Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 7. do 13 veljače 2011.

Ovaj tjedan slavimo Stepinčevo i Dan bolesnika.
Dovoljno da je i događanja jako puno.
Teme na vjeronaucima su sve zanimljivije i zanimljive.
Rasprave su dobre i korisne.
Toliko od mene za sada.

- VJERONAUK - TEMA SURETA:ZNACI NAŠEGA VREMENA:
Često se čudimo novim pojavama koje nas zatječu. Potakne nas to na pitajne: kuda sve to vodi, kamo sve to ide; što će tek biti kroz neko vrijeme? Ustrašimo se mogućih ishoda, pa se počmemo pitati: što to Bog sprema? Ne daje li nam i sam Bog znakove za naše vrijeme, kojima nam nešto želi reći? Ali, što želi reći baš u ovo vrijeme? što to Bog sprema? Kako to prepoznati - da bi smo ispravno djelova?!
Svako vrijeme nosi svoje posebnosti, ali, možda ni jedno kao ovo današnje. Gdje je Bog u svom tom kaosu? Ima li on kakav plan za nas? Koju stranu izabrati, kako se u svemu tome znati postaviti? Mogu li se i danas činiti velike i važne stvari – ili smo samo osuđeni na prosječnost i neznatnost?
Osobito, što je s mladima, koje je njihova perspektiva? Što bi nam Bog rekao o krizama obitelji, nemogućnosti odgoja djece, teškoći pronalaska bračnog druga; o nemogućnosti rađanja i odgajanja brojne djece?
Što bi nam Bog rekao o sveopćoj neatraktivnosti kršćanstva i napadajima na Crkvu? Može li ona ponovno povratiti ugled i svoj moralni autoritet? Kako inače ostati uz nju? Nisu li u svemu tome skriveni nekakvi znaci Božji za nas u ovom vremenu, i što nam oni govore?
Kamo nas to Bog danas želi povesti?
To je pitanje koje nas sve zanima, te moramo i o tome otvoreno govoriti.
Dođi, promisli, pitaj, reci...
Ponedjeljak 7. veljaće. Dvorana Bazilike Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb.

- (IKA) - Knjiga Josipa Vranekovića "Dnevnik. Život u Krašiću zasužnjenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca" bit će predstavljena u ponedjeljak 7. veljače u 19.30 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a. Riječ je o dnevniku u koji je krašićki župnik Josip Vraneković gotovo svakodnevno bilježio izreke, misli i način života zatočenog kardinala Stepinca, koji je u župnoj kući rodne župe Krašić, po odredbi komunističkih vlasti, izdržavao zatvorsku kaznu.

- (IKA) - Franjevački samostan Hercegovačke provincije i Zavičajna zajednica Široki Brijeg-Zagreb obilježavaju spomendan stradanja fratara na Širokom Brijegu i sjećanja na žrtve II. svjetskog rata 7. veljače u 19 sati u franjevačkom samostanu (Av. G. Šuska 2, Zagreb). Program počinje čitanjem imena 66 ubijenih franjevaca iz Hercegovine. Slijedi misa koju u 19 sati predvodi gospićko-senjski biskup Mile Bogović. U prigodnom programu u samostanskoj dvorani bit će prikazana dva desetminutna filma o iskapanju zemnih ostataka žrtava II. svj. rata na Š. Brijegu i u Ljubuškom te predstavljen novi broj časopisa "Stopama pobijenih" vicepostulature za proglašenje blaženim fra Leona Petrovića i 65 subraće urednika fra Miće Stojića.

- (IKA) – U povodu proslave Dana života, u ponedjeljak 7. veljače djelatnici Caritasa Zadarske nadbiskupije posjetit će u 11 sati rodilje na Odjelu neonatologije u rodilištu Opće bolnice u Zadru i prigodno ih darovati, kako to čine niz posljednjih godina u prilog podrške životu i roditeljstvu.

- (IKA/TU) – U Svećeničkom klubu Nadbiskupskog doma u Đakovu u ponedjeljak 7. veljače, s početkom u 10 sati održat će se sjednica Nadbiskupijskog povjerenstva za liturgijski pastoral. Na sjednici će, između ostalog, biti riječi o prijedlogu i pripremi liturgijsko-molitvene građe za dekanatske susrete s bračnim parovima (u suradnji s BPC-om) te o pripremi i realizaciji Savjetovanja/okruglog stola o arhitekturi liturgijskog prostora.

