Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Jan Krakauer: U divljini

Prije dosta vremena gledala sam film pod istim nazivom i jako mi se svidio. Jednako mi se svidjela i knjiga. Radi se o istinitom događaju. Priča je to o mladiću Chrisu McCandlessu koji je sam sebe volio nazivati Alexander Superskitnica. Nije bio u bog zna kakvim odnosim s rodieljima, ali je odlučio završiti studij kako bi im udovoljio. Nakon toga odlazi na lutanje SAD-om, a da se roditeljima ne javlja. Nisu ga ni vidjeli ni išta znali o njemu dok ih nije zatekla vijest da je umro od gladi.

Chris je lutao SAD-om, a zadnji ga je put odnio na Aljasku, u divljinu. Čini se kako je bio inspiriran romanima Jacka Londona, ali je i sam bio zanesenjak, romantičar. Tako je nakon studija ušteđevinu od 24.000 dolara dao u humanitarne svrhe, smatrao je da čovjek treba posjedovati samo onoliko stvari koliko mu stane u naprtnjaču, a jednom je prilikom i zapalio svežanj dolara. Gajio je prezir prema civilizaciji i svemu što ona donosi, mada, gdje god je došao, brzo se skompao s ljudima i uvijek našao kakav posao kako bi preživio.

Na Aljasci je uspio preživjeri preko 100 dana i to od lova i skupljanja bobica. Međutim, životinje koje love mršave su i ne nude mu puno hrane. Osim ovoga, preispituje i moralnost čina ubijanja životinja. No, u divljini, bez ičega, ne preostaje mu ništa drugo. Ali na kraju divljina ga pobjeđuje, umire od gladi, a njegovo tijelo slučajno je pronađeno kada je već bio mrtav oko dva tjedna.

Mnogi Chrisa nazivaju luđakom, zanesenjakom koji je nedovoljno pripremljen otišao u divljinu. Pod ovim nedovoljno pripremljen misli se na pušku većeg kalibra kojom bi mogao ubijati veće životinje. No, čini se da je Chris namjerno odlučio otići nepripremljen u divljinu, kako bi ispitao svoje granice.

Ne mogu, a da ne gajim simpatije prema njemu. Možda je bio luđak, zanesenjak, romantičar... No, dokazao je koliko je priroda snažna,, a koliko smo mi jadni i ništavni pred njom, bez puški, novca i svega ovoga što se naziva civilizacijom. A ovo je nešto o čemu bi svatko za sebe trebao razmisliti. I početi poštivati snagu prirode.


Post je objavljen 27.01.2011. u 11:01 sati.