Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Transcedentalno vegetarijanstvo

Danas donosim tekst o tzv. transcedentalnom vegetarijanstvu sa stranice www.avadhuta.hr (kalrovačka udruga za promicanje vegetarijanstva i indijske kulture):

Vegetarijanstvo je dobro ne samo iz zdravstvenih, gospodarskih, etičkih, vjerskih ili karmičkih razloga, već i zbog svoje duhovne dimenzije koja nam može pomoći u razvijanju prirodnog poštovanja i ljubavi prema Bogu.
U svom tumačenju Šrimad Bhagavatama Šrila Prabhupada poručuje: "Ljudski je život namjenjen samospoznaji,a da bi je dostigao, čovjek se treba odreći svake hrane koja nije ponuđena Bogu. Bog će od Svog predanog slige prihvatiti sva jela pripravljena od povrća, voća, mliječnih proizvoda i žitarica. Njegov sluga potom može pojesti ponuđenu hranu - prasadam, koja će postupno ublažiti svu patnju u borbi za opstanak."

Krišna kaže u Bhagavad-giti: "Ako Mi netko s ljubavlju i predanošću ponudi list, cvijet, plod ili vodu, prihvatit ću njegovu ponudu."

Ponuđena hrana, koja se tradicijski zove prasadam, omogućuje ne samo zdrav život, već i spoznaju Boga; ona predstavlja ne samo hranu za izgladnjelo mnoštvo već i duhovnu hranu za sve ljude. Prihvačajući ponudu, Krišna je ispunjava Svojom božanskom prirodom. Prasadam se stoga ne razlikuje od Krišne. Iz beskrajne samilosti prema dušama zatočenim u materijalnom svijetu, Krišna se pojavljuje u obliku prasadama, kako bi im pružio priliku da Ga spoznaju, jednostavno jedući ponuđenu hranu.

Šrila Prabhupada je često znao reći da prasadam može, čak i onoga tko je samo ga samo jednom okusi, osloboditi kruga rađanja i umiranja. Jedući isključivo prasadam čak i najveći griješnik može postati svetac. Vedski spisi puni su pripovjesti o ljudima čiji se život promjenio zahvaljujući kušanju prasadama i svaki će član pokreta Hare Krišna potvrditi duhovnu moć prasadama i utjecaj koji je imao na njegov život.

Savršena vegetarijanska prehrana obuhvaća isključivo jela ponuđena Krišni. Na kraju krajeva, i golubovi i majmuni su vegetarijanci, stoga prelazak na vegetarijansku hranu i nije veliko dostignuće. Vede nas podsjećaju da je svrha ljudskog života oživljavanje našeg odnosa s Bogom. Zbog toga nam hrana može pomoći u dostizanju ovog cilja tek kada je, nadišavši obično vegetarijanstvo, u potpunosti zamijenimo prasadamom.


Post je objavljen 24.01.2011. u 12:04 sati.