Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Ephraim Kishon: "Kishon za gurmane"

Jeste li vi gurman? Ja jesam, obožavam hranu u svim njezinim pojavnim oblicima, obožavam pripremati različita jela (iako sam kod pripreme nekih, dakako, bolja nego kod pripreme nekih drugih) i prava mi je uživancija svakog dana otkrivati kako su kuhari i kuharice na blogu uspješni, kreativni i uživaju u pripremi hrane.

Ephraim Kishon, jedan od meni najdražih humorista, također je bio veliki gurman. Stoga niti ne čudi što je u knjizi "Kishon za gurmane" donio nekoliko svojih kulinarskih satira od koje neke možda i poznajete iz "Nije fer, Davide" i drugih njegovih knjiga. Osobito me oduševilo nekoliko njegovih izabranih misli, poput one o juhi i činjenici da se uvijek služi tako neobjašnjivo vruća:

"Ništa bolje nije ni kod kuće. Ako iznad juhe koju servira moja žena proleti muha, past će ravno u tanjur, kao Ikar kad se suviše približio suncu. Često osjetim kako mi juha od gljiva kroz stol grije noge. Prema elementarnoj fizici, voda vri na 100°C. Ako cijenjeni čitalac nekad primijeti na ulici ljude natečenih usana i iskrivljenih usta, može se sa sigurnošću kladiti da su nedavno bili gosti za našim stolom. Jednom od mojih stričeva palo je nekoliko kapi naše juhe na prsa i liječnici su se tjedan dana borili za njegov život."

Nadalje, evo kako Kishon razgovara s konobarima:

"- Kod nas ćete jesti kao kod kuće.
- Zar ne bi moglo malo bolje?
Tako glasi redoviti dijalog između ovog autora i natkonobara u njegovu stalnom lokalu."


(postoji i objašnjenje za to u posveti ove knjige. Naime, ona je posvećena najboljoj od svih žena, koja vrlo rado kuha, ali nažalost ne tako dobro. Kishon bi ipak više volio da je obrnuto.)

Legendarne su priče o lubenici i doktoru Feinholzu, o nadnaravno velikim odrescima kod "Martina i Ciona", o tome kako je i u Tel Avivu zavladala pošast zapadnjačkih supermarketa, o špagetima, perecima, kruhu s češnjakom, o gostima na večeri, a ima i jedna priča o alkoholu, stoga ne smijemo zaboraviti ni posljedičnu priču o čiru na dvanaesniku. Cijeli kraval završava i pričom o tome što učiniti ako vam na pod padne jetrena pašteta, a što ako padne kruh namazan marmeladom (jer znamo - kruh s marmeladom može pasti na onu stranu koja je namazana marmeladom, a može pasti i na onu stranu koja je namazana marmeladom.)

U svakom slučaju, uživajte u jelu, a dok uživate u jelu, nemojte zaboraviti uživati niti u smijehu i dobrom društvu. I to je to, dobar tek!



Post je objavljen 24.01.2011. u 18:58 sati.