- (IKA) - U emisiji Susret u dijalogu Hrvatskoga radija 7. veljače od 9.05 sati uz Dan života koji se u Crkvi slavi prvu nedjelju u mjesecu veljači o kršćanskom shvaćanju života i reguliranju začeća te pobačaju, eutanaziji kao djelima protiv života razgovaramo s bioetičarem i teologom dr. Tončijem Matulićem te dr. Jasminkom Markeljević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Urednik emisije je Ivan Dukarić Stubičar.

- (IKA) – Ured za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje Tjedan braka od 6. do 13. veljače u samostanu Sv. Frane na Obali u Splitu. Svaku večer misa je u 19 sati, a potom prigodno predavanje u 19.35 sati u velikoj dvorani samostana. Prvo predavanje, u nedjelju 6. veljače, održat će mr. fra Žarko Relota na temu "Posljedice anarho-liberalizma na brak i obitelj". U ponedjeljak 7. veljače o temi "Kocka – sudbonosna ovisnost" govorit će mr. don Boris Vidović, a u utorak 8. veljače predavanje na temu "Obiteljsko zajedništvo u brizi za zdravlje" imat će dr. Danijela de Micheli Vitturi. U srijedu 9. veljače prof. dr. fra Ante Vučković izlagat će o temi "Ljubav ne traži svoje", a u četvrtak 10. veljače o obitelji i duhovnim zvanjima govorit će Petar Galić, OP. U petak 11. veljače o obitelji i katoličkoj školi izlagat će prof. don Luka Vrljičak, a u subotu 12. veljače glumac HNK u Splitu Trpimir Jurkić izvest će monodramu "Zapisi iz nevremena". Zadnjega dana, u nedjelju 13. veljače, predavanje na temu "Svjetski dan braka…i još nešto" imat će prof. dr. don Josip Čorić, predstojnik Ureda za pastoral obitelji.

- (IKA/TU) – Susret novoizabranih članova Župnih ekonomskih vijeća Đakovačkog dekanata održat će se 8. veljače u "Metodovoj dvorani" Svećeničkog doma u Đakovu s početkom u 19 sati. Prigodna izlaganja održat će dr. Stanislav Šota, preč. Tomislav Ćorluka i mons. Nedjeljko Čutura.

- (IKA) – Hrvatsko katoličko liječničko društvo – podružnica Rijeka organizira 8. veljače u 19 sati predavanje „Mediji i suicid" u predavaonici 1 Medicinskog fakulteta u Rijeci. O temi će govoriti doc. dr. sc. Jerko Valković.

- Studentski vjeronauk - SRDŽBA ili KROTKOST
“Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti” (Rm 12, 19)
Utorak, 8. 2. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum
Srijeda, 9. 2. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode
Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- (IKA) - "Osmi" hodočasnički dan Gospi od brze pomoći proslavlja se u utorak 8. veljače u župi i svetištu Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu pod geslom, "Daj nam dveri nebeske, bolnog svijeta zdravlje..."
Misna slavlja su u 6.30, u 8.30, u 10.30, u 12, u 17 i u 18.30 sati. Svečano hodočasničko slavlje u 10.30 sati predvodi preč. Zlatko Koren, upravitelj nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistirčke. Blagoslov za bolesnike je uz mise u 10.30 i 17 sati. Prigodne pobožnosti su prije svake mise, a mogućnost ispovijedi su od 6 do 12 sati te od 16 do 18.30 sati
Na uočnicu blagdana, u ponedjeljak 7. veljače u 18 sati je molitva krunice za bolesnike i misa bdjenja.

- (IKA) - Sjednica biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održat će se u utorak, 8. veljače, u Biskupskom domu u Požegi.

- (IKA) – Ured za obitelj Porečko-pulske biskupije organizira u povodu Dana života tribinu u srijedu, 9. veljače u 19.30 sati u Poreču (dvorana Doma obrtnika). Tribina nosi naslov „Obitelj - najveća pomoć djeci" (prema ovogodišnjoj poruci biskupa Valtera Župana za Dan života), a vodit će je prof. Ladislav Ilčić, predsjednik udruge Grozd.

- (IKA) - Predstavljanje engleskog izdanja knjige sisačkog biskupa Vlade Košića „Župnik na prvoj crti" održat će se u srijedu, 9. veljače, u 19.30 sati, u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku. Knjigu će predstaviti fra Bonaventura Duda, fra Darko Tepert, Stjepan Juranić te sam autor biskup Košić.

