Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA A - 22. NEDJELJA KR. GOD.

DVADESET DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU (Godina A)
JEDINO U KRIŽU JE SPASENJE


»Tada Isus reče učenicima svojim: „Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi! Tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi radi mene svoj život, naći će ga. (…) Sin Čovječji ima doći u slavi Oca svoga, u pratnji anđela, te će tada platiti svakomu prema djelima njegovim.”« (Mt 16,24-25.27)

Hvaljen Isus i Marija!
Draga braćo i sestre!

Sve razvijenije duše običnih kršćana, još više pripadnika duhovnih staleža, a najviše mistika sliče gorskom potoku sa svim njegovim vijuganjima, brzacima, virovima i vodopadima. Tu se ne misli toliko na vanjske poteškoće i borbe koje mora okusiti svatko, nego u prvom redu na nutarnje sumnje, na lomljenje samih sebe, na kidanje vlastitog bića, na gubljenje vlastitoga života.
To od nas traži Isus, to je čitava naša kršćanska sudbina. Od Jobova usklika da je čovjekov život na zemlji borba (usp. Job 7,1) nebrojeno je duša cviljelo u procijepu svojih nutarnjih muka. Ali za čovjeka su najteže muke bespoštedna borba između njegova »ja« i Boga.
Bog iskušava, i to koji put naprosto izvan svakog očekivanja, čovjeka koji govori da u njega vjeruje. Poslanje koje Bog povjerava ljudima stavlja ih pred strahovito teška pitanja.

Rembrandt: Jeremija
Rembrandt: Jeremija

Sve to doživljava u svojem životu i prorok Jeremija.
Bio je on prorok mlađahan, ali melankoličan. Odživio je i lijepa vremena proročkih zanosa i religiozne obnove za vrijeme kralja Jošije. No na pomolu su teški dani, uzdiže se novo, babilonsko carstvo. Prijeti veliki pustošitelj Nabukodonozor. Sve se to odražava u religioznom i političkom životu u Jeruzalemu.
Jeremiji je lijepo bilo onih prvih dana proročke službe.
A sada mu je postala teška riječ Gospodnja koju mora naviještati, riječ što naviješta teške dane. I još k tome, ljudi koje bi ona morala potresti i obratiti, da tako izbjegnu zlu kojim prijeti u ime Božje, oni mu se podsmijevaju.

Stoga je Jeremija bio izbatinan i bačen u javne hramske klade. Oslobođen, opet mora ne iz osobne osvete nego po naredbi Jahve, navijestiti još jednu »nesreću« ne samo protiv vrhovnog nadzornika hrama nego protiv cijelog Jeruzalema. Proroku je već dodijala ta kobna uloga i vrlo gorkim riječima se tuži Bogu na svoju proročku muku i sudbinu.
Uzalud odlučuje da ne će više ni misliti na Boga koji ga dovodi u takve jade.
»I rekoh u sebi: ne ću više na nj misliti, niti ću govoriti u njegovo ime. Al' tad mi u srcu bi kao rasplamtjeli oganj, zapretan u kostima mojim: uzalud se trudih da izdržim, ne mogoh više.« (Jer 20,9)

Poput Jakova, borca s Bogom (Post 32,23-31), poput patnika Joba i prorok Jeremija osjeća u svom srcu Boga kao rasplamtjeli oganj kojemu ne može odoljeti.
Čini mu se da više ne može izdržati, ali je izdržao jer ga je Bog nadjačao i u njemu svladao ljudsku slabost. To je u svakom čovjeku najveća Božja pobjeda. Stoga Crkva želi da oni u našoj duši uzbude čežnju za Bogom koja će nas u sličnim trenutcima jedina spasiti.
Sve kušnje i patnje Bog na bilo koju dušu dopušta samo s namjerom da se ona jače privine uza nj i da je onda drži njegova desnica. Tako se iznova Božja snaga očituje u ljudskoj slabosti.

