ili piletina u jogurtu.
Specifičnost ovog recepta je u tome što je u sklopu (sve popularnije u Hrvatskoj) Dukanove dijete, o kojoj ću poslije recepta napisati par natuknica:
vrijeme pripreme - 15 min
kuhanje - 1h30min
za četiri osobe
sastojci:
1 pile
120 g sjeckanog luka
2 jogurta (0% masnoće)
1/2 male žlice đumbira u prahu
1/2 male žlice slatke paprike
2 male žlice limunovog soka
2 žlice karija
korica od pola limuna
sol, papar
priprema:
Narezati piletinu, odstraniti kožu, i staviti komadiće u tavu (koja se ne lijepi).
Pomiješati ostale sastojke, staviti na piletinu i pokriti poklopcem.
Tijekom 1h30h ostavite na tihoj vatri i povremeno miješati.
Začiniti po želji i, ako je potrebno, maknuti poklopac da bi se smanjila količina umaka.
Servirati jako toplo.
E sad malo o Dukanovoj dijeti.
Vjerujem da ste upoznati sa principima iste, jer se širi diljem svijeta i postaje sve popularnija. U Francuskoj to nije novo slovo - naime, nutricionist Dukan je prije nekih trideset godina preporučio ovakav način ishrane jednom pretilom čovjeku. Od tada je krenuo njegov trud i usavršavanje, da bi danas dijeta mnogima u Francuskoj bila jednostavno način prehrane.
U stvari, ovaj način prehrane jednostavno izbacuje neke stvari iz ishrane (na jedno vrijeme, kasnije se opet vraća), a onda (nakon tog nekog vremena) samo jedan dan u tjednu održavate težinu jedući čiste proteine. Ispočetka je zahtjevno i pomalo dosadno (iako ne jednolično), a često dijeta podugo traje.
Međutim, ako se ostane istrajan (nakon nekog vremena se jednostavno prebacite na nove recepte), uspjeh je veliki. I dugotrajan.
Ja osobno je nisam probala, ali zato jeste moj muž. Skinuo je oko 15-18 kg u nešto više od šest mjeseci, i nije mu se vratilo ništa. Druga faza mu je bila najnapornija, dok je u trećoj fazi (koja dopušta sve namirnice, ali ograničene obroke ugljikohidrata tjedno) jednostavno uživao.
Tako, ako ste se odlučili na Dukana - prvo ga dobro proučite, a onda navalite. Sretno!
edit**
okus koji dominira ovim jelom je kiseo, a ako želite to spriječiti onda prvo luk dinstajte dugo dok ne postane staklen i slatkast. Isto tako, cijelo vrijeme tijekom dinstanja piletine, podlijevajte vodom - da ne zagori, a i da se dobije više umaka.
Post je objavljen 24.01.2011. u 13:08 sati.