- (IKA) - Javna tribina "S ljubavlju ususret boli i trpljenju" održat će se u srijedu, 9. veljače u 18.30 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci.

- (IKA) – Kršćanski akademski krug organizira tribinu o temi „Osobe s invaliditetom u životu i poslanju Crkve: gluhoslijepe osobe" u srijedu 9. veljače u 17 sati u prostoru pri Hrvatskome katoličkom liječničkom društvu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno) u Zagrebu. Uvodničarka je prof. Jacqueline Otilija Bat, a izlagačica mr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica Udruge gluhoslijepih osoba „Dodir" i potpredsjednica Europske unije gluhoslijepih osoba.
Temom se nastoji dati doprinos promišljanju znakova vremena kroz ulogu i mjesto gluhoslijepih osoba u hrvatskom društvu i Crkvi, nadahnjujući se mislima Željka Mardešića o zajedništvu laika u Crkvi i udrugama civilnog društva te postkoncilskim dokumentima, ponajprije apostolskom pobudnicom „Christifideles laici".

- (IKA) - Misnim slavljem u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u srijedu 9. veljače u 18 sati proslavit će se blagdan bl. Alojzija Stepinca, suzaštitnika Varaždinske biskupije. Misu će u predvečerje Stepinčeva predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije.
Na misi će biskup Mrzljak među kandidate za sveti red đakonata primiti Miljenka Flajsa, vjeroučitelja iz župe sv. Nikole u Koprivnici, prvog aspiranta za trajni đakonat iz Varaždinske biskupije.
Prije mise, u 16 sati u dvorani Biskupskog ordinarijata održat će se redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije. O temi pastorala duhovnih zvanja "Krist u meni - stvarnost ili iluzija?" govorit će vicerektori u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. mr. Anđelko Košćak i vlč. mr. Marijan Horvat, svećenici Varaždinske biskupije.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević susrest će se u srijedu, 9. veljače u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu s ministrom dr. Radovanom Fuchsom.

- (IKA) – Vjernici velikogoričke župe Bl. Alojzija Stepinca svečano slave Stepinčevo. Mise su u 11 te u 18.30 sati. Dopodnevnu koncelebraciju predslavi konventualac fra Augustin Kordić, a večernju Andrija Miličević, župni vikar velikogričke župe Navještenja Marijina.

- (IKA) - Na blagdan bl. A. Stepinca 10. veljače misno slavlje u 18 sati u župi bl. Stepinca u Ogulinu predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji će tom prilikom blagosloviti novu župnu crkvu. Suslavit će mjesni župnik fra Marijan Jelušić i svećenici Ogulinskog dekanata na čelu s dekanom mons. Tomislavom Rogićem.

- (IKA) - Na blagdan bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije, u četvrtak, 10. veljače svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Lovre u Požegi u 18 sati predvodit će subotički biskup Ivan Penzeš.

- (IKA) – Župa Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavit će u četvrtak, 10. veljače blagdan svog nebeskog suzaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, svjedoka vjere novije povijesti naše Crkve i naroda. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u 18 sati predvodit će mons. Jure Vrdoljak, duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu i povjerenik za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije. U oltaru župne crkve čuvaju se blaženikove moći pred kojima vjerni narod zahvaljuje Bogu za svoga vjernog slugu i svjedoka te se u molitvama utječe za njegov zagovor u duhovnim i ostalim potrebama svakodnevnog života.

- (IKA) – Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u četvrtak 10. veljače svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali u 19 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Mise su toga dana još u 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati.
U prigodi proslave spomendana bl. Stepinca zagrebački pomoćni biskupi predvodit će u katedrali trodnevnicu od 7. do 9. veljače u 18 sati. Misno slavlje u ponedjeljak 7. veljače predvodit će biskup Mijo Gorski, u utorak 8. veljače biskup Ivan Šaško, a u srijedu 9. veljače biskup Valentin Pozaić.

