Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hotel-granata

Marketing

IV nastavak - Sve ono što još niste saznali

U životu svakog djeteta postoje različite faze odrastanja. Blizanci su vam i tu iznimka. Kod njih nema međufaza. Izgleda, kad su oni u pitanju da su im se faze pomiješale u redoslijedu.
Čim uđu u jednu, odmah bace pogled na slijedeću. Šoferskim bi se rječnikom reklo, kako su ubacili u treću brzinu.
Zato ih morate pažljivo promatrati i u svakom trenutku biti spremni na najgore. A što vam se gore može dogoditi, nego kad dijete od nepune dvije godine, započne s prostotama.
Kako vam je jasno da malo dijete kao spužva upija sve ono što izgovorite i da to Blizanci čine dvostruko brže, tad svu svoju pozornost usmjerite na nove riječi. I unaprijed, bolje da dvaput promislite, nego se poslije, gorko kajati.
I tako dođe vrijeme za prostote i nepodopštine. A kud ćeš bolji medij, kad treba naučiti kakvu nepodopštinu, od Blizanaca. I ne samo to. Oni od rođenja imaju ugrađen takav sat, jer točno znaju, kad je vrijeme za uporabu.
Jedanput je brižna mama Kika češljala svog malog i lukavog Blizanca, i teškom mukom pokušala razmrsiti, namjerno zapetljane vlasi. Mislite li, da je mali i lukavi Blizanac zahvalan ?
O, ne ! On ne misli, da vi to radite iz čiste i nevine ljubavi spram njega, već vam je jedina namjera, nanesti mu bol !
I tada je, taj mali i lukavi Blizanac pokvareno izjavio, derući se:
- ' Ebote ! To boli !
To je bila prva prostota. Naravno, za njom je ubrzo slijedila i druga. Jedne lijepe večeri, na scenu će tko, do li brižna mati Kika. Spremi svog malog lukavog i pokvarenog Blizanca na spavanje i pritvori vrata sobe. Poslije više od sat vremena, sestra joj Jelena baš te večeri odluči postati još ljepša, te u kupaoni upali svjetlo i krenu na pripreme za tretman. Nedugo zatim započe i ritual, dok joj ni na kraj pomisli ne bi, kako mali lukavi i pokvareni Blizanac još nije zaspao. To potraja jedno vrijeme a onda se začu srdit glas iz spavaće sobe:
- ' Ebote, gasi svet' o !
Da, u pravu ste ! Mali i pokvareni Blizanac jedva dočeka svojih pet minuta. I na to je strpljivo čekao, ni više ni manje, nego sat vremena.
Jasno, nije dugo trebalo čekati na slijedeću prostotu. Tata i mali lukavi pokvareni Blizanac, u kupaoni peru ruke prije jela. Tata stalno zanovijeta i opominje:
- Dora, pazi rukave. Dora, pazi sapun. Pazi na vodu ! Ne špricaj !
Ovoj to dojadi i odmah uzvrati:
- Ne jebi ! Pusti me da perem ruke !
I kako ne bi ostalo samo na tom, mali i pokvareni Blizanac započe s nepune dvije godine pokazivati interes za spolne razlike. Naime, gledajući tatu kako se brije u kupaoni, bez imalo stida upita:
- Tata, imaš ti pipu ?
Dobri tata, ne razmišljajući puno, odgovori:
- Ne, ja imam miša !
Na to se mali pokvareni Blizanac zamisli da bi na glas, mudro zaključio:
- Kad budem velika i ja ću imati miša !
Za sad je dosta. Pustimo za trenutak pitanja u stilu, što bi bilo kad bi bilo i radije okrenimo list.


Tko je pojeo Kiki ?


