Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dominikabm

Marketing

NEW AGE II.

U Hrvatskoj se pokret New Age pojavio i na političkoj pozornici. Pod nazivom "Hrvatska stranka naravnog zakona" poklonici Transcendentalne meditacije i u NA-a su u predizbornom razdoblju sudjelovali na političkim tribinama uvjeravajući slušatelje i gledatelje da je potrebno ljude naučiti meditirati, jer će jedino tako moći promijeniti svoju svijest i Hrvatskoj donijeti potreban mir. U tom kontekstu razumljivo je i pojavljivanje protucrkvenih emisija na radiju i televiziji, kao i natpisa u novinama i na raznim plakatim, koji su u Velikom tjednu 1993. god. preplavili ulice grada Zagreba i na kojima se Isus Krist vrijeđao grubim i besramnim izrazima. Pod ujecajem propagirane istočnjačke religioznosti u sredstvima priopćavanja sve više intelektualaca vjeruje u reinkarnaciju, zabacujući vjeru u vječni život, tvrdeći da tako mogu lakše razumjeti pitanje vječnog života i čovjekovog očišćenja grijeha. (zanimljivo mi je ako nema Boga kako to da im grijeh postoji, mislim ako nema Boga, nema nekih obaveza, pravila, pa protiv čega onda oni griješe i od čega se čiste?)

Posebnu ulogu u svemu tomu imaju sotonski kultovi i sotonske sljedbe. Da bi netko mogao postati članom takve sljedbe, mora se "dokazati" rušenjem svetačkog kipa, uništenjem svete slike ili difamiranjem euharistijskih čestica ili pak fizičkim napadom na predstavnike Crkve.

U Hrvatskoj je ideje NA-a i Sai Babe propagirala književnica Vesna Krmpotić svojom knjigom "Brdo iznad oblaka". Pojačano zanimanje za pojavu NA-a u Hrvatskoj potaklo je Stanka Jambreka (rođ. 1957), pripadnika Pentekostne ili Evanđeoske crkve u Hrvatsko da se tijekom 1993. prigodom studija u SAD posveti istraživanju NA-a. Rezultat njegova istraživanja objavila je Matica Hrvatska Zaprešić pod naslovom "New Age i kršćanstvo" 1997. Autor analizira duhovnu povijest pokreta, uspoređuje je s kršćanstvom i obrađuje alternativnu medicinu u kontekstu iscjeliteljske djelatnosti New Age pokreta.

Aktualnost teme potakla je o. Miju Nikića iz Družbe Isusove i profesora na Filozofskom - teološkom institutu i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu da organizira simpozij o novim religioznim pokretima 15-16. XI. 1996. u Zagrebu, na kojem su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, koji su stručno obradili tebe vezane uz pojavu novih religioznih pokreta. Materijali sa simpozija objavljeni su u posebnoj knjizi, u kojoj je obrađena i tema o New Age-u.

MIJO NIKIĆ (uredio), Novi religiozni pokreti. Zbornik radova sa znanstvenog simpozija Filozofskog fakulteta Družbe Isusove o novim religioznim pokretima (Zagreb 1997).

Koliko je pojava NA pokreta relevantna za Katoličku crkvu pokazuje i dokument Papinskog vijeća za kulturu i Papinskog vijeća za međureligijski dijalog "Gesu Cristo portatore dell'acqua viva. Una riflessione sul New Age" objelodanjena u Rimu 2003. Ova su promišljanja upućena prvotno pastoralnim djelatnicima kako bi mi se objasnilo kako se pokret NA razlikuje od kršćanske vjere. Knjižica želi da se NA upozna i shvati kao kulturna struja, kao i da katolici spoznaju istinsko katoličko učenje i duhovnost kako bi ispravno vrednovali teme ove struje. Uglavnom, sadržaj knjižice naglašava da biti kršćanin i biti pristalica NA-a nije spojivo. NA kao sinkretistički pokret koji želi stvoriti kulturu jedne nove duhovnosti, koja teži da se sve podredi svojem sustavu služeći se moćima medija, televizije i inetrneta s milijardama informacija.

NAJVEĆA JE OPASNOST ZA KRŠĆANINA KOJI NEMA ZNANJE O SVOJOJ VLASTITOJ VJERI.

