Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Jedna francuska večer, jedan francuski film....

Spomenuo sam da se Sokrat, škola stranih jezika u kojoj već treću godinu učim njemački bacio u organiziranje raznih događanja, na koje su pozvani svi njihovi polaznici (i oni koji to namjeravaju postati :). Tako se u četvrtak, 3. veljače, odražala mala francuska večer. Iako ni španjolska nije bila za odbaciti, francuska večer imala je mnogo izraženiji središnji događaj - a to je bio posjet francuskog "predsjedničkog para" , Nicolasa Sarkozya i Carle Bruni. O čemu se radilo, otkrit ću vam kasnije.



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

(vrhunski kuhar Adam i voditeljica Jelena, profesori Sokrata)



Uploaded with ImageShack.us
(kuhinja :)



Uploaded with ImageShack.us
(oduševljeni gosti :)

Večer je otvorio sjajni Adam (Sokratov profesor), koji je otvorio svoju "creperie" i do kraja večeri za goste pekao sjajne palačinke sa 3 različita nadjeva (čokolada s aromom naranče, višnje i marmelada od marelica), a u tzv. narančastoj sobi priređena je samoposluga - sa raznim vrstama francuskih pita ("quiche"), ali i slavni madeleina (možda ih je netko, poput Prousta , umočio i u čaj). Osim toga, uz palačinke se mogao popiti i punč, a bilo je tu i crnog vina, i naravno , bezalkoholnih pića. Oko 19.45 pojavio se cijenjeni predsjednički par, i nakon ugodnog časkanja s okupljenima, održali su svoj govor, predsjednik je na violini uz pratnju sjajnog Ive Mrvelja izveo "Les feuilles mortes", "Rien de rien" i "La vie en rose", a onda je predstavio svoju prijateljicu Eminu koja je otpjevala i sama sebe na gitari pratila uz "Les Champs-Elysees". Inače, prije grandioznih govora, profesorica Sokrata Jelena Krilanović izrecitirala je Prevertovu "Barbaru" i najavila predsjednički par, a Romana Rogić je na flauti odsvirala "Marseljezu".Gospođa Sarkozy-Bruni je nakon toga izvukla troje sretnih dobitnika svoga CDa. Predsjednički par je kasnije nazdravio sa svojim prijateljima muzičarima, a kasnije i napustili ovu sjajnu zabavu...



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

(Carla Bruni kao bingo djevojka)



Uploaded with ImageShack.us

(predsjednički par i glazbenici)



Uploaded with ImageShack.us

(zdravica -Madame Bruni je na sebe nabacila krzno iz HMa)



Uploaded with ImageShack.us

(Allons, enfants!)



Uploaded with ImageShack.us


A to znam samo zato što me ravnateljica Sokrata zamolila i pozvala da sa svojom prijateljicom Linom glumim Sarkozya, i odsviram nekoliko pjesama na violini. Bilo je zadovoljstvo sudjelovati u ovome, a usput sam joj pomogao okupiti svoje prijatelje (svirači osim Romane, čija mama ide u Sokrat) da francuska večer prođe kako je i zamišljena - i to nam je i uspjelo. Procijenite po fotografijama!

______________________
U subotu sam se zaletio do Movieplexa s gorespomenutom i uslikanom Eminom, kako bismo pogledali francuski film "Des hommes et des dieux", kojeg je režirao Xavier Beauvois, a govori o trapistima koji se brinu za čitavo Alžirsko selo, ali dolaze u konflikt s islamskim ekstremisitma koji ih na kraju i ubijaju. Film je smješten u 1996., za vrijeme građanskog rata, a snimljen je prema istinitom događaju.

Najveća kvaliteta filma je životopisnost kojom je prikazana razlika između francuske zajednice i alžirske okoline, ali i požrtvovnost i samilost redovnika. Film koji promiče toleranciju i suživot, baš kao što su je promicali i ubijeni redovnici. Film je nominiran za čak 11 nagrada Cesar, a bio je i francuski kandidat za Oscara, iako nije ušao u užu konkurenciju (nažalost, to nije tip filma koji Amerikanci žele promovirati). Uglavnom, još je jedna potvrda francuskog kinematografskog umijeća , sposobnosti da se kroz film prenesu poruke, a sve na dopadljiv način (a ne ono po čemu deru u našim filmovima - lažni minimalizam i pokušaj europeizacije!).

Nažalost, revija dobrog filma je završila, ali to ne znači da je dobar film otišao iz Zagreba, odnosno iz Hrvatske. Sve filmove sa Filmomanije 4 moći ćete pogledati u MAXtv videoteci, a ako ne koristite MAXtv, sve se može downloadati :) - Od ostalih filmova, preporučam "Copie Conforme" i "The Tempest"




Post je objavljen 06.02.2011. u 20:18 sati.