Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Ploče protiv HEPa - David protiv Golijata

Prošlo je već 7 mjeseci od kad sam ovdje, na ovom blogu, pisala o pokušaju HEPa da usred našeg malog mista izgradi veliku trafostanicu, koja bi po svojim gabaritima i škodljivom utjecaju na stanovnike zapravo predstavljala monstruma u srcu našeg grada.

U tih sedam mjeseci dogodilo se puno, dogodila se uspješna (!) građanska inicijativa koja je uspjela zaustaviti gradnju trafostanice na spornoj lokaciji, dogodilo se da je vodstvo grada Ploča potpise svojih građana prihvatilo kao referendumsko izjašnjavanje i dogodilo se da je grad Ploče amenovao gradnju trafostanice na sigurnijoj lokaciji, izmještenu od one sporne za nekih stotinjak metara zračne linije. Ukratko rečeno, dogodila se građanska pobjeda!

Maleni je David hicem iz praćke, ako ne porazio, onda barem zaustavio velikog Golijata. Možda se nekomu na prvu ova pobjeda učinila malena, sitan i nebitan korak, ali za odgovorne građane ovog grada koji su okrenuti budućnosti naše djece - ona je itekako bila velika.

Oni skeptičniji i realniji među nama su zadovoljno svjedočili pozitivnim pomacima - ali ipak sa jednom dozom opreza, jer netko jednom opečen puše i na hladno, a sve ono što se godinama događa u hrvatskom društvu daje za pravo hrvatskim građanima da ne vjeruju više ničijim obećanjima, a najmanje obećanjima državnih institucija. Građani Ploča uostalom imaju na to vrlo vidljiv podsjetnik, u vidu već podignutih dalekovodnih stupova do buduće trafostanice, koji su izgrađeni još lani bez građevinske dozvole i dan danas nad gradom strše kao jezivo ruglo slično gigantskim vješalima.

I evo baš ovih dana, kao potvrda naših sumnji, stiže novi potez HEPa. Kolega srza detaljnije iznosi tijek događaja, no u kratko rečeno:

„Prije nekoliko dana stigao je odgovor HEP-a na zahtjev Grada Ploča za izdavanje elektroenergetske suglasnosti za manje objekte, koje Grad priprema u Poduzetničkoj zoni Vranjak (kako bi se ta zona infrastrukturno pripremila za buduće poduzetnike, što je inače jako važan gradski program za oživljavanje inače mrtvog gospodarstva ovog grada). Odgovor HEP-a je negativan. Oni NE DAJU suglasnost za osiguranje struje za npr. jednu malu crpnu stanicu u sklopu projekta kanalizacije, jer navodno danas ne raspolažu kapacitetima koji bi tu struju mogli osigurati. U svom rješenju navode da je prije osiguranja tražene struje potrebno izgraditi Trafostanicu 110 kV u Pločama, dvije trafostanice od 20 kV i pripadajuće kablovske rasplete.“

Mili bože, kad moram tako reći, ako je treba izgraditi – pa izgradite je, ali na novoj lokaciji! Ta tko vam to brani? eek

Da samo kratko i brzo podsjetim sve one koji bi ovdje vrlo rado poletili sa rečenicom ´Što ste tražili to ste i dobili´:

-građani grada Ploča NISU izglasali zabranu gradnje trafostanice već samo njeno sigurnosno izmještanje;
-građani grada Ploča ŽELE trafostanicu (to NIKAD nije bilo upitno), ali na sigurnijoj lokaciji;
-građani grada Ploča ne žive u prapovijesti i vrlo su svjesni da je energetski razvitak NEOPHODAN, ali ne pod cijenu neposredne ugroze zdravlja.

Trafostanica na jednoj lokaciji - jednako će učinkovito raditi i na drugoj lokaciji (udaljenoj samo stotinjak metara od prve) ili se ja varam pa ona na drugoj lokaciji možda podliježe drugim zakonima fizike? I zato ponavljam: ako je treba izgraditi (a treba) - pa izgradite je, ali na toj novoj odobrenoj lokaciji. Građani Ploča nisu protiv trafostanice! Zašto onda HEP i sada ne pristupi gradnji toliko željene trafostanice, jednakom hitnoćom kao u sedmom mjesecu, na bliskoj lokaciji koju je ovaj put odobrio grad? Zašto je lokacija sporna? U čemu je sada problem HEPa… dopustite mi da naglas izrazim sumnju koju pak ne morate sa mnom dijeliti - u proviziji?

Iz svega navedenog gotovo se nameće kako je odgovor HEPa, „prije osiguranja tražene struje potrebno izgraditi Trafostanicu 110 kV u Pločama, dvije trafostanice od 20 kV i pripadajuće kablovske rasplete,“ zapravo najobičniji, prozirni - izgovor.

Nedavanje elektroenergetske suglasnosti za manje objekte, je zapravo kao neki klasičan prikaz (igrokaz?) ucjene i osvete u stilu mafijaške vendete, u kojoj nažalost jedna državna tvrtka kao što je HEP ima ulogu - mafije, a građani su - žrtve velikih igrača. Ako se građani ne probude i ne pobune, mafija će ih i dalje maltretirati i ucjenjivati. Stoga ovdje želim osvijestiti ljude da je HEP (jednako kao i Vlada) servis građana - čije usluge građani PLAĆAJU. Mi njih plaćamo da obavljaju posao kojeg oni u ovom slučaju ne obavljaju. Samim time HEP odgovara nama, a ne mi HEPu. Njihov je posao služiti građane, a ne obrnuto.

Mogu li konačno građani protiv kriminala i netransparentnih poteza? Mogu! Dokazali smo to sprečavanjem gradnje trafostanice u centru grada, a ovo je očito novo poglavlje u toj borbi protiv muljanja, koje zahtjeva novi građanski iskorak. Kada se taj iskorak dogodi, onda će i dosadašnji David pokazati tiraninu da i on može biti Golijat, koji ga je u stanju srušiti u prašinu.

“Ne pitaj što tvoja Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za svoju Domovinu.”

U prethodnom sam postu ovu rečenicu navela u jednoj situaciji u kojoj se ona nažalost vulgarno zloupotrebljava, a sada je navodim u situaciji koja zahtjeva njenu primjenu. Što možemo učiniti za svoju Domovinu?

Možemo i trebamo uključiti svoju građansku s(a)vjest, pa ako je potrebno pribjeći i svom građanskom neposluhu. Mislimo globalno, djelujmo lokalno. Ja osobno mogu na ovom blogu dići svoj glas kad god posumnjam na kriminal, mogu o kriminalu upozoriti javnost, i mogu jasno i glasno reći – vidim što radite! A vidim da HEP u Pločama baš i ne radi svoj posao.

Ajde USKOK – uskoči. Moje malo misto vas čeka.

Post je objavljen 26.01.2011. u 15:59 sati.