Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

Kult magazin: Što je bridž (2007)

Jedna igra izdiže se iznad svih ostalih kartaških igara kao najinteligentnija, najsloženija i najintezivnija ikad izmišljena. Ima bogatu povijest. Vole je i igraju neki od svjetski najpoznatijih i najutjecajnijih ljudi. Ali to nije igra koju gledate na satelitskim programima 24 sata na dan.
Harold Stirling Vanderbilt definirao je pravila bridža 1925 godine čime je svjetsko ludilo započelo. Tridesetih godina bridž je u SAD bio popularniji od bejzbola: igrali su ga braća Marx, Gandhi, Winston Churchill a general Eisenhower ubijao je vrijeme igrajući pred invaziju u Normandiju. Danas među dvadeset pet miliona igrača bridža nalaze se Warren Buffett, Bill Gates, Hugh Hefner i Sting.
Malmo, Švedska. Europsko prvenstvo u bridžu. Hrvatska ženska reprezentacija nakon 9 dana iscrpljujuće borbe osvaja šesto mjesto i kvalificira se prvi put u našoj povijesti na svjetsko prvenstvo. Za mjesec dana osamnaest najboljih svjetskih timova u muškoj i ženskoj konkurenciji natjecat će se u Šangaju i odlučiti tko će nositi titulu svjetskih prvaka.
Najizazovniji mentalni sport, bridž, igra je vještine, komunikacije i nebrojenih mogućnosti. Milijuni ljudi igraju kod kuće ili na internetu. Zbog njegovih društvenih i natjecateljskih odlika mnogi postaju klupski i turnirski igrači u slobodno vrijeme.
Pula, Hotel Histria. 284 para natječu se preko vikenda za nagradni fond od trideset tisuća eura. Najbrojniji su Poljaci ali tu su i Talijani, Madžari, Bugari, Englezi, Norvežani, čak i američki profesionalci. Igraju zajedno sa početnicima i domaćim igračima. Većina nema šanse za pobjedu i nagradu ali to nikome ne žele priznati. Partner i ja pričali smo svima koji su željeli slušati kako smo u tri djeljenja dobili Daniela Vikora (Madžarska bridž zvijezda). Nakon toga je Vikor ispao iz konkurencije za nagrade iako je vodio nakon polovice turnira. Pobijedili su Madžari: Laszlo Harangozo i Gyorgy Szalay odnijeli su prvu nagradu od dvije tisuće eura. Mi smo završili toliko nisko da se ne želim niti prisjećati.
Bridž je igra dva para sa špilom od 52 karte podjeljenih među četvoricom igrača. Igrači licitiraju šifriranim jezikom opisujući karte koje su im podijeljene i nakon toga igraju da naprave izlicitirani kontrakt. Najčešće jedna boja je odabrana kao adut.
Glavni oblik turnirske igre je duplicirani bridž koji daje svakom igraču jednake karte i jednake uvjete igre. Bridž je zabava i igra, ali hrvatski bridž savez računa i na borbenost kao razlog za igru. Igrači ne igraju za novac – fuj to – nego za slavu. Osvajaju se masterpoeni nakon pobjeda na turnirima i obračunavaju se za Hrvatsku rang listu. Igrači pokušavaju osvojiti kategorije, od najmanje Tref kategorije do velemajstora. Od dvadesetak dubrovačkih igrača najviša osvojena kategorija je herc. Za pik treba osvojiti jedno od prva tri mjesta na nekom od državnih prvenstava.
Dubrovnik, hotel Bellevue. Međunarodno parsko prvenstvo Dubrovnika. Splićani Tonći Radelja i Aljoša Čakić sa velikom razlikom osvajaju turnir. Aljoša je igrao i Europsko prvenstvo sa Dubravkom Diklićem koji je Hrvatska legenda. Ian Ross, direktor turnira, inače škot: 'Jak vam je ovaj par'. Škot se zacrveni kao rak svaki put kad ga nazovu englezom: 'Zamislite da vam kažem da ste vi crnogorac'.
Porijeklo bridža je igra Whist iz 16. stoljeća. Ne zna se značenje imena igre ali je moguće da potječe od Galata mosta u Istanbulu, kojeg su za vrijeme krimskog rata u 19. stoljeću prelazili Britanski vojnici na putu do turskih kafana gdje su se igrale karte.