- (IKA) - Župa Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu proslavlja u četvrtak, 10. veljače svetkovinu nebeskog zaštitnika župe. Tom prigodom duhovnu obnovu koja će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutin Tadijanović na području župe u srijedu, 9. veljače i četvrtak, 10 veljače predvodi fra Zvjezdan Linić. Program obnove svakoga dana započinje u 17 sati razmatranjem, potom slijedi u 18 sati krunica i u 18.30 misa
Na samu svetkovinu u četvrtak 10. veljače svečanu blagdansku misu u 10.30 predvodi fra Zvjezdan Linić.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u četvrtak 10. veljače na blagdan bl. Alojzija Stepinca u 17 sati misno slavlje u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi, mjestu petogodišnjeg uzništva hrvatskog mučenika i blaženika.

- (IKA) - O blagdanu bl. Alojzija Stepinca 10. veljače svečano misno slavlje u crkvi u Škropetima, u župi Motovunski Novaki u 17 sati predvodit će porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

- Hagioterapija naziv je vjeronauka u Kinoteci u Zagrebu koji vodi prof. Tomislav Ivančić od 20 sati.

- (IKA) - U crkvi Sv. Mateja u Širokoj Kuli na blagdan bl. Alojzija Stepinca u četvrtak 10. veljače na misi u 17 sati bit će blagoslovljen novi blaženikov kip. Misu i obred blagoslova predvodit će gospićki dekan mons. Mile Čančar zajedno s domaćim župnikom i ravnateljem biskupijskog Caritasa Lukom Blaževićem i ostalim svećenicima iz dekanata. Novoizgrađenu crkvu Sv. Mateja posvetio je 21. rujna 2010. gospićko-senjski biskup Mile Bogović u kojoj su ugrađene u oltar moći bl. Alojzija Stepinca, koje je darovao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Blaženikov kip svojim darovima su donirali župljani sa svojim župnikom.

- (IKA) - Rodna župa bl. Alojzija Stepinca u Krašiću organizira od 2. veljače molitvenu devetnicu za njegovo proglašenje svetim. Tijekom devetnice u Krašić će hodočastiti vjernici Dugoreško–mrežničkog, Karlovačkog, Jaskanskog, Dugoselskog, Ozaljsko-lipničkog i Novozagrebačkog dekanata.
Na Stepinčevo u četvrtak 10. veljače središnje misno slavlje u 11 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Misu u 17 sati predvodi vojni biskup Juraj Jezerinac.

- (IKA) - Na Stepinčevo 10. veljače sisački biskup Vlado Košić predvodit će euharistijska slavlja u 10.30 sati u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Budaševu i u 18 sati u crkvi Bl. Stepinca u Kutinskoj Slatini.

- (IKA) - Na blagdan bl. Alojzija Stepinca 10. veljače, požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će euharistijsko slavlje u 11 sati u župnoj crkvi u Stražemanu.

- (IKA) – Na Stepinčevo, u četvrtak 10. veljače, na spomen-dan 51. obljetnice preminuća bl. Alojzija Stepinca, nebeskog zaštitnika Vojne kapelanije Karlovac, vojni biskup Juraj Jezerinac predslavi svečanu misu u 10 sati u župnoj crkvi Srca Isusova u Karlovcu.

- (IKA) - Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano se slavi u četvrtak 10. veljače u župi bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru. Jutarnja misa je u 9 sati, svečanu misu u 11 sati predvodi mons. Ivica Mustać, župnik katedrale sv. Stošije, a u 16 sati je misa s blagoslovom djece. Svečano koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Prigodom župne svetkovine Majke Božje Lurdske i obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodit će u petak 11. veljače u 19 sati euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu (Vrbanićeva ulica).

- (IKA) - Hrvatska katolička zajednica bl. Alojzija Stepinca i sv. Martina u Stuttgartu duhovnom obnovom koju će voditi fra Branimir Musa od 11. do 13. veljače proslavit će blagdan svog nebeskog zaštitnika.
Prvog dana duhovne obnove u petak, 11. veljače misa će biti u 18.30 sati u crkvi St. Joseph, Finkenstr. 36. Kako se istog dana slavi svetkovina Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika, nakon mise bit će blagoslov bolesnika.
U subotu, 12. veljače misa će biti u 18 sati u crkvi St. Hedwig, Möhringen, Lieschingstr. 48.
U nedjelju, 13. veljače misa će u 9 sati biti u crkvi St. Joseph, a u 11.45 u crkvi St. Hedwig.
Svečano misno slavljem kojim će završiti duhovna obnova i proslava Stepinčeva održat će se u 15 sati u crkvi St. Eberhard.

