Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/baumanmarketing

Marketing

Tržišta u nastajanju - spas za svjetsko gospodarstvo i VAŠ OSOBNI budžet!

U godpodarskom svijetu ugrubo postoje tri kategorije zemalja: razvijene zemlje, nerazvijene zemlje i one između – zemlje u razvoju. Upravo te zemlje u razvoju pd posebnog su interesa u poslovnom svijetu! Razlog tome je što su one trenutno pokretačka sila svjetskog gospodarstva i najatraktivnije za ulagače. Zemlje u razvoju čine danas velik dio ukupnog svijeta. U te zemlje spadaju i površinom najveća država – Rusija te najmnogoljudnija Kina. Upravo se Kina posljednjih nekoliko godina razvija fascinantnom brzinom. Osim Rusije tu je i cijeli istočni blok članica bivšeg SSSR-a i satelitskih zemalja, zatim velik dio Latinske Amerike, Indija, dio jugoistočne Azije i Južnoafrička Republika. Veličina i važnost tih tržišta očituje se i iz kovanice BRIC (Brasil, Russia, India, China) koja se upotrebljava u poslovnom svijetu ne samo kao tržišni marker, nego i kao realni cilj ulaganja te tako više svjetskih investicijskih fondova ima BRIC podfondove koji raspoređuju svoja sredstva po tim zemljama pa čak i neki naši fondovi koji ih nastoje slijediti. Ovi naši prostori Ex-Yu zemalja isto u globalnim okvirima spadaju pod zemlje u razvoju, no činjenica da iz posljednje recesije izlazimo sporije od većeg dijela svijeta govori nam da se moramo više potruditi!

Većina danas postojećih zemalja u razvoju još će godinama po karakteristikama imati ekspanzivni rast i kao takve garantirati veliku dobit ulagačima, no ono na čemu možemo dodatno temeljiti investicijski optimizam jesu upravo nerazvijene zemlje, kojima tek slijedi ekspanzivni rast kroz manje ili više godina. To suneke zemlje srednje Amerike, zatim zemlje na sjeveru Južne Amerike, u prvomredu Kolumbija i Venezuela, neke Ex-SSSR države u srednjoj Aziji, nekoliko zemalja u Jugoistočnoj Aziji, Sjeverna Koreja, zatim zemlje srednjeg istoka u kojima vladaju (ili su donedavno vladali) radikalni vjerski režimi i naravno gotovo cijeli jedan veliki kontinent – Afrika. Ove zemlje, kada prije ili kasnije budu svrstane među zemlje u razvoju to jest kada se stvori infrastruktura povoljna za ulaganja bit će plodno tlo za ulagače iz čitavog svijeta i nosit će rast svjetskog gospodarstva kao što to danas čine one koje trenutno spadaju među zemlje u razvoju. Vrlo sam optimističan glede tog cjelokupnog tržišta i smatram da će i djeca koja se danas još školuju moći oslanjajući se na to tržište doći jednoga dana do pristojne mirovine; drugim riječima to će tržište još barem nekoliko desetljeća garantirati dobre prinose.

No da bismo profitirali od tih brzorastućih tržišta moramo naravno u njih ulagati. Svijest o potrebi ulaganja na Ex-Yu prostoru je još uvijek u povojima. Većina ljudi danas još uvijek štedi na tradicionalan način – držeći svoj novac u bankama ili osiguravajućim kućama koje taj novac dalje ulažu, ostvaruju dobre prinose, sebi zadržavaju veći dio kolača, a štediši daju mrvice u obliku neke sitne kamate. Mnogi koji su i krenuli ulagati putem fondova su se opekli zbog nedovoljne informiranosti kako, kada i gdje ulagati pa sad pušu i na hladno (vidi članak o Templetonu). Zato smatram da je informiranost ključ prosperiteta; već sam o tome pisao, ali nije zgorega ponoviti, možda ću i još koji puta! Želim Vam puno uspjeha!

Post je objavljen 11.02.2011. u 23:18 sati.