Dubrovnik, Široka Ulica. Četiri tečajca uče osnove igre. Igraju prva djeljenja i jedva prate karte koje odigravaju. Još ne mogu sami licitirati i odigrati ruku iako su četvrti put u klubu. Međutim nešto ih vuče natrag. Jedan je mladi liječnik pred kojim je karijera, drugi vodi posao i samo povremeno dolazi kad uzmogne vremena. Tu je i veteran domovinskog rata koji je prošao sve i svašta. Došao je da ubije vrijeme, sad svakodnevno igra na internetu. 'Bridžisti su veoma kompetitivni. Oni igraju, nisu promatrači – njih zanima borba. Ovo nije gledanje nogometa na TV-u. Danas žele biti bolji od drugih na tečaju, sutra na klupskom turniru.' Voditelj tečaja još tvrdi: 'Želimo raditi sa srednjoškolcima i studentima tečajeve bridža. Želimo stvoriti takmičarski tim koji će igrati državna i juniorska prvenstva i doći do toga da konkurira za juniorsku reprezentaciju. Premalo nas je da se probijemo u seniorskoj konkurenciji i klupska orijentacija su mladi do 25 godine.'
Prvi turnir je kao prvi dan u školi. Uđete u klupske prostorije u Širokoj i tamo se svi međusobno poznaju. Raspitivaju se za novosti sa posla i za zdravlje dok raspravljaju o igri i rezultatima prošlih turnira. To je klub a vi ste postali član.
'Thank You, Partner' kaže Đivo Tikvica, najbolji dubrovački igrač dok partner spušta karte na stol - 'Bridž je zanimljiv koliko i igrači koji ga igraju. Važno je znati se ponašati. Zahvalite partneru svaki put kad spusti karte na stol i čestitajte protivnicima nakon igre. Ne ljutite se zbog lošeg rezultata jer morate odmah igrati sljedećih 13 karata. Uspješni igrači raspravljaju o greškama u igri u četiri oka.'
Prije tri godine klupski tim je igrao polufinale Kupa Hrvatske - do sada najveći uspjeh kluba. Meč u četvrtfinalu bio je triler a pobjeda adrenalinski šok. Takvi uspjesi vas zauvijek zadrže u bridžu. Neki igraju zbog ljepote igre i stalno čitaju knjige i časopise, drugi u klubu igraju zato što kartaju od malih nogu: tresetu, skopu, remi. Svega su se zasitili ali bridž traje. Tako se bridž i počeo igrati prvo u Mlinima a zatim u Dubrovniku. Netko igra zbog društva a netko zbog putovanja na turnire. Upoznao sam grupu Nizozemaca u Puli: njih osam svake godine putuje na jedan veliki turnir: dosad su posjetili Tenerife i Palermo a spremaju se u San Francisco. Razumijem ih, mene je bridž odveo kao trenera na svjetsko juniorsko parsko prvenstvo u Tatu pokraj Budimpešte.
Vis, bridž kamp BK Split. Šesnaest bridžista iz Splita i Dubrovnika. Počelo je turnirom na trajektu. Klinci su nam ukrali jedan špil karata prije nego što je drugi stol trebao igrati pa nismo mogli odigrati sva djeljenja. Domaćin je došao po nas sa džipom i konvojem prastarih Wartburga koji su glavno otočko prijevozno sredstvo. Vidio sam ih jedno petnaest putem. Uvala Rukavac nalazi se na južnoj strani otoka deset km od grada Visa. Nekada davno bilo je to tipično dalmatinsko ribarsko mjesto. Odmah pored je Srebrna, prirodna, šljunkovita plaža. Ispred se nalazi nekoliko manjih otočića poput Ravnika na kojem je Zelena Špilja. Red igre, red kupanja i roštilja. Bilo je i predavanje o suđenju na turnirima – bridž je olimpijski sport sa pravilima koje treba poštovati. Ako se pruži prilika i iskoristiti. Navečer iza ponoći kad završi drugi dio igre prati se prijenos mečeva kvalifikacija za svjetsko prvenstvo na Internetu. Projektor šalje sliku na plahtu obješenu preko odrine sa lozom. Dva sata ujutro, pa tri. Nitko ne spava, samo se natječemo sa zrikavcima u pogađanju što će zvijezde odigrati.
'U zadnjih nekoliko godina, zajedno sa drugim retro relikvijama poput košulja za kuglanje i sandala niskih peta igra se vratila među mlađu populaciju. U Londonu je čak postala i moda, osvojivši ljubitelje poput Stinga i grupe Radiohead pa su bridž klubovi opet in i mjesto gdje se izlazi.' -Washington Post, Feb. 29, 2004
'Ova igra se može igrati bilo kad u životu. Ako počnete mladi zabavljati će Vas cijeli život. Mnoge igre nisu dovoljno duboke ali ova jest' – Bill Gates, osnivač Microsofta i član američe bridž federacije. MSN Zone ima bridž server koji je jedan od popularnijih besplatnih online igara.


Post je objavljen 21.12.2011. u 08:12 sati.