Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Iz ptičje perspektive

Sinoć sam naišla na dokumentarac 'Iz ptičje perspektive' i nažalost vidjela tek manji dio. Govorilo se o uništenju prirode, a samim time i ljudi. Između ostalog evo što je rečeno o mesnim farmama:

'50% obradivih površina u Argentini zasijano je GMO sojom. Od toga najveći dio odlazi za prehranu farmskih životinja u Europi. To znači da jedemo GMO hranu već dulje vrijeme'.

Dakako, čovjek uništava prirodu na mnogo različitih načina. Tu su hidroelektrane, automobili, zrakoplovi i da ne nabrajam. No, zapravo mi se čini da prehrana ipak ima najveću ulogu u svemu jer jedemo i po nekoliko puta dnevno te tako izravno utječemo na prirodu.

Ovdje dodajem i ovo:

U Hrvatskoj govedo vrati 1 kg mesa za svakih 16 kg pojedenih žitarica i soje.

Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.

Već sama goveda, ne ukljućujući svinje, piliće i sličnu živad, potroše količinu hrane koja bi svojom kaloričnom vrijednošću zadovoljila potrebe 8,7 milijardi ljudi.

Da bi se nahranio prosječan Hrvat koji jede meso potrebno je 31 jutara zemlje dok je za osobu koja ne jede meso i mesne proizvode dovoljna 1/6 jutra. (1 jutro – 40.476 ara).

I još i ovo – gotovo jedna milijarda ljudi gladuje, a još jednoj nedostaje za život važnih minerala i vitamina, tj. pothranjeni su.

Politika, dakako u svemu igra važnu ulogu. Ali i pojedinac. Dok se s jedne strane debeli jedva kreću i jedu u prekomjernim količinama, s druge strane se gladuje, doslovno umire od gladi. Ipak, vjerujem da će doći do pomjene jedino kada se i pojedinac krene mijenjati. Jer – imamo vođe kakve smo izabrali, politiku za koju smo glasali, sustav koji smo odlučili podržati.


Post je objavljen 25.01.2011. u 11:51 sati.