Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

Sretna Nova Godina...

Dragi blogeri sigurno se cudite naslovu posta i mislite da sam "polupao loncice", ali nije tako. Dakle rijec je uistinu 0 Novoj Godini! Pitate se kojoj? Pa 2011!
Vec drugu godinu zaredom slavim dva puta docek Nove Godine. Prva je ona koju svi u Hrvatskoj slave, a i skoro cijeli Svijet, a to je 31.12. a druga je Vijetnam-ska Nova Godina koja se slavi po Kineskom kalenadru, pa se svake godine slavi drugog datuma. Kao i prosle godine tako i ove, pozvan sam na docek Vietnamske Nove Godine.

Televizijski program bio je bogat vijetnamskim pjesmama i plesom u tradicionalnim nosnjama. A stol je takodjer bio put tradiocionalne hrane. Ono bez cega niti jedna obitelj ne slavi Novu Godinu jest jedno tradicionalno jelo koje s zove Bahn chung . To jelo oznacava element Zemlje, dok druga hrana (koja s ne sprema za Novu Godinu) ima druge elemente. Osim svog elmenta, ima i svoju pricu, o kojoj cu vam nekom drugom prilikom pricati.
Zanimljiva su mi bila i njihova pica; tako sam probao po prvi puta rakiju od rize i banane; sto se tice recepta znam samo da se riza prokuha i odstrani, zatim se u vodu u kojoj se kuhala riza dodaju komadici susenje banane. Osim sto se susena banana koristi za proizvodnju rakije, neizostavna je i na meniu za sam docek.

Druga zanimljivost je ta sto najstariji ili najodgovorniji clan obitelji mora darovati onom najmladjem, nakon cestitanja, novcani dar. Ne mora to biti neki veliki iznos ali tradicija je tradicija.

Kako je Svijet zanimljiv! Kako su zanimljive sve te druge kulture, druge tradicije i koliko drugi drze do svojih obicaja i tradicija. Kako se puno toga mijenja kada nestane obicaja i tradicije ili se ona svde samo na ono minimalno.
Trebamo drzati do nase bogat Hrvatke tradicije i kulture i ne dopustiti NIKOME da nm je ukrde ili unisti. Jer unistavajuci tradiciju unistava se jedan narod i time gubi svoj identitet. Pocnimo cuvati obicaje i tradiciju u svojim obiteljima jer tradicija nije nesto lose, nego je jedan pupolja koji treba njegovati, a kad procvate biti c jedan prkrsn cvijet kojm ce se svi diviti i uzivati u njemu iako nije u njihovom dvoristu!
U svakom slucaju, o srca zelim svim Vijetnamcima: SRETNA NOVA 2011 GODINA!


Post je objavljen 31.01.2011. u 22:24 sati.