Dokazano je naime, da kad pomiješamo kakao i šećer s još nekim dodatcima, dobijemo čokoladu. Možemo je miješati s raznim proizvodima poput lješnjaka, riže, grožđicama ili orahom. No, isto je tako dokazano da od samog rođenja u Blizanaca, na ljestvici njihovih slabosti, čokolada zauzima jedno od glavnih mjesta. I ostali slatkiši, naravno. Oni ne prave veliku razliku među čokoladnim proizvodima već jednostavno, prepuštaju mašti na volju i uživaju, u svim tim mogućim i nemogućim kombinacijama. Zato slobodno možemo reći, kako su oni upravo idealno rješenje za bilo koji posao u konditorskoj industriji.
Da ne bi baš sve izgledalo tako idealno pitam se, što li su radili u ono doba kad se nije moglo ni natuknuti o postojanju čokolade.
Takav bi odgovor, vjerojatno tražio prevelik napor i odlazak u daleku povijest, pa to radije pustimo po strani. Jer, vražja su to posla. No uz jednu opasku, molim ! Ne zaboravimo da je uz slatkiše, jedna od njihovih slabosti i novac !
Zato se radije vratimo u sadašnjost. Za primjer neka posluži slijedeća epizoda.
Moja jedina i dražesna supruga sjedi na kauču s malim lukavim Blizancem i gleda TV. Za to vrijeme mali lukavi Blizanac, drži u ruci dva Kiki bombona. Jedan odmota i pojede, a papirić spusti na kauč. A tad, jedina i dražesna supruga povuče krivi potez. Kao svaka dobra nona, dohvati papirić i stavi ga na policu.
Mali lukavi Blizanac odmota drugi bombon i htjede papirić spustiti na isto mjesto. U taj čas
ugleda papirić na polici, podboči se rukama i strogim glasom upita:
- Tko je pojeo Kiki ?
Jasno vam je, da je moja jedina i dražesna supruga uložila sav svoj autoritet, ne bi li dokazala da je to papirić od prijašnjeg bombona. Za cijelo to vrijeme je mali lukavi i pokvareni Blizanac sumnjičavo vrtio glavom i mislio svoje.
Jednog smo dana, jedina dražesna supruga i moja malenkost, poslali paket prepun raznoraznih slatkiša. Bilo je ti čokolade, keksa, gumenih i ostalih bombona, jaja i lizalica.
Poštar taj paket ponese i pozvoni na vrata. Kako smo unaprijed najavili da paket stiže, brižna mama Kika čim ga ugleda, poviče:
- A, paket je stigao !
Od tog trenutka, mali lukavi i pokvareni Blizanac stalno govori, kad ćemo joj poslati novi
" A paket " !
Kad je upitamo što bi to trebali poslati, lakonski odgovara:
- Pošaljite sve što treba ! Sve što ide u a paket !
A to što sakriva bombone i male čokoladice na razna mjesta po kući, samo potvrđuje prije iznijeto. Zato bombone, žvakaće gume, čokoladice, možete pronaći pod vazom, ispod jastuka, na prozoru ili u loncu iz kuhinjskih elementa.
Pošto mali lukavi i pokvareni Blizanac nikako nije mogao dokučiti, kako to da " a paket " tako dugo putuje, moja jedina i dražesna supruga, opet učini pogrešan korak. Započe objašnjavati kako paketi putuju i da će " a paket " stići drugi dan, kad se naspava i probudi.
Misleći kako je malom lukavom i pokvarenom Blizancu do u detalje objasnila slanje paketa, zadovoljno spusti slušalicu i mirna srca ode na spavanje.
Drugi dan, zazvoni telefon. Javi se brižna mama Kika uz opasku, kako joj mali lukavi i pokvareni Blizanac cijelo vrijeme ne da mira i zanovijeta, ne bi li s nama obavio razgovor. I onda kao u boksu, taj mali lukavi i pokvareni Blizanac satjera moju jedinu i dražesnu suprugu u kut, udarcem ispod pojasa.
- Kad ćeš mi poslati a paket ? - brzo upita, a zatim nastavi - Ja sam se probudila !
Ono što sada slijedi, zapravo je velika pouka. Ili, prevedeno na jezik Blizanaca, lukavost !
Jedne večeri razgovaram preko telefona s malim lukavim i pokvarenim Blizancem. Ispitujem ga, jer je u to vrijeme bilo problema u transportu, je li na koncu stigao taj " a paket " ? Kad potvrdi,
upitam :
- A što najviše voliš ? - misleći pritom na sadržaj " a paketa ".
- Nonu i Pupa ! - kao iz topa izvali mali lukavi i pokvareni Blizanac.
Kako u životu nisam vidio bolje izveden niski ili kako se uobičajeno kaže prizeman udarac, odmah mi zasuze oči i nešto stegne u prsima. Bogu hvala da me nije mogao vidjeti, jer tko zna kako bi to sve skupa završilo.
I tako, malo po malo vrijeme prođe te prispije i moj rođendan. Moja jedina i dražesna supruga zavrnu rukave, te dan ranije ispeče tortu i brdo raznih kolača. Ne bi li vrijeme do ručka prošlo što ugodnije, na stolu se uz piće i razgovor, posluže razne slane grickalice a između njih i kikiriki. Moj mali lukavi i pokvareni Blizanac radoznalo zaviri u prepun frižider, zatvori ga i kad priđe ostalima za stolom, jasno upozori:
- Nemojte jesti kikiriki ! Još ima u frižideru dobrih stvari !
Sutradan je cijela obitelj malog lukavog i pokvarenog Blizanca, krenula u šetnju po gradu. Mali lukavi i pokvareni Blizanac, gurne novčanik pun sitnog novca u džep kaputa, tako da je od težine visio na jednu stranu. Negdje u gradu, izrazi želju za kupovinom bombona. Brižna mama Kika, predloži teku kao bolje rješenje, jer kod kuće ima dovoljno bombona.
U knjižari, izaberu tri teke. Mali lukavi i pokvareni Blizanac, istrese sadržaj novčanika na kasi, pomno promatrajući blagajnicu. Kako je hrpa sitnog novca strjelovitom brzinom nestajala, mali lukavi i pokvareni Blizanac, panično zavapi:
- Nemojte mi sve uzeti !
. . .

