Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Katmer pita (puž)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
700 g glatkog brašna
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 suhi kvasac (7 g)
350-400 ml mlake vode
+
oko 50 g mekane svinjske masti

Nadjev po želji
(oko 400 g svježeg sira, malo kiselog vrhnja, izdinstana zelenjava: blitva, špinat, poriluk…, luk, začini…)


Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite sve sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata, da se digne.
Možete staviti više ili manje soli i šećera, ovisno o tome želite li slano ili neutralno tijesto.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela.

Jedan dio tijesta razvaljajte u krug, debljine oko 5 mm, premažite ga polovicom masti i posipajte s malo brašna.
Tijesto zarežite na 8 mjesta, prema sredini, ali ne do kraja, sredina treba ostati nerazrezana.

Image and video hosting by TinyPic


Svaki zarezani komad tijesta preklopite preko sredine, jedan preko drugog, malo ih rastegnite i oblikujte da prekriju svaki prethodni dio tijesta.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tako pripremljeno tijesto ostavite sa strane.


Na isti način razvaljajte, premažite mašću, posipajte brašnom, razrežite i preklapajte – drugi komad tijesta.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Posudu za pečenje (oko 30 cm promjera) namastite (ili obložite papirom za pečenje).

Nadjev možete pripremiti kako želite. Možete izdinstati (ili blanširati) blitvu, špinat ili poriluk, pa ih pomiješati sa svježim sirom, malo kiselog vrhnja, možete to povezati kojim jajetom itd., možete upotrijebiti samo svježi sir...


Uzmite komad tijesta koji ste prvo preklapali pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u krug debljine 5 mm. Na njega rasporedite polovicu nadjeva. Tijesto narolajte prema sredini s dvije suprotne strane.

Image and video hosting by TinyPic

Na sredini, između dvije narolane role, oštrim nožem prerežite tijesto da razdvojite role.

Image and video hosting by TinyPic


Jednu rolu smotajte kao puža, pazite da ona strana na kojoj je prerezani dio tijesta bude okrenuta prema gore i prema van, po potrebi rolu malo razrolajte. Tako narolanog «puža» stavite na sredinu posude za pečenje. Oko tog «puža» omotajte drugu rolu, ponovno pazite da strana s prerezanim dijelom bude okrenuta prema gore, po potrebi rolu malo razrolajte.

Image and video hosting by TinyPic


Na isti način razvaljajte, nadjenite i narolajte preostali pripremljeni komad tijesta. Također ga prerežite na sredini, između dvaju narolanih rola i razdvojite ih.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

I njih namotajte oko prethodnih dvaju rola u posudi – opet pazite da strana s prerezanim dijelom bude okrenuta više prema gore i prema van, po potrebi role malo razrolajte.

Image and video hosting by TinyPic

Važno je da ta razrezana strana tijesta bude okrenuta prema gore tj. vidljiva – da se može rascvjetati tijekom pečenja.


Uključite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva, a pripremljeno tijesto ostavite da se za to vrijeme malo digne.


Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju oko 40 min. Po potrebi, prekrijte ju folijom, da ne potamni previše odozgo, pogotovo na samoj sredini.

Pečenu pitu malo poškropite vodom i pokrijte ili kuhinjskom krpom ili papirnatom salvetom. Ostavite ju da se malo ohladi.

Image and video hosting by TinyPic



*Recept se temelji na receptu s bloga Gastro fusion.





Post je objavljen 03.02.2011. u 08:09 sati.