- (IKA) – Župa Bl. Alojzija Stepinca sa sjedištem u Rakitju, kojoj pripadaju i naselja Bestovje i Novaki, a prostire se između Svete Nedjelje i Samobora, svečano slavi Stepinčevo u četvrtak 10. veljače. Ujutro župa sa župnikom Božom Cindorijem već tradicionalno hodočasti u Krašić na svečanu proslavu u Blaženikovu rodnu župu, a navečer je svečana koncelebrirana misa u novoj župnoj crkvi u Rakitju u 18 sati. Predslavi je don Zdenko Perija, župnik bolničke župe Sv. Barbare na zagrebačkom Rebru. Poslije mise u crkvi je predstavljanje prvog nosača zvuka - CD-a dječjeg zbora "Stepinčevi mališani" koji je objavljen uz 10. obljetnicu župe (2001.). Župa se za proslavu Stepinčeva pripravljala devetnicom od srijede 2. do četvrtak 10. veljače.

- (IKA) - Na blagdan Majke Božje Lurdske i 19. svjetski dan bolesnika u petak 11. veljače u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u 17.30 sati.

- (IKA) – Hrvatska udruga medicinskih sestra organizira proslavu 19. svjetskog dana bolesnika u petak 11. veljače. Misno slavlje u 17 sati u crkvi Sv. Vinka (Zagreb, Frankopanska 17) predvodit će prof. dr. Stjepan Baloban. Svojim pjevanjem liturgijsko slavlje uveličat će Zbor liječnika pjevača.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) u suradnji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva i Franjevačkim svjetovnim redom – Mjesno bratstvo Kaptol u petak, 11. veljače organiziraju proslavu Svjetskog dana bolesnika i Dana HKDMST-a.
U crkvi Sv. Franje, Kaptol 9 u Zagrebu u 17 sati održat će se okrugli stol "Dan bolesnika i poruka pape Benedikta XVI.", slijedi misa u 18.30 sati.
U povodu Svjetskog dana bolesnika HKDMST - ogranak Zagreb od 9. do 11. veljače u desetak župa grada Zagreba organizira prigodna predavanja i mjerenje tlaka starijim osobama, a u subotu 12. veljače medicinske sestre i tehničari pridružit će se proslavi 20. obljetnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva.

- (IKA) - Na blagdan Gospe Lurdske u petak 11. veljače u Ogulinu će župnik mons. mr. Tomislav Rogić blagosloviti obnovljenu kapelu Gospe od zdravlja uz Službu riječi. Kapela se nalazi u naselju sv. Jakov na samoj granici dvije ogulinske župe.

- (IKA) – Na blagdan BDM Lurdske u petak, 11. veljače sisački biskup Vlado Košić će u zajedništvu s povjerenikom za pastoral bolesnika Stjepanom Vuksanom predvoditi misu u 16 sati u kapeli Sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku.

- (IKA) – Na Svjetski dan bolesnika, u petak, 11. veljače porečko-pulski biskup Ivan Milovan će u bolničkoj kapeli pulske bolnice s početkom u 15 sati za bolesnike i zdravstveno osoblje predvoditi misno slavlje. U koncelebraciji s biskupom Milovanom bit će bolnički kapelan fra Đuro Vuradin, OFMConv. i duhovnik podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva – Pula vlč. Milan Mužina.
Nakon mise, biskup će se obići bolesnike na kirurškom i odjelu abdominalne i torakovaskularne kirurgije, te blagosloviti pacijente u Jedinici intenzivnog liječenja u Djelatnosti za anesteziju i intenzivno liječenje.

- (IKA) – Isusovci sa splitskog Manuša slave blagdan Gospe Lurdske u petak 11. veljače misama u 7, 8, 9, 10, 11, 17 (blagoslov bolesnika) i 18.30 sati, kad svečano bogoslužje predvodi o. Jure Bosančić SJ. Od 12.30 do 17 sati je klanjanje, a tijekom cijeloga je dana ispovijed u crkvi.
Isusovci se za proslavu blagdana pripravljaju trodnevnicom od 8. do 10. veljače. Svaku večer misa je u 18.30 sati, predvodi je o. Jure Bosančić, a poslije mise je u 19.15 sati obiteljska tribina. Na tribinama će sudjelovati bračni parovi iz Zajednice bračnih vikenda. Teme su: „Obitelj - učiteljica vjere", „Obitelj - mjesto samoostvarenja" i „Obitelj - škola ljubavi". U tjednu i Godini obitelji isusovci s ovogodišnjom proslavom žele ići s „Marijom do obnove obitelji".