Sve njihove nepodopštine prođu u redu, dok to čine u obiteljskom okruženju svjesni, kako im to nećete uzeti za zlo.
Problem nastane, kad to učine drugdje. A naročito u inozemstvu.
I da ne duljim, jednog je lijepog dana cijela obitelj krenula u šoping u Trst. Razlog posjete je prozaičan. Naime, trebalo je obnoviti kakvu krpicu prije ljetnog godišnjeg odmora. I sve bi prošlo u redu da uz njih kao obveznu prtljagu, ne krenu i mali lukavi pokvareni Blizanac.
Pri kupovini u jednom od dućana, mali lukavi i pokvareni Blizanac stavi nekakvu dječju kapicu na glavu. Mama Kika, na brzinu sabra cijeli trošak kupovine i mudro zaključi, kako je baš ta kapica prešla, unaprijed utvrđen iznos. Zato kapicu vrati natrag na policu i krenu ka izlazu i blagajni.
Nakon plaćanja započe ono dosadno slaganje kupljene robe u pripremljene vrećice. Lukavom i pokvarenom malom Blizancu to bi dosadno te se samovoljno uputi ka izlazu. To i ne bi sva nesreća da ne opaze, kako na glavi nosi onu vraćenu i neplaćenu kapicu.
Svi jurnu za njom, jer je uz kapicu, visio i onaj papirić sa cijenom i ispisanim kodnim brojem. Ne bi li se izvukla iz neugode, mama Kika htjede kapicu spremiti u vrećicu i na taj način spriječiti sramotu. No, mali lukavi i pokvareni Blizanac derao se kroz cijelo predvorje dok su žurili ka izlazu:
- Vrati mi moj klobučić !
Na kraju se sve sretno završilo a mali lukavi i pokvareni Blizanac, došao je na svoje.
Mislite li još uvijek, kako ste ih upoznali ? Varate se. No, dopušteno je - nadati se.






Post je objavljen 26.01.2011. u 17:43 sati.