Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Dani vječno živućih širokobrijeških fratara!

Komunistički i partizanski zločini za koje još nikada nitko nije odgovarao:

"Iz samostanske zajednice na Širokom Brijegu komunisti su ubili najviše članova, čak 30, te još 4 na njegovom području. Posebno je odjeknulo ubojstvo 12 fratara na Širokom Brijegu 7. veljače 1945. koje su kasnije i zapalili u ratnom skloništu u samostanskom vrtu. Taj događaj ušao je i u ono glasovito Pastirsko pismo hrvatskih biskupa iz rujna 1945. Danas u samostanskoj crkvi počivaju posmrtni ostatci njih 22. Sve ovo bio je dovoljan razlog da je od samog početka Široki Brijeg držan središnjim žrtvoslovnim mjestom Hercegovačke franjevačke provincije. Puk je, pak, o svemu izrekao svoj sud nazvavši pobijene franjevce »Širokobriški mučenici«.

Spomendan 7. veljače u Zagrebu

Ove će godine u sklopu obilježavanja obljetnice pobijenih hercegovačkih franjevaca i vjernog puka Božjeg biti održani

1. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Program počinje
- 4. veljače sv. misom zadušnicom u 18.00 koju predvodi fra Vine Ledušić.
Nakon nje Krešimir Šego će predstaviti dosadašnje brojeve glasila Vicepostulature Stopama pobijenih.

- Sutradan, 5. veljače, sv. misa zadušnica, koju predvodi fra Stipe Biško, također je u 18.00. Prigodan program nakon nje sastojat će se od predstavljanja knjige Prikrivena grobišta. O njoj će govoriti dr. sc. Mile Lasić i don Anto Jelić.

- I za treću večer, 6. veljače, predviđena je sv. misa zadušnica u 18.00, koju predvodi fra Sretan Ćurčić. Prigodan program nakon nje sastojat će se od predstavljanja knjige dr. sc. fra Častimira Majića U nebo zagledani. O njoj će govoriti dr. sc. fra Robert Jolić.

- Sam dan obljetnice, 7. veljače, ima nešto drukčiji program. Franjevci i svećenici u 16.00 u procesiji će poći na molitvu pred ratnim skloništem koju će predvoditi gvardijan širokobriješkog samostana fra Sretan Ćurčić.

Po završetku molitve procesija ide u samostansku crkvu gdje će biti održana molitva na grobnici pobijenih franjevaca i sv. misa zadušnica koju će predvoditi provincijal Hercegovačkih franjevaca dr. sc. fra Ivan Sesar."

Svjedočanstvo i devetnica širokobriješkim mučenicima

Klobuk - rodna kuća braće Petra Barbarića i fra Marka Barbarića - širokobriješkog mučenika

Post je objavljen 02.02.2011. u 11:34 sati.