Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Tražit će noćas zeko mater


Čemu služe zastave na jarbolima?
Kako čemu služe!?
Da bi pokazale koji vitar puše!



Dobro poznavanje problematike i davanje ispravnog odgovora na pitanje "oklen vitar puše" i nije tako bezazleno, mnogima je u našoj bližoj i daljoj povijesti značilo razliku između mižerje ili bogatstva, istaknutog položaja ili zaborava, a nekima bome i tanku liniju između slobode ili prežuna.

I to je valjda ostalo tako zapisano u genetskom kodu pa se i ne triba previše čudit običaju tipičnog "homo dalmaticusa" koji će svakoga jutra bacit pogled prema bandiri na vrhu kule ili kampanela. Bandira ti odma reče tribaš li ponit lumbrelu ili kapu, kakve ćeš postole obuć, oš duge ili kratke mudante izvuć iz škafetina, debelu ili tanku jaketu navuć na se...

Čujte, šta možemo kad smo takvi, ovisni o vitrovima, kad nam puše jugo onda smo grintavi, ali zato kad nam puše bura onda smo opet grintavi jer je ladno, ne valja nam dikod ni bonaca, u svakom slučaju - lako nađemo razlog za grintanje.
Ae, nije se s vitrom igrat! I za naše dične pubertetlije znamo reć kako su cili "u vitru", a za one nešto starije da im je propuh u glavi.



Na opću radost, rasprave o vitrovima znaju kod našega nesriknjega svita bit prilično žestoke, koji put dođe i do prstiju, jerbo nije lako usaglasit stajališta ni među domaćima, a kamo li još ako se u takve rasprave uvuku furešti.
Nema veće blamaže nego nekoj iskusnjari prodavat priču u stilu - poala šta se ovo jugo raspuvalo....
- Ma koje jugo cukunu jedan, oli ne vidiš kako zavrće po vrhu mula, ovo je čisti grego-levanat!

I nije to ništa čudno, jer svako misto svoju ružu ima i koliko god bile slične, opet su za svako područje specifične.



Konfiguracija terena, oblici planina i prijevoja, smjer pružanja obale i otoka utječu na to da bura u Splitu nije ista ka ona u Makarskoj ili Senju, ni po smjeru ni po jačini, ili recimo garbin koji će u Komiži napravit tarapanu, u Jelsi ili Pučišćima niko neće ni osjetit!
Maestral koji na sjevernom Jadranu puše iz pravca sjeverozapada nakon "lakta" na Punti Planki prelazi u čisti zapad, upravo onako kako ga oblikuju kanali između otoka.

Moj mali grad ima doste sriće s vitrovima jer je zaštićen sa svih strana ka u škatulici, istina, ponekad se olujno jugo probije između Marjana i punte Čiova pa cili Kaštelanski zaljev prokuva i uzvrti se ka centrifuga u makinji za pranje robe, ali i bura s Kliških vrata zna zviždit iznad krovova ka maniti pterodaktil. Ipak, valja priznat kako smo mogli proć i puno gore.





Osim te famozne kliške bure sa sjeveroistoka, u Trogirskom zaljevu zna zapuvat i ona šibenska. Za pravo reć, to je više tramuntana nego bura, ali eto, pošto meni Šibenik, a posebno Šibenke nisu mrske, onda možemo prihvatit i taj naziv. Osnovna razlika između bure i tramuntane je u tome šta je bura luda ka kupus, a tramuntana još i luđa!

Za tramuntanu se zna reć - kakvo vrime nađe, takvo i ostavi! Dolazi naglo, tuče žestoko, napravi dar-mar i nestane za tren, ode ća ka da je nikad nije ni bilo. Nešto slično ka Ivo S.

Sasvim logično, na suprotnoj strane ruže vjetrova javlja nam se oštro ili kako znalci kažu - oooštar, ali taj vitar uopće nije oštar nego u stvari pari ka neko dežbjego jugo, nit' smrdi nit' miriše, puše dugo, jednolično i dosadno, izaziva glavobolju i živčanu napetost, najviše me podsjeća na Jadranku K.

U svakom slučaju, siguran sam da bi se u 360 stupnjeva ruže vjetrova našlo mista za svakoga našeg p(r)olitičara, pogotovo u nekim skrivenim zakutcima, nišama i tajnim ložama pa i nekim naizgled nespojivim kombinacijama.



Eto, siguran sam da su tek rijetki od vas čuli za tramburu, vjetrusinu koja istina rijetko, ali nadasve žestoko prokulja iz dubine Dalmatinske zagore i krene prema moru oštro ko Wilkinson britva.
Ne da Bog da vas ova kombinacija bure i tramuntane zatekne na debelom moru jer kad se trambura razgoropadi, tribat će vam dosta pomorskoga mota da se šta prije dočepate neke mirne luke.



I tako, dok vanka dere trambura, najlipše je sist na bančić uz toplu peć, ubacit komad drva u vatru plesnit rukama oba gaće za skinit šporkicu i nadasve mudro objavit prisutnome puku - tražit će noćas zeko mater...





Post je objavljen 25.01.2011. u 14:15 sati.