O bespoštednoj borbi koja se odvija u čovjeku do smrti pisao je iskreno Pavao apostol kao malo tko. Ali rješenje svih svojih muka on je kao i svoj spas nalazio u Kristu. Kao uvijek, Pavao se tu pokazao vjernim i dosljednim učenikom Krista Gospodina.
Zato on i nas kao svoju braću zaklinje na žrtvovanje samoga sebe, na žrtvovanje našega tijela Bogu »kao svoje duhovno bogoslužje« (Rim 12,1).
Bez toga žrtvovanja samoga sebe, ukoliko se naše »ja« protivi volji Božjoj, Bog u nama ne će pobjeđivati.
Stoga blago nama dok u sebi još osjećamo borbu protiv grijeha i zla.

Bez žrtvovanja samoga sebe naša vjera u Boga bi odjeknula u prazno.
Kršćanin je svećenik svoje vlastite žrtve ako želi biti sličan Kristu, Svećeniku i Žrtvi.
Za svoje žrtvovanje svaki vjernik ima osim u sebi još i dosta predmeta oko sebe, u svijetu. Svijet ima svoja načela, postupke i običaje koje kršćanin ne može slijediti ako želi ostati Kristov sljedbenik. Između svijeta i svega što je u njemu s jedne strane i između Krista i njegovih sljedbenika s druge strane stoji Križ, Kristov i naš zajedno.
Zato za sve nas vrijedi drugi apostolov zahtjev: »Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bog milo, savršeno.« (Rim 12,2)



Vjera u Krista mora preobraziti naše shvaćanje, naše ponašanje i naše prosuđivanje drugih ljudi. To su sve žrtve koje moramo uvijek iznova prikazivati Bogu. Zato i sam Isus kada je navijestio utemeljenje svoje Crkve na Petru, odmah poče izlagati svojim učenicima da mora ići u Jeruzalem u mučeničku smrt i time se staviti na čelo svih onih koji će za njim nositi svoj križ. To ne odgovara ljudskoj naravi pa toga ne razumije ni prvak apostola, sv. Petar.
Stoga povuče Isusa nasamo i stade ga odvraćati od toga nauma. Apostol je još bio pun sebe i svijeta pa je kao takav Sinu Božjemu, koji mora da izvrši naum Božje ljubavi, na sablazan.
»Isus se okrene i reče Petru: „Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” (Mt 16,23)

Isusova bi otkupiteljska smrt ljudima malo koristila kad on ne bi svoje sljedbenike priveo na svoj križni put. Stoga je uz svoju smrt odmah proglasio i nužnost da se svi oni koji hoće da idu za njim moraju odreći samih sebe i za njim ponijeti svoj križ. Čudno je to moralo zvučati i apostolima, ali im je moralo biti jasno da će Kristov križ tražiti neprestano odricanje samih sebe.
To će njima i svim ljudima biti uvjet bez kojega ne će moći ići za Isusom i biti njegovi.
»Tada Isus reče učenicima svojim: „Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi! Tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi radi mene svoj život, naći će ga.”« (Mt 16,24-25)

U svakom će čovjeku uvijek biti budna želja da sačuva svoj život, ali upravo zato Gospodin svojom božanskom riječju stavlja svakoga pred dilemu: izgubiti svoj život radi Krista i onda ga zauvijek naći kod njega, ili ga sačuvati u kratkotrajnom vremenu i izgubiti ga zauvijek. Da nam pomogne u izboru, Isus stavlja sve na svoje mjesto i po jedino pravilnoj ocjeni proglašuje da vječni život čovjeka u Bogu vrijed više nego čitav svijet. Stoga ne postoji ništa što bi čovjek mogao dati u zamjenu za taj svoj vječni život.
Nauk i praksa križa i samoodricanje toliko su protivni paloj ljudskoj naravi da ih je Gospodin morao »zasladiti« obećanjem vječne nagrade. Učinio je to u toj istoj prigodi kad je govoreći o svojoj muci navijestio i svoje uskrsnuće, a svima nama obećao da će opet doći i svakome naplatiti prema njegovim djelima.
»Sin Čovječji ima doći u slavi Oca svojega, u pratnji anđela, te će tada platiti svakome prema djelima njegovim.« (Mt 16,27)



Bez toga Isus bi za svoje sljedbenike bio nepodnosivo strašan, a tako će to biti samo za one koji ne će da ga slijede po kraljevskom putu križa i slave.

