nije dobro.

Međutim, general Washington zna da ne smije prepustiti New York Britancima bez borbe, jer to bi itekako bilo pogubno za naklonjenost stanovništva kontinentalnoj vojsci. Istodobno u slučaju ako britansko ratno brodovlje jurne kroz rijeku Hudson River, a nema ga tko zadržati mogao bi ostati potpuno okružen na otoku Manhattan.


pripadnici britanskih grenadira

Poradi toga general Washington ostavlja u samom gradu New Yorku oko 10 000 vojnika pod zapovjedništvom generala Israel Putnama, a ostale snage od oko 10 000 vojnika kontinentalne vojske i pripadnike milicije raspoređuje po Manhattanu. Najveći dio snaga ostao je u utvrdama Fort Washington koji je ne Manhattanu i u Fort Lee koji je odmah preko rijeke Hudson River na desnoj obali.


pripadnici njemačkih kontigenata u sastavu britanske vojske (Hessians)

Na drugoj strani, na Long Islandu britanski zapovjednik general Howe donosi briljantnu odluku koja će dovesti generala Washington u vrlo tešku poziciju, a nakon toga bitka na uzvisinama Harlem Heights bit će neizbježna, a ista će dovesti do još jedne dramatične bitke na ravnicama White Plains.


Post je objavljen 13.02.2011. u 12:15 sati.