Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kairski grad smeća: živjeti od krpeža

Ovo je nastavak mojeg jučerašnjeg djevnika. Nakon predavanja Srećka Horvata, provjerio sam neke podatke i dodato neka pojašnjenja i poveznice. Članak će biti objavljen u nultom broju glasila "ZELENA POLITIKA - elektronsko glasilo za privredu, društvo i ekologiju".

Revolucije i pobune u Tunisu, Egiptu i drugim arapskim zemljama iskaz su dubokih promjena, kroz koji ta društva prolaze. U bliskoj budućnosti, povjesničari će ih možda nazvati "četvrti val demokratizacije".

U Tunisu i Egiptu postoje zelene stranke. ESZ je priopćenjem od 2. veljače pozdravila hrabrost Egipćana i podržala zahtjeve za promjenom političkog režima. „Europska unija mora radikalno i brzo promijeniti svoju strategiju prema mediteranskom području“, kaže se u priopćenju. „EU ubuduće mora jasno govoriti o netoleranciji za diktature i dati jaču podršku demokratskoj opoziciji.“

Golema većina analiza usmjerena je na "visoku politiku", nacionalnu i međunarodnu. Gledajući izdaleka, previđaju se "sitni" detalji, koji definiraju živote milijuna. O jednom takvom detalju govorio je Srećko Horvat u predavanju "Grad smeća ili zašto Mubarak mora pasti", održanom u Zelenoj akciji u Zagrebu, 2. veljače. Srećko i Ivana Biočina posjetili su Egipat prije mjesec dana. Jedan dio predavanja bio je o zajednici Zabbaleen u Kairu.

Riječ "zabbal" u arapskom znači "skupljač smeća". Tim se poslom u Egiptu bavi 60 do 70.000 ljudi, većinom su koptskih kršćani. Oko 20 do 30.000 živi u Kairu, u naselju podno brda Mokhatam, gdje je u kamenu isklesana velika crkva. Iz cijelog Kaira, muškarci na biciklima, kolicima i magarčićima dovoze smeće u svoju četvrt, koja je doslovno zatrpana smećem. Za nas užasan prizor, ali stanovi su im relativno uredni i za egipatske prilike pristojno zarađuju. Žene i djeca otpad sortiraju i pripremaju za recikliranje. Tijekom stotinu godina, razvili su vještinu i metode.


"Krpež! To je slast. To je, istina, večita borba i zamorno nadmudrivanje sa moćnim, nevidljivim neprijateljem. Tu, gde druge žene popuštaju i predaju se toj svemoćnoj sili koja sve troši i tanji na vama i koja prati svaki ljudski život i svaki pokret, tu za Gospođicu tek počinje prava borba." (Ivo Andrić: "Gospođica")

Cijela četvrt je velika radionica, koriste brojne tehnologije recikliranja, prerađujući dnevno oko 3000 tona. Imaju i neke skupe strojeve, vjerojatno dobivene iz Kine, u koju izvoze dio proizvoda. U tim primitivnim uvjetima, ostvaruju zaprepašćujući postotak od 80 posto recikliranja; Europska unija planira 50 posto za 2020. godinu. Veliki značaj u zatvaranju ciklusa imale su svinje, koje su prehranjivali organskim otpadom.

Slijede dva razloga zašto Mubarak mora pasti. Umjesto da zapad uči od njih, gradske vlasti su 2003. sklopile ugovor od 50 milijuna dolara s tri zapadne korporacije za zbrinjavanje smeća. Pokazalo se da u velikom djelu grada ne mogu obaviti posao, jer kamioni ne mogu ući u uličice. To ne smeta vlastima da svim stanovnicima, pa i samim zabbaleenima, svakog mjeseca uz račun za struju naplaćuju i odvoz smeća. To je, u praksi, za narod, „privatizacija“, „deregulacija“, otvaranje prema svijetu, razvoj biznisa.

Nastojeći uništiti konkurenciju, Mubarak je 2009. godine dao zaklati 300.000 svinja. Pokolj su izvršili vojnici. Povod je bila opasnost od svinjske gripe, iako od nje nitko u Egiptu nije bio obolio. Kasnije je Mubarak priznao da je povod bio lažan, ali je ustvrdio da je to na dobrobit koptskih kršćana, zbog higijene.

Na dolje navedenim poveznicama, možete pružiti ne samo političku, nego i ekonomsku pomoć zabbaleenima.

Poveznice

Narod protiv diktatora i protiv globalnog imperija (s dodatnim poveznicama)

Deny Cohn-Bendit u EP o situaciji u Egiptu i Tunisu (video, na francuskom)

Facebook grupa "Solidarnost s egipatskim narodom"

Zabbaleen Trust

Association for Protection of Environment Cairo.





Post je objavljen 07.02.2011. u 19:41 sati.