Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

U susret Oscaru:

Oscar 2002: Breme crnog čovjeka

Image and video hosting by TinyPic

Filmsko 21. stoljeće otvoreno je izvrsnim filmovima i hitovima poput Genijalnog uma, Mementa, Amelie, Pada crnog jastreba, Dana obuke, Shreka te prvih Harrya Pottera i Gospodara prstenova. Početkom 2002. upravo je Prstenova družina Petera Jacksona kao najveće iznenađenje predvodila oskarovsku utrku s čak 13 nominacija. Međutim, kao glavni favorit ipak je slovio Genijalni um veterana Rona Howarda, biografska drama o nobelovcu Johnu Nashu kojem je osim u jakim kategorijama najboljeg filma, režije i glavnog glumca pripisano još 5 nominacija, dakle 8. S također 8 nominacija priključio im se mjuzikl Moulin Rouge australca Buza Luhrmana, a krimić iz britanskog visokog društva Gosford Park legendarnog Roberta Altmana slijedio ih je s nominacijom manje. Ulogu autsajdera dobio je U zamci, psihološka drama Todda Fielda s 5 nominacija.
Toddu Fieldu i Buzu Luhrmanu izmakla je nominacija za najbolju režiju, i to potpuno opravdano jer su njihova mjesta zauzeli fantastični David Lynch za ponajbolji film svoga opusa Mulholland Drive i prošlogodišnji gubitnik Ridley Scott koji je Padom cnog jastreba pokazao svo umijeće režiranja. Ipak, kao pobjednik je kući otišao Ron Howard čiji je Oscar za Genijalni um, po mojoj procjeni najslabije režiran film u konkurenciji najbolje režije, bio očita kompenzacija za zanemarene Apollo 13, Daleke horizonte i još štošta. Genijalni um okitio se još Oscarima za najbolju sporednu žensku ulogu (Jennifer Connelly), adaptirani scenarij te onim najvažnijim - za najbolji film godine. Tako su glavnom konkurentu, Prstenovoj družini, preostali kipići u tehničkim kategorijama, kojih je doduše osvojio jednako kao i Howardov film - 4.

Image and video hosting by TinyPic

Nama posebno simpatična bila je kategorija najboljeg filma izvan engleskog govornog područja u kojoj je Ničija zemlja (dvije od tri glavne uloge igraju hrvatski glumci) bosanskog retadelja Danisa Tanovića iznendila pored francuskog hita Amelie. Da li je time Akademija htjela pokazati solidarnost sa žrtvama rata u Bosni, ostaju samo nagađanja.
Za najatraktivnije kategorije te godine slovile su one najboljih glavnih uloga. Već ranije nagrađivane veteranke Sissy Spacek (U zamci) i Judi Dench (Iris), prvi puta nominirane Renee Zellwegger (Dnevnik Bridget Jones), Nicole Kidman (Moulin Rouge) i tamnoputa Halle Berry (Bal čudovišta) natjecale su se u kategoriji oko koje će se tjednima kasnije pisati i to zato što je nagradu na kraju odnijela baš Halle Berry koja je tako, uz neslavan patetičan govor, postala prva afroamerička glumica nagrađena Oscarom za glavnu ulogu. Koliko je to s obzirom na ulogu bilo zasluženo, druga je priča.
Will Smith (Ali) i Tom Wilkinson (U zamci) imali su čast biti u možda najjačoj konkurenciji glavne muške uloge u cijelom proteklom desetljeću - preostala tri kandidata, velikani Sean Penn (Ja sam Sam), Denzel Washington (Dan Obuke) i Russel Crowe (Genijalni um) ponovno su se susreli nakon 2 godine (1999. u konkurenciji ih je potukao Kevin Spacey s Vrtlogom života). Sean Penn imao je, barem prema nagađanjima, nešto manje šanse nego preostala dvojica. Russel Crowe, koji je u Genijalnom umu portretom matematičara shizofreničara Johna Nasha odigrao najbolju ulogu u karijeri, bio je na najboljem putu da, nakon Spencera Tracya i Toma Hanksa, postane tek treći glumac nagrađen dvije godine zaredom u kategoriji najboljeg glavnog glumca. No ono što je te večeri započelo s nagradom za životno djelo Sidneyu Poitieru, završilo je s nagradom Denzelu Washingtonu za najboljeg glavnog glumca. Washington i Akademija su, umjesto neke druge Crowove oskarovske povijesti, ispisali onu u kojoj legendarni Denzel postaje tek drugi tamnoputi oskarovac nagrađen za glavnu mušku ulogu, odmah uz bok spomenutom Poitieru.
Oscar Genijalnom umu za najbolji film pomalo je ostao u sjeni nagrada kojima su okićeni Sidney Poitier, Halle Berry i Denzel Washington. Akademija kao da je tim činom htjela izraziti svoju liberalnost i demokratičnost i konačno afroameričkim glumcima "potvrditi" afirmaciju u svijetu filma koju je još u burnim rasističkim šezdesetima započeo upravo Sidney Poitier. I zaista, nakon Denzela i Halle još će 5 afroamerikanaca do 2011. biti nagrađeno Oscarima za glumu, što je više nego u proteklih 7 desetljeća zajedno.

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Evo i pregldeda pobjednika u zanimljivijim kategorijama:
Najbolji film: Genijalni um
Najbolji redatelj: Ron Howard - Genijalni um
Najbolji glavni glumac: Denzel Washington - Dan obuke
Najbolja glavna glumica: Halle Berry - Bal čudovišta
Najbolji sporedni glumac: Jim Broadbent - Iris
Najbolja sporedna glumica: Jennifer Connelly - Genijalni um
Najbolji originalni scenarij: Gosford Park - Julian Fellowes
Najbolji adaptirani scenarij: Genijalni um - Akiva Goldsman
Najbolji strani film: Ničija zemlja - Bosna i Hercegovina
Najbolji dugometražni animirani film (kategorija otvorena te godine): Shrek
Nagrada za životno djelo: Robert Redeford i Sidney Poitier

Za dodatne informacije: Oscar 2002 - pobjednici



Post je objavljen 02.02.2011. u 22:19 sati.