Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ritam-zivota

Marketing

prosvjedi

Tunis je zapalio svijet. Ono što se iz početka činilo kao unutarnja stvar Tunisa, u svega nekoliko tjedana zapalilo je islamski svijet.

Tunižani su početkom ove godine odlučili da im je dosta siromaštva, korupcije vladajućih, nedostatka posla, diktature duge 23 godine. I izašli su na ulice, srušili vladu, a predsjednika izgnali iz zemlje. U nadi za novi i pošteni početak.

Svega nekoliko tjedana kasnije prosvjedovali su i Albanci, također zbog korupcije vladajućih i teških životnih uvjeta. Iz istih razloga najnovije prosvjeduju i Egipćani želeći konačno srušiti vlast Hosnija Mubaraka koji čvrsto drži uzde na čelu Egipta već također dvadesetak godina.

Zanimljivo je da svi prosvjeduju u islamskim zemljama i to u zemljama gdje su snažni predsjednici na vlasti već dugi niz godina, pa i desetljeća. Također je zanimljivo da se ne radi o zemljama s klasičnom diktaturom i brutalnom represijom. Zanimljiv je i razlog prosvjeda- korumpirana vlast, siromaštvo. Zanimljivo je i to da prosvjednici ne agitiraju niti za jednu političku opciju, pa prosvjedi nisu politički obojeni, već se radi o borbi za čistu egzistenciju. Također je zanimljivo i to da vlasti u zemljama u kojima se prosvjeduje nisu ugušile prosvjednike brutalnom silom policije i vojske (što su objektivno mogli učiniti i što se događalo ranije u mnogim zemljama, naročito zemljama Latinske Amerike), iako je bilo ponešto žrtava, što i nije čudno s obzirom na naguravanja i količinu prosvjednika. Bit će zbilja zanimljivo pratiti kako će se stvari dalje odvijati.

Najnovije-prosvjedi su buknuli i u Jordanu! Cijeli Bliski istok gori!

A nama izgleda da je super! Tu nitko ne bi na ulice, jer valjda svi imamo posla, uredno dobivamo plaće za svoj rad i živimo valjda ko u Švicarskoj. Al zato na vijest da bi Ceca održala koncert na Maksimiru, svi se dižu na noge i za to bi izašli na ulice. Kakav jadan narod! Samo kruha i igara!

Post je objavljen 28.01.2011. u 18:56 sati.