- (IKA) - Svjetski dan bolesnika prigodno se obilježava u petak 11. veljače u zdravstvenim ustanovama u Zadarskoj nadbiskupiji. U petak 11. veljače u 13 sati misno slavlje u kapeli Opće bolnice u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U slavlju sudjeluje uprava bolnice, medicinsko osoblje i pacijenti.
Na Svjetski dan bolesnika pacijente i štićenike u ustanovama posjete članovi, suradnici i podupiratelji Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar s predsjednicom s. Melhiorom Biošić. Među suradnicima su i učenici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar i Medicinske škole. Posjetit će štićenike u domovima i bolnicama po sljedećem rasporedu: u petak 11. veljače od 9.30 sati HKUMST će posjetiti Dom za stare i nemoćne na Boriku u Zadru, a od 11 sati toga dana Psihijatrijsku bolnicu na Ugljanu. U petak 11. veljače u 13 sati članovi HKUMST-a će susresti pacijente u Ortopedskoj bolnici u Biogradu, a od 16.30 sati u Domu sv. Frane u Zadru. Tom prigodom ohrabre pacijente i prigodno ih daruju.
U subotu 12. veljače u 10 sati članovi HKUMST-a posjetit će štićenike Doma u Zemuniku. Toga dana u 17.30 sati u prostorijama HKUMST-a (Kralja Stjepana Držislava 10, Zadar) svečana je proslava Dana udruge HKUMST-a.

- (IKA/TU) - Na blagdan Gospe Lurdske i Međunarodni dan bolesnika u petak, 11. veljače đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će svečano misno slavlje u kapucinskoj crkvi u Osijeku u 12 sati.
Pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić istog dana posjetiti će djelatnike i bolesnike KBC-a Osijek, a u 15 sati predvodit će misno slavlje u bolničkoj kapeli.

- (IKA) - Blagdan Gospe Lurdske svečano se slavi kod riječkih kapucina na Žabici jer je to zaštitnica župe, crkve i samostana. Ujedno se slavi Svjetski dan bolesnika. Proslava počinje trodnevnicom od utorka 8. do četvrtka 10. veljače.
Sve tri večeri bit će u 18.30 sati marijanske pobožnosti, a u 19 sati misa s prigodnom propovijedi. Voditelj trodnevnice je mons. Alojzije Bavčević, upravitelj svetišta Gospe Lurdske u Vepricu kod Makarske.
Na blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika u petak, 11. veljače prijepodnevne mise bit će slavljene u 7.30, 9 i 10.30 sati.
U 12 sati je svečana koncelebrirana misa za bolesnike i proslava Dana bolesnika. Predvoditelj je riječki nadbiskup Ivan Devčić.
U 19 sati je svečana koncelebrirana misa blagdana Gospe Lurdske. Predvoditelj je krčki biskup Valter Župan.

- (IKA) - Blagdan Majke Božje Lurdske i XIX. svjetski dan bolesnika već tradicionalno će se osobito svečano proslaviti kod varaždinskih kapucina u župi sv. Vida. Misno slavlje u petak 11. veljače u 12 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- (IKA) - U kapelici BDM Lurdske u KB Dubrava (Zagreb) svečano će se 11. veljače proslaviti Gospin spomendan i Dan bolesnika. Misu u 11 sati predvodit će provincijal franjevaca kapucina fra Ivica Petanjek u koncelebraciji s bolničkim kapelanom fra Zoranom Senjakom i drugim svećenicima. Ovom danu prethodi trodnevnica s misom u 16 sati.

- (IKA) – U povodu Svjetskog dana bolesnika, porečko-pulski biskup će u petak, 11. veljače u 18 sati predvoditi misno slavlje u crkvi Sv. Franje uz samostan franjevaca konventualaca, Uspon sv. Franje Asiškoga 9 u Puli.

- (IKA) - Župa Dobranje - Bijeli Vir u petak 11. veljače proslavlja zaštitnicu - Gospu Lurdsku.
U crkvi Gospe Lurdske u Bijelom Viru mise su u 7.30, 10 i 17 sati. Središnju misu u 10 sati predvodit će fra Marijo Jurišić, župnik župe Plina Stablina. Slavlje počinje ophodom po mjestu s Gospinim kipom.

