Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka za Quebec - 31. prosinac 1775.

Pokušaj prodora snaga Američke kontinentalne vojske i njihova namjera prenošenja borbe za oslobođenje od britanske krune na tlo Kanade dovest će do bitke za Quebec koja će se odigrati tijekom nedjelje 31. prosinaca 1775. Naime, na jednoj i drugoj strani naći će se podijeljeni 'Canadiansi' (stanovnici provincije Quebec koji govore francuskim jezikom).

Dok će dio njih otvoreno stati na stranu vojnika Američke kontinentalne vojske, odnosno postrojbe od 1200 vojnika ustrojenih u 1. kanadsku regimentu (odgovara pukovniji) kojima zapovijedaju generali Benedict Arnold, Daniel Morgan i Richard Montgomery (Richard Montgomery je bio britanski časnik, ali je tijekom pada Montreala prešao s 200-tinjak britanskih vojnika na stranu Amerikanaca), drugi dio Canadiansa ostao je vjeran britanskim kolonijalnim snagama kojih je bilo oko 1800, a zapovijedaju im guverner provincije Quebec general Sir Guy Carleton i kapetan (satnik) William DeLaPlace.

Namjera Amerikanaca je bila zauzeti grad Quebec tijekom izuzetno nepovoljnih meteoroloških vremenskih uvjeta koji su tada zavladali tim područjem (rijeka St. Lawrence se potpuno zamrznula i britansko ratno brodovlje nije moglo stići u pomoć opsjednutom gradu).


shematski prikaz bitke za Quebec

Amerikanci su još 30. prosinca 1775. uspjeli potpuno opsjednuti grad Quebec, a napad su pokrenuli s tri napadajne kolone. Dok je general Morgan s topništvom napao gradska vrata Quebeca nazvana St. John's Gate, generali Arnold i Montgomery pokušali su sa svojim napadajnim kolonama zaobići zidine grada i prodrijeti u grad iz smjera rijeke.

Početkom američkog napada, počinje i snježna mećava koja će se ubrzo pretvoriti u strašnu zimsku snježnu oluju, pa će se i izgubiti veza između dvije američke napadačke kolone, te će one umjesto koordinirano i zajedno udariti svaka po svom nahođenju.

General Montgomery uspio je sa 50-tak vojnika prodrijeti u sam grad, ali je naletio na snažan otpor britanskih regularnih vojnika i pripadnika milicije Canadiansa koji su ostali vjerni Britancima. Nakon kratkotrajne bitke general Montgomery je poginuo na čelu svojih malobrojnih vojnika.

General Arnold koji je napadao sa sjevernom napadajnom kolonom nije znao da je napad generala Montgomerya propao i da je on poginuo, pa je nastavio napad sam, uspješno se probio u grad, ali je i on naletio na otpor branitelja grada. Nakon razvoja bitke i Arnoldov napad je propao.


sudar američkih i britanskih vojnika na ulicama Quebeca

Canadiansi i britanski regularni kolonijalni vojnici uspjeli su obraniti grad Quebec, a Amerikanci su pretrpjeli vojnički poraz, pa im je preostalo da nastave pokušaj blokade i opsjedanja Quebeca. Tako je bilo sve do 6. svibnja 1775. kada se rijeka St. Lawrence odledila, pa je u pomoć opsjednutom Quebecu stiglo britansko ratno brodovlje s prvih 200 regularnih britanskih vojnika koji su bili prethodnica mnogo jačih britanskih postrojbi koje su bile upućene u Kanadu.

U kratkotrajnoj bitki za Quebec Britanci su izgubili svega 5 vojnika, a 14 ih je bilo ranjeno. Amerikanci pak su pretrpjeli znatnije gubitke, pa je tako bilo 50 mrtvih, 34 ranjenih i 431 zarobljenih vojnika.


Post je objavljen 05.02.2011. u 17:17 sati.