Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Čuvajte se jednostavnih odgovora!


Egipat - 83 mrtvaU diskusiji o događajima u Egiptu i drugim arapskim zemljama, okolo na netu a posebno na pollitika.com uz moj prekjučerašnji članak Tunis i Egipat: narod protiv diktatora i protiv globalnog imperija, primjećujem da mnogi s visoka iskazuju ono, što sam označio kraticom JUOSP: Jednostavni Univerzalni Odgovor na Sva Pitanja. Omiljena teza ovdje je: "Ma jasno je, da iza svega stoje Ameri!" Sve drugo su, eto, zanemarivi detalji.

To je jedna omiljena varijanta "teorije zavjere", vezana uz fascinaciju onima, koji su u svijetu najmoćniji i njihovim tajnim službama. Kao da imati najviše moći ujedno znači imati apsolutnu moć, te kao da su moćne obavještajne službe nepogrešive, upravljajući svima drugima i nameći im svoju volju direktno ili indirektno, kao da su lutke na koncu.

Povijest nas zapravo uči, od starog Egipta do nedavne prošlosti, da oni najmoćniji često rade grube greške i ne uspijevaju vladati događajima. U povijesti postoji samo relativna nadmoć, a ona se može i izgubiti.

Neki nas sada podučavaju kako smo blesavi, kako se "sve zna". Jedan nadobudni kaže, kako je njemu dovoljno znati da je Mohamed El Baradei, kojeg u nekim kombinacijama spominju kao predsjednika prelazne vlade ako Mubarak padne, "plaćen od Amera"! Čak i da jeste, postoji nekoliko skokova neopravdanog zaključivanja.

To su oni "strašno pametni". Mi ograničenih sposobnosti, eto, moramo se truditi jer nam nije dovoljno znati jednu ili nekoliko činjenica.Ja sam to usporedio sa šahom: netko baci pogled na kompliciranu poziciju i kaže "Ma sve je jasno: pobijedit će onaj, koji da mat!" A majstori se eto bez veze muče o ko dosadnih detalja.

Fenomen JUOSP rezultat je intelektualne lijenosti: želja da se sve svede na jedan jednostavni čimbenik, da se ne mora mučiti oko brojnih činjenica i raznolikih analiza.

To je dobro za birtije i forume, može biti dobro i za populističku političku kampanju, ali nije korisno, ako zaista želite razumjeti što se zbiva, a pogotovo, ako zaista želite svojoj obitelji, svojoj domovini ili svojoj planeti pomoći.

Slon je neusporedivo moćniji od mrava, ali i mravi mogu prosperirati.

Post je objavljen 08.02.2011. u 23:32 sati.