Europa još zapravo nije upoznala Krista, a već ga se odriče. To je rezultat duboke duhovne dekadencije, koja se okreće ezoterijskim i astrološkim razbibrigama, vračanjima i gatanjima, koja su sve pristunija u suvremenoj europskoj duhovnosti.

POKRET NEW AGE-a JE NESPOJIV S KRŠĆANSTVOM I U PITANJU REINKARNACIJE ODNOSNO USKRSNUĆA. KRŠĆANSTVO VJERUJE DA JE ŽIVOT SVAKOM ČOVJEKU DAROVAN KAO JEDAN JEDINI I NEPONOVLJIV. KRŠĆANI VJERUJU DA ĆE UMRIJETI, ALI DA ĆE USKRSNUTI NA ŽIVOT VJEČNI. (ja stvarno se ne bi voljela stalno iznova rađati u nekom novom obliku bez smisla i cilja, tako da zahvaljujem Bogu da tome što moram jednom umrijeti) DAKLE, ZA KRŠĆANINA JE OVAJ ŽIVOT DRAGOCJEN I MORA GA PROŽIVJETI ODGOVORNO. VJEROVANJEM U REINKARNACIJU GUBI SE ODGOVORNOST ZA VLASTITE ČINE JER REINKARNACIJOM IZ NEKOG DRUGOG ŽIVOTA NISO ODGOVORNI ZA SVOJE POSTUPKE.

Tijekom Zaljevskog rata 1990. god. američki predsjednik George Bush prvi je put spomenuo "New World Order" (Novi svjetski poredak), koji se nakon raspada Sovjetskog Saveza sve više spominjao u krugovia odgovornih političara velikih sila.
U svakom slučaju NA stoji u suprotnosti s monoteističkim religijama židovstva, kršćanstva i islama. New Age je danas posvuda oko nas, u medijima, u glazbi, u knjigama i našoj znatiželji, treba ga samo prepoznati i suočiti s Kristom i njegovom izrekom: "JA SAM PUT, ISTINA, ŽIVOT" (Iv 14, 6). Poći tim putem jedini je način da se izbjegne zavodljivost New Age-a.

i ovaj post se temelji na knjizi Juraja Kolarića, Ekumenska trilogija

ali da zaokružim ovaj dugački post s još par podataka iz te velike knjige:

Biblioteka "New Age" ili Novog doba
Do danas se na hrvatskom jeziku može nabaviti brojna literatura s područja alternativne medicine, okultizma, magije i sotonizma. Brojna djela s ovog područja mogu se nabaviti i u sljedećim specijaliziranim bibliotekama:
- Astral Vesna (privatni nakladnik, koji pod imenom "Vještica Vesna", u izdanju biblioteke Aquarius, izdaje okultnu i magijsku literaturu)
- Biblioteka "Novo doba" (izdaje "Knjige koje će promijeniti vaš život")
- Biovega d.o.o. (bavi se izdavanjem knjiga s područja zdravog stila življenja, prirodne prehrane, orijentalne astrologije...)
- Ivica prekop (kupcima dostavlja "djela koja su teško dostupna za većinu ljudi")
- OM d.o.o. (uz izdavanje "New age" oglasnika, u kojem propagiraju slične sadržaje, osnovali su i "Centar za teorijska i praktična istraživanj graničnih znanosti")
- Studio Tahuti biblioteka (predstvalja kopije "rijetkih knjiga ili skripti" iz područja okultizma, alkemije, tarota, astrologije, kabale, teozofije...)

(Vegetarijaski) restorani i odmarališta s obilježjem Novog doba

- Ganga (Vedski vegatarijanski klub)
- Makronova (poslužuju makorbiotičke specijalitete i vegatarijaska jela, uz velik izbor kineskih terapija i učenja)
- Oaza života (restoran u Lovranu, u kojem se održavaju i razni alterativni skupovi)

Od mene veliki post, ali ovako svi učimo, i ja učim dok pišem, a nadam se i vi dok čitate!!!

Mnogo blagoslova i milosti za sve vas molim!!!


Post je objavljen 30.01.2011. u 17:10 sati.