- (IKA) - Blagdan Gospe Lurdske na osobit se način svečano slavi u petak 11. veljače u crkvi Sv. Mihovila u Zadru. Prijepodnevne mise su u 7, 8.30 i u 10 sati. Svečano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA/TU) – "Obitelj – najveća pomoć djeci" tema je misijske izložbe dječjih literarnih i likovnih radova uz proslavu Dana života koja će u župnoj dvorani đakovačke župe Svih svetih biti otvorena u subotu 12. veljače u 19 sati, a moći će se razgledati i u nedjelju 13. veljače.

- (IKA/TU) – U dvorani "Florentini" u Đakovu (Frankopanska 5a) u subotu 12. veljače od 15 do 19 sati održat će se redoviti mjesečni susret "Mir u Bogu", ovoga puta na temu "Etape opraštanja". Ti susreti duhovnog odmora i obnove kao radionice vjere namijenjeni su osobama u odgoju i obrazovanju, zdravstvu, socijalnim, karitativnim, crkvenim, i sličnim službama, koje po svojoj profesiji na razne načine služe i pomažu ljudima, tzv. "profesionalnim pomagačima", ali i svim zainteresiranima, a za cilj imaju obnoviti snagu u zahtjevnom radu s ljudima. Sadrže tematski dio s radionicama, meditativni ples, klanjanje i prigodu za ispovijed. Pozvani su svi zainteresirani, napose osobe u profesionalnim službama pomaganja drugima.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u subotu 12. veljače slavi 20. obljetnicu svojega osnivanja i Svjetski dan bolesnika.
Proslava započinje misnim slavljem koje u 11 sati u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji duhovnika HKLD-a zagrebačkoga pomoćnog biskupa Valentina Pozaića.
U 12.30 sati u Preporodnoj (Ilirskoj) dvorani HAZU (Opatička 18) započinje svečana akademija. Skup će pozdraviti prim. dr. Marica Miletić-Medved, predsjednica HKLD, i biskup Pozaić, duhovnik HKLD-a.
U glazbenom programu nastupaju "Alojzijevci", zbor župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice.

- (IKA) – HKM u Muenchenu, koja je posvećena bl. Alojziju Stepincu, trodnevnom se duhovnom obnovom pripravlja za proslavu Stepinčeva, spomen-dana preminuća svog nebeskog zaštitnika. Od četvrtka 10. do subote 12. veljače duhovnu obnovu u kapeli Blaženikova imena predvodi dr. fra Ante Vučković s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Misa je u nedjelju 13. veljače u crkvi St. Michaela u Muenchenu, a svečanu koncelebraciju predslavi vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

- (IKA) - U organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i Agencije za odgoj i obrazovanje u subotu 12. veljače održat će se jednodnevni stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola s područja Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije na temu "Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole", a s posebnim naglaskom na korištenju suvremenih medija u vjeronaučnoj nastavi. Predavači su mons. Ivan Miklenić i doc. dr. Danijel Labaš, a radionice vode dipl. novinar Branimir Stanić, dipl. novinar Ivan Uldrijan, dipl. novinar i teolog Tomislav Šovagović te prof. Vojmil Žic.
Stručni skup održat će se od 9 do 15 sati u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a.

- (IKA/TU) – Na temu "Župna kateheza kao obiteljska kateheza u dijalogu sa znakovima vremena" u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu u subotu, 12. veljače 2011. održat će se seminar za svećenike, školske vjeroučitelje uključene u župnu katehezu, animatore i suradnike u župnoj katehezi. Ujedno će biti predstavljeni katehetski modeli u župnoj katehezi. Predviđeno je predavanje dr. sc. Teute Rezo te rad u pet radionica koje će voditi teolozi vlč. Krešimir Bulat, Marina i Slaven Školka, Ana Volf, Zrinka Blažević i mr. s. Meri Gotovac. Početak seminara je u 9 sati.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u nedjelju 13. veljače misno slavlje u bolničkoj kapeli Sv. Antuna u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku. Misa za bolesnike i osoblje bolnice slavit će se u prigodi blagdana Majke Božje Lurdske i 19. svjetskog dana bolesnika. Započinje u 15.30 sati.

- (IKA) – Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus u nedjelju 13. veljače slavi Stepinčevo, spomen-dan preminuća bl. Alojzija Stepinca. Misa je u 12.15 sati u Kelkheimu, predslavi je Ivica Komadina, delegat za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj.

Post je objavljen 07.02.2011. u 15:47 sati.