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Jr 20,7-9
Ps 63 (62)
Rim 12,1-2
Mt 16,21-27


22. SONNTAG IM JAHRESKREIS (Jahre A)
Das Gesetz des Leidens


»Darauf sagte Jesus zu seinen Jüngern: Wer mir nachfolgen will, verleugne sich selbst und nehme sein Kreuz auf sich; dann folge er mir nach.« (Mt 16,24)

Gelobt sei Jesus Christus!
Liebe Brüder und Schwestern!

Wen Gott in seinen Dienst nimmt, den nimmt er auch in seine Schule, und wem viel gegeben wurde, von dem wird viel verlangt.
Der Jünger muß lernen, einverstanden zu sein mit der Arbeit, die ihm aufgetragen wird, mit der Mühle, dem Schmerz, dem Mißerfolg.
Dazu braucht jeder seine Zeit, und er braucht dazu die ganze Kraft seines Herzens. Und das Herz muß sich durchglühen lassen, es muß sich läutern und verwandeln lassen vom Geist Gottes, vom Heiligen Geist.

Jeremia hatte sich gegen seine Berufung zum Propheten gewehrt (1,6), dann aber dem deutlichen Befehl Gottes gehorcht. Seine Natur schien für diesen Beruf nicht geschaffen; er hatte ein weiches Gemüt und zerbrach fast unter der Last Gottes.
Er mußte gegen die Mißbräuche im religiösen und sozialen Leben seiner Zeit Einspruch erheben und die nahe Katastrophe ankündigen. Die Katastrophe ließ auf sich warten, nicht aber der Spott und die Vervolgung. Jeremia durchlebte Stunden der Bitterkeit, in denen er Gott Vorwürfe machte und sich selbst verwünschte.
Andere, die von Gott in Dienst genommen wurden, haben ähnliche Krisen erlebt und haben sie nur überwunden, weil sie nicht von Gott weg, sondern wie Jeremia zu Gott hin flohen.

Im Evangelium von Jesus Christus hat Gott endgültig seinen Heilswillen und sein Herrscherrecht offenbart.
In dem Brief an die Römer (12,1) zieht Paulus die konkreten Folgerungen, die sich aus dem „Erbarmen Gottes” für das Tun der Menschen ergeben (Röm 12,1).
Das geforderte neue Tun des Menschen wird kurz als der „Wahre, euch angemessen Gottes dienst” bezeichnet.
In ihm bringt der Mensch nicht irgendeine Gabe dar; er weiht sich selbst mit Leib und Leben Gott zum Opfer. Das ist Lobpreis, in dem die ganze Schöpfung ihren Sinn erfüllt und ihr Heil findet. Der wahre Gottesdienst geschieht in der Verwandlung der dargebrachten Gabe; der Kern des Menschenwesen, sein Denken und Wollen, wird erneuert, dem Denken und Wollen Christi gleichgestaltet.
So wird der Christ fähig, kritisch zu prüfen und zu urteilen, er fällt nicht mehr unter die Machtsphäre dieser Welt zurück, zieht vielmehr das, was in ihr gut ist, in seine eigene verwandelte Seinweise hinein. So setzt sich im Leben des Christen die Erlösungstat Christi in die Welt hinein fort.

Im heutigen Abschnitt des Evangeliums nach Mattäus ist das Wort von der Leidens nachfolge. Jesus weiß, daß ihm als dem Messias das Leiden bevorsteht, und auch die Junger sollen es wissen. Wieder tritt Petrus aus der Reihe der übrigen hervor, aber jetzt in schroffem Gegensatzt zu dem, was Jesus gesagt. Daß Jesus, der Christus und Gottessohn, auch der Gottesknecht ist, der leiden muß, das war nicht nur für Petrus unfaßbar. Aber Jesus stellt seine kirche mit großer Entschiedenheit unter das Gesetz des Leidens.
Er hat keine triumphierende Kirche gegründet.
Amen!

Gelobt sei Jesus Christus!



Post je objavljen 29.09.2010. u 19:43 sati.