Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

U susret Oscaru

S obzirom da se ove godine navršava 10 godina od kada pratim Oscare i od kada je uostalom dodjela i prvi puta izravno prenošena na HTV-u, činila mi se dobra ideja kroz ova tri tjedna, uz recenzije nominiranih filmova, napraviti i kratak osvrt na proteklo oskarovkso desetljeće.

Oscar 2001: Trijumf novozelandskog gladijatora

Image and video hosting by TinyPic

S obzirom da je prije nešto više od deset godina Gladijator pušten u distribuciju u ljetnoj sezoni, njegovih 12 nominacija za Oscara dočekano je kao lagano iznenađenje, međutim popularnost i komercijalni uspjeh koji je film postigao jednostavno nisu mogli proći nezapaženo od strane Akademije. Bilo kako bilo, Gladijator je predvodio utrku i slovio kao najveći favorit za posljednji najbolji film desetljeća. Tajvanski pustolovni Tigar i Zmaj (Wo hu cang long), kojeg danas kritičari redovito uvrštavaju među ponajbolje filmove desetljeća, ugodno je iznenadio sa svojih potpuno neočekivanih 10 nominacija i bio na najboljem putu da pomrsi račune prvom spomenutom filmu, a njegov redatelj, veličanstveni Ang Lee, prvi je azijat još od 1985. i Kurosawe koji je sjedio među uzvanicima kao nominirani za režiju. Redatelj Steven Soderbergh te se godine predstavio s dva filma - izvrsnim kriminalističkim Trafficom i nešto slabijom dramom Erin Brokovich, koja su oba zaradila po 5 nominacija, a Soderbergh postao prvi redatelj u povijesti Oscara koji je zaradio dvije nominacije u istoj kategoriji - pomalo banalan i neopravdan potez Akademije. S istim brojem nominacija kao i dva Soderberghova filma, humoristična drama Čokolada Lassea Hallstroma pojavio se u konkurenciji kao najveći autsajder, a samom Lasseu izmakla je nominacija za režiju pa ga je na tom mjestu zamijenio britanac Stephen Daldry (Billy Elliot).
Najizvjesnija kategorija definitivno je bila ona najbolje glavne ženske uloge, u kojoj kao da su Joan Allen (The Contender), Julliete Binoche (Čokolada), Ellen Burstyn (Rekvijem za snove) i Laura Linney (You Can Count on Me) bile tu tek toliko da popune ona 4 mjesta uz bok Julii Roberts (Erin Brokovich), koja je uz sve one dotadašnje uloge u romantičnim komedijama ulogu života odigrala u drami i bez obzira na podršku publike i svoju popularnost, posao odradila, mora se istaknuti, zbilja vrhunski. Zapravo, to je i jedina uloga ljubimice Hollywooda vrijedna pažnje, a u kojoj ne igra samu sebe.
Nakon one za najbolji film, te godine najatraktivnija kategorija bila je vjerojatno ona glavne muške uloge: jedan autsajder , tada tek pristigao u Hollywood s namjerom da pokaže veličinu eurospke škole, radi se o Javieru Bardemu (Before night falls), trojica izvrsnih, već afirmiranih glumaca - Tom Hanks (Cast Away), Geoffrey Rush (Quills), Ed Harris (Pollock) i velika, tek rođena zvijezda koja je upravo Gladijatorom pokorila filmski svijet - Russel Crowe. Crowe, koji se pred kraj večeri očekivano popeo na pozornicu i uz vrlo dojmljiv kratak govor preuzeo nagradu, nipošto nije odigrao ulogu za Oscara (bar ne u usporedbi s ostalima u konkurencji), međutim novozelanđaninov Maximus jednostavno je preupečatljiv lik (ne na izvedbenoj rezini, već samo lik kao takav ), uloga koja se stapa s glumcem i veličinom filma, poput Forresta Gumpa, Vita Corleonea ili Indiane Jonesa i trajno obilježi karijeru glumca koji ju odigra.
Redatelj Steven Soderbergh mogao je te godine biti zadovoljan već samim time što osobno ima dvije nominacije, no potpuno zadovoljstvo donijeo mu je Oscar za režiju Traffica - potpuno zasluženo. Ang Lee otišao je kući s nagradom čak i vrijednijom od one za režiju - Tigar i Zmaj proglašen je najboljim stranim filmom i uz to je osvojio još 3 kipića. Tako je tvorac Gladijatora i njegova glavnog lika, veteran Ridley Scott, ne osvojivši oscara za režiju ostao u sjeni onoga što je sam stvorio. S druge strane, Soderbergov Traffic danas kao da je pomalo zaboravljen u nizu njemu sličnih naslova (što nipošto ne znači da se radi o lošem filmu!), a Gladijator , koji se dakako okitio glavnim Oscarom i atributom najboljeg filma godine, ostaje film koji se pamti, pa je tako ukupnih 5 kipića za ostvarenje takvog kalibra ipak premalo.
Prva dodjela Oscara 21. stoljeća za posljednje filmove 20. stoljeća nije ostavila dojam pretjerano zanimljive i neizvjesne ceremonije. S druge strane, nije se radilo ni o pretežnom, uvijek aktualnom, vraćanju dugova pojedincima, već su dobitnici nagrađeni na temelju trenutnih zasluga. Ostali nominirani filmovi uglavnom su ostali u sjeni ona dva najveća: Gladijatora i Tigra i Zmaja - dva filma kojima su Oscari bili samo dodatna potpora i pojačani vjetar u buri koju su podigli - Scott je s Gladijatorom obnovio trend povijesnih spektakala iz zlatnih 50tih, a Lee s Tigrom i Zmajem pokrenuo golem val tajvanskih, odnosno kineskih filmova koji će slijediti njegov uzor.

Evo i kratkog pregleda pobjednika u važnijim kategorijama:

Najbolji film: Gladijator
Najbolja režija: Steven Soderbergh - Traffic
Najbolji glavni glumac: Russel Crowe - Gladijator
Najbolja glavna glumica: Julia Roberts - Erin Brokovich
Najbolji sporedni glumac: Benicio Del Torro - Traffic
Najbolja sporedna glumica: Marcia Gay Harden - Pollock
Najbolji originalni scenarij: Korak do slave
Najbolji adaptirani scenarij: Traffic
Najbolji strani film: Tigar i Zmaj

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 31.01.2011. u 22:46 sati.