Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninerijeka

Marketing

Cijene stanova dotaknule minimum

Cijene stanova u Hrvatskoj u siječnju se nisu znatnije mijenjale. U prosjeku su smanjene 0,4 posto u odnosu na prosinac, dok su na godišnjoj razini, u usporedbi s prvim mjesecom 2010. 2,7 posto niže, navodi portal Crozilla.com. Cijene stanova sada stagniraju, jer su prije toga osjetno pale, od 2008. godine do danas i do 30 posto. Prema riječima Jasminke Biliškov zamjenice predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ne treba više očekivati da će se one osjetno smanjiti jer ni investitori, ni privatni vlasnici nekretnina više ne žele ići ispod minimuma u prodaji.

U Zagrebu je, prema podacima portala Crozilla.com, za kvadrat stana u siječnju trebalo izdvojiti 1802 eura, a u prosincu tek četiri eura više, ili 0,2 posto. No, to je prosjek, jer je raspon cijena od 930 za starije, derutne nekretnine i one u predgrađu do vrtoglavih 6276 eura po kvadratu. Toliko je u siječnju plaćen najskuplji stambeni kvadrat u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. Novi Zagreb dio je grada u kojem se nude najniže cijene stanova. Tamo su ovaj mjesec cijene smanjene 1 posto i za kvadrat se prosječno plaćalo 1523 eura.

Na godišnjoj su razini cijene novozagrebačkih stanova snižene 5,2 posto. Najveći pad cijena u siječnju osjetio se u Rijeci, za 3 posto u odnosu na prosinac, dok je pad na godišnjoj razini 5 posto. Cijena kvadrata spustila se sa 1631 na 1582 eura. Vrijednost nekretnina u rasponu je od 918 do 2320 eura. Po padu cijena kvadrata slijedi Pula u kojoj je sada prosjek 1402 u odnosu na 1434, koliko se plaćalo u prosincu, te Osijek u kojem je kvadrat stana pao na 954 eura, sa 966 eura koliko je vrijedio u prosincu.

Prema podacima portala, u Osijeku se nudio i stan po najpovoljnijoj cijeni za kvadrat - 607 eura. Blagi porast cijena bilježe Dubrovnik, Split i Zadar. Pritom je, najviše - za 1,7 posto u usporedbi s prosincem -, porasla cijena dubrovačkih nekretnina, gdje se u prosjeku traži 3250 eura po kvadratu. Kako nam je rekla Biliškov, u splitskim elitnim dijelovima kao što su Meje, Bačvice i Zenta cijene kvadrata i dalje su od 2500 do 4000 eura i riječ je o novogradnji. U centru grada nekretnine se mogu dobiti za 1600 eura po kvadratu, no, kako nam je objasnila sugovornica/treba ih djelomično ili potpuno renovirati, što kupcu dodatno podiže troškove.

Biliškov ističe da se najviše traže stanovi između 60 i 70 te veći od 100 kvadrata, a najmanje kuće. Prema podacima portala, cijene stanova u siječnju bile su 12 posto više nego cijene kuća s okućnicom. Ta je razlika najveća na području Rijeke i Osijeka, gdje se kuće nude i po 36 posto povoljnijoj cijeni. Stanovi u Zagrebu su 10 posto skuplji nego kuće, a u Puli 6,3 posto skuplji. No, to ne vrijedi za Dubrovnik gdje su cijene kuća 3,4 posto nadmašile cijene stanova. Većina kupaca nabavlja stan kombinirajući gotovinu i kredit, kaže Biliškov. Poslovni ljudi i sportaši plaćaju u gotovini, a isključivo na kredit kupuju mlade obitelji.


Autor/Izvor: Mladen Bokulić/Vjesnik/PressCut

Post je objavljen 31.01.2011